Pacientai turės galimybę rinktis

Atpigusios privačių medicinos klinikų paslaugos gali pervilioti valstybinių gydymo įstaigų pacientus. Sveikatos apsaugos valdininkai tvirtina, kad tai paskatins medicinos įstaigas konkuruoti.

Vakar Lietuvos teritorinės ligonių kasos (TLK) pradėjo pasirašinėti sutartis su privačiomis medicinos įstaigomis, teikiančiomis antrojo lygio ambulatorines (kardiologų, endokrinologų, neurologų ir kt.) bei dienos chirurgijos paslaugas. Tai reiškia, kad dar šį mėnesį visi, kurie ryšis pasinaudoti privačių klinikų teikiamomis paslaugomis, galės šiek tiek mažiau jaudintis dėl savo piniginės storio. Nuo šiol privačiose įstaigose, sudariusiose sutartis su TLK, ambulatorinės ir chirurginės paslaugos kainuos mažiau, nes bazinę jų kainą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo padengs valstybė. Kitaip tariant, ne valstybinėje gydymo įstaigoje mokėti, kaip ir iki šiol, teks, bet šiek tiek mažiau.

„Kas iš to išloš ir kodėl taip daroma? Pagrindinis siekis, kad laimėtų pacientai, kad jie patys galėtų pasirinkti – valstybinę ar privačią įstaigą, kurioje nori gydytis. Tikimės, kad suteikus galimybę rinktis, padidės gydymo įstaigų konkurencija ir sumažės laukiančiųjų eilė”, – naujovės esmę paaiškino sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Reikės per 20 mln. litų
Pirmosios sutartis su privačiomis įstaigomis vakar pasirašė Vilniaus ir Šiaulių TLK. Iš viso norą teikti ambulatorines ir dienos chirugijos paslaugas yra pareiškusios 105 privačios klinikos, 22 jų – visiškai nauji paslaugų teikėjai. Beje, sutartys bus sudaromos tik su tomis, kurios atitiks gana griežtus reikalavimus, nustatytus Sveikatos apsaugos ministerijos.

Bazinių kainų kompensavimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui šiemet atsieis daugiau kaip 20 mln. litų – du kartus daugiau nei 2006 metais. Iš viso Lietuvoje yra apie 1300 privačių medicinos įstaigų (800 jų teikia odontologijos paslaugas).

Sutartys su privačiomis klinikomis bus pasirašinėjamos iki kovo 1 dienos, jei reikės, terminas bus pratęstas iki balandžio 1-osios.

Pacientams, vykstantiems į privačią medicinos įstaigą, vis dėlto patartina iš anksto pasidomėti, ar ten teikiamos kompensuojamos paslaugos. Tokia informacija bus skelbiama TLK internetinėse svetainėse. Atvykdamas konsultuotis (kaip ir dabar valstybinėse gydymo įstaigose), pacientas turės pateikti draustumą patvirtinantį dokumentą, šeimos gydytojo siuntimą, jeigu reikia – kompensuojamųjų vaistų pasą.

Privatininkai džiaugiasi

„Tikiu, kad baigiantis 2007 metams galėsime paminėti du esminius sveikatos sistemos įvykius – realų papildomo sveikatos draudimo įsigaliojimą Lietuvoje ir tai, kad pagaliau bus užtikrintas pagrindinis draudžiamosios medicinos principas – pinigai seka paskui pacientą”, – sakė Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

Pasak jo, pirmosios sutartys su privačiomis klinikomis pasirašytos sklandžiai, be to, medikus džiugina Sveikatos ministerijos pažadas ambulatorinių konsultacijų ir dienos chirurgijos paslaugų neriboti jokiomis kvotomis. „Tikimės, kad žmonės greitai pajus realią naudą”, – vylėsi Paškevičius.

Paklaustas, ar privačiose medicinos įstaigose priemokos už paslaugas bus įkandamos eiliniams pacientams, Paškevičius aiškino, kad nustatyti „kažką fiksuota, gana sunku, nes viskas aplinkui keičiasi ir brangsta”. Be to, privačios gydymo įstaigos dirba skirtingomis sąlygomis nei valstybinės. „Privatininkams niekas nenuperka milijonus kainuojančios diagnostikos aparatūros, klinikų pastatus jiems tenka statyti iš savo lėšų. Ir viskas įskaičiuojama į kainą”, – sakė medikas. Kartu jis teigė nemanąs, kad privačiose įstaigose kainos būtų nerealiai padidintos ir nepagrįstos.

„Geriausia kainas subalansuoja rinka – pacientai rinksis kainos ir kokybės santykį”, – sakė Paškevičius.

Skirtumas juntamas

LŽ pasidomėjo, kiek konkrečiai pacientams teks mokėti už paslaugas privačiose medicinos įstaigose, kurios pasirašė sutartis su TLK. Vakar sutartį dėl bazinių kainų kompensavimo pasirašiusiame Medicinos diagnostikos centre, esančiame sostinės V.Grybo gatvėje, akies kataraktos (lęšiuko drumsties) operacija nuo šiol kainuos 240 litų (su valstybės kompensuojamu „kietuoju” lęšiuku, anestezija bei, jei reikia, viena para gydytojo priežiūros), kainavo – 1730 litų. Kelis kartus atpigo populiarios pėdos kauliukų, kelio menisko, kojos venų, laparoskopinė tulžies pūslės, laparoskopinė apendicito operacijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.