Kandidatams šie metai – svarbiausi

Šie metai Lietuvos sportininkams, besiruošiantiems dalyvauti 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse, bus labai svarbūs.

2006 metų pabaigoje Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) patvirtino kandidatų į šalies olimpinę rinktinę sąrašus. Juose yra ir keletas klaipėdiečių pavardžių.

Pirmajame sąraše penktuoju numeriu yra įrašytas sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas.

Į antrąjį sąrašą pateko dar trys uostamiesčio sportininkai – lengvaatletė Lina Grinčikaitė, imtynininkas Vytas Čiumakovas ir sunkiaatletis Artūras Skavičius.

Apie artėjančios olimpiados dvelksmą kalbėjomės su LTOK generalinio direktoriaus pavaduotoju, olimpinių programų direkcijos vadovu Kaziu Steponavičiumi.

Praėjusių metų pabaigoje buvo atnaujinti olimpinių kandidatų sąrašai. Ar daug juose pasikeitimų?

Šie būsimų mūsų olimpiečių sąrašai yra sudaromi nuo Atėnų olimpinių žaidynių ir kasmet peržiūrimi. Į juos įtraukti svarių rezultatų 2004-2006 metais pasiekę sportininkai. Į pirmąją grupę įrašėme 28 individualių sporto šakų atstovus, į antrąją – 24, į trečiąją – 38 sportininkus. Didelių pasikeitimų geriausiųjų sąraše nėra.

Kokią reikšmę sportininkams turi patekimas į pirmąjį sąrašą?

Jame yra visi realiausi mūsų kandidatai. Tačiau tai nereiškia, kad į olimpines žaidynes negalės vykti į kitus du sąrašus patekę sportininkai. Visiems be išimties kandidatams, kad patektų į Pekino olimpines žaidynes, reikės šiemet ir per kitų metų pusmetį įvykdyti olimpinius normatyvus. Net Virgilijus Alekna privalės juos įvykdyti, nors niekas neabejoja jo sėkme. Sportininkų patekimas į pirmąjį sąrašą jiems garantuoja finansinę paramą. Nuo Naujųjų metų būsimiems olimpiečiams LTOK pradėjo mokėti stipendijas. Sakykim, pirmasis dešimtukas kas mėnesį gauna po 3000 litų stipendiją. Kitiems sportininkams mokamos šiek tiek mažesnės sumos. Be to, geriausieji dar gauna gana nemažą finansinę paramą iš Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) ir įvairių rėmėjų. Žodžiu, atletams ruoštis olimpinėms žaidynėms yra sudarytos geros sąlygos.

Ar sportininkai už gautas stipendijas turės kaip nors atsiskaityti LTOK?

LTOK nutarime yra parašyta, kad pinigai yra skiriami sportininkų socialinėms ir buitinėms reikmėms tenkinti. Taigi jie stipendijas galės išleisti savo nuožiūra. Žodžiu, jokių ataskaitų nereikalausime.

Kiek Lietuvos sportininkų planuojate išvežti į olimpines žaidynes Kinijoje?

Jei šalies vyrų ir moterų krepšinio rinktinės įveiks atrankos varžybas, tai turėtų susidaryti apie 60 olimpiečių.

* * *

Apie klaipėdiečių galimybes patekti į Pekino olimpines žaidynes kalbėjomės su jų treneriais.

Bronius Vyšniauskas (sunkioji atletika):

Kryptingai dirbame ir tikiu, kad į žaidynes vyks ne tik Ramūnas, bet ir dar 4-5 sunkiaatlečiai. Mums labai svarbu yra gerai pasirodyti Europos čempionate Austrijoje ir ypač planetos pirmenybėse Tailande. Pasaulio čempionate Lietuvai reikia užimti ne žemesnę kai 27-ą vietą ir iškovotume tris kelialapius į žaidynes. Taip pat galima patekti ir reitinguose pasiekus gerų rezultatų. Žodžiu, yra daug atrankos kriterijų.

L. Grinčikaitės treneris Edmundas Norvilas (lengvoji atletika):

Mano auklėtinei, kad patektų į olimpines žaidynes, reikia 100 m nubėgti per 11,40 sek. Jei Linos nepersekios traumos, ji gali įvykdyti šį normatyvą. Šiuo metu jos geriausias rezultatas yra 11,45 sek. Šiemet planuojame dalyvauti Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionate bei pasaulio studentų universiadoje Tailande. L. Grinčikaitė dar gali tikėtis sėkmės su Lietuvos rinktine ir per estafečių 4 po 100 metrų varžybas pasaulio čempionate Japonijoje. Reikia užimti ne žemesnę nei 16 vietą.

V. Čiumakovo treneris Sergejus Kasimovas (laisvosios imtynės):

Vyto patekimą į žaidynes vertinčiau 50 prieš 50 proc. Jo svorio kategorijoje iki 60 kg per varžybas susirenka po 50-60 sportininkų, kurių sėkmė labai daug priklauso nuo burtų. Dalyvausime pasaulio čempionate Baku, kur kelialapius iškovos tik aštuoni geriausi imtynininkai. Iš Europos čempionato į Pekiną vyks tik nugalėtojas. Turėsime dar du atrankos turnyrus ir kitais metais. Iš pirmojo turnyro pateks 4, o iš antrojo 3 atletai. Taigi bus nelengva.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.