Nuostolių atnešusi audra nurimo laikinai

Savaitgalį šėlusi audra dar neišsikvėpė, nors vartė medžius, vertė stulpus, laužė šviesoforus, o nuo stogų plėšė čerpes.

Dėl stipraus vėjo tūkstančiai Klaipėdos regiono gyventojų buvo likę be elektros.

Vakar rytą audra aprimo, bet sinoptikai žada, kad šiandien vėjas vėl sustiprės iki 20 metrų per sekundę.

Paliko be elektros

Ypač daug darbo dėl audros turėjo ugniagesiai. Vien šalinti audros padarinius Klaipėdos gelbėtojai važiavo apie 35 kartus. Dažniausiai teko pjaustyti ir patraukti vėjo išverstus medžius, kurie krito ant namų, elektros stulpų, automobilių ir tvorų.

Virsdami medžiai nutraukė elektros laidus, todėl nemažai žmonių liko be elektros.

Bendrovės VST atstovė ryšiams su visuomene Laura Dabulytė pranešė, kad daugiausiai – apie 20 tūkst. žmonių be elektros liko Klaipėdos regione. Iki pavakarių 11 tūkst. Klaipėdos regiono gyventojų vis dar neturėjo elektros.

Klaipėdoje elektros neturėjo 170, Klaipėdos rajone – 4400 bendrovės VST klientų. Iš dalies neveikė 120 Klaipėdos rajono pastočių, dėl to elektros neturėjo dauguma Endriejavo, Judrėnų, Veiviržėnų, Dovilų, Slengių, Triušelių ir Gindulių gyventojų.

Sekmadienį apie 17.30 val. be elektros liko beveik visa Neringa. Po daugiau kaip poros valandų gedimą pavyko pašalinti.

Laikinai elektros energijos tiekimas buvo nutrauktas ir kai kuriems Kretingos, Šilutės, Tauragės, Telšių, Skuodo ir Plungės rajonų gyventojams.

Nuvertė kaminą

Nuo Debreceno g. 38 vėtra nuplėšė neseniai naujai uždengtą stogo ruberoidą ir apšiltinimo medžiagas. Dėl to kilo grėsmė, kad palijus bus užlieti daugelio gyventojų butai.

Vėjas išgąsdino ir Varpų gatvės 14, 16, 18 bei 20 namų gyventojus. Audra nudraskė sienų apšiltinimo medžiagas, kurios it langinės ėmė plaktis į gyventojų langus.

Vėjas nuplėšė ir kelių balkonų rėmus, senamiestyje nuo kelių namų byrėjo čerpės.

Vėtra nuvertė ir I.Kanto g. 11 namo nebenaudojamą kaminą.

Lenkijos konsulato tvorą sulaužė ant jos užvirtęs elektros stulpas.

Laužė šviesoforus

Dešimtimis tūkstančių litų skaičiuojamus nuostolius patyrė ir bendrovė „Sankryža”.

Bendrovės „Sankryža” direktorius Antanas Garjonas sakė, kad vėjas sulaužė tris šviesoforus Minijos ir Rūtų gatvių sankryžoje ir du Priestočio bei S.Nėries gatvių sankryžoje.

Šioje sankryžoje vėjas sulaužė ir konsolę bei dvi plokštes, prie kurių tvirtinami šviesoforai.

Smiltelės gatvėje dviejose sankryžose šviesoforus vėjas smarkiai nusuko į šoną. Kitur šviesoforai neveikė dėl nusuktų konsolių arba dingusios elektros.

Vakar dar nebuvo suskaičiuota ir, kiek vėtra sulaužė kelio ženklų.

Grėsė potvynis

Sekmadienį trūko tik 20 centimetrų, kad per kraštus išsilietų pakilęs Danės vanduo.

Danės vanduo kanalizacijos vamzdžiais atitekėjo iki Žvejų gatvės ir sekmadienį, apie 16 valandą, ėmė ją semti. Čia vandens lygis pakilo 15-20 cm. Jau apie 23 valandą vanduo nuslūgo.

Anot Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Civilinės saugos departamento direktoriaus Stanislovo Kučinsko, Žvejų gatvės gyventojai buvo tvinimui pasiruošę, todėl didelių nuostolių nepatyrė.

Potvynis grėsė Rūgalių kaimui Šilutės rajone, kur gyvena per 20 žmonių. Laiku pastebėjus, kad vanduo veržiasi per polderio pylimo viršų, buvo sukrauti smėlio maišai ir taip potvynio išvengta.

Uoste – uraganas

Nors uoste siautė uraganinis vėjas, didelių nuostolių jis nepadarė. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos viešųjų ryšių specialistė Geda Marozaitė pasakojo, kad nors laivyba buvo apsunkinta, tačiau ji vyko ir tebevyksta. Naktį ir rytą dėl stipraus vėjo į uostą negalėjo įplaukti 7 laivai.

Smiltynės perkėla dirbo beveik be pertraukos. Senojoje perkėloje keleivius kėlė neseniai nupirktas keltas „Nida”, naujojoje – taip pat neseni keltai „Neringa” ir „Baltija”. Smiltynės perkėlos direktorius Algirdas Žukauskas džiaugėsi, kad vėjas įrodė, jog nauji keltai patvarūs atlaikyti ir stiprią audrą.

Pasak direktoriaus, nevykta tik į vieną reisą, nes paryčiais apie 5 valandą buvo smarkiai sukilęs marių vanduo ir teko pertvarkyti tiltelį, kad ant keltų galėtų užvažiuoti automobiliai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys sakė, kad Klaipėdoje užfiksuotas 29, Nidoje – 28, o Palangoje 25 metrų per sekundę stiprumo vėjas.

Šilutėje pūtė beveik uraganinis – 32 metrų per sekundę vėjas. Uraganinį 35 metrų per sekundę stiprumo vėją fiksavo Klaipėdos uosto žinybinė stotis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.