Grobstymo byla kaltinamuosius privertė pakeisti profesijas

Vakar vienoje Klaipėdos apygardos teismo salėje vos tilpo būrys kaltinamųjų ir jų advokatų. Beje, pritrūkus pastarųjų, bylos dėl medienos vagysčių iš UAB „Pajūrio mediena” nagrinėjimas atidėtas.

Norint susodinti 14 teisiamų uostamiesčio, aplinkinių rajonų bei Kauno gyventojų prireikė net kelių suolų. Visi jie kaltinami vagystėmis, nusikalstamu būdu įgyto turto įgijimu arba legalizavimu.

Tai – vagystėmis įtariami Elčinas Salmanovas (gim. 1965 m.), Svajūnas Vičiulis (gim. 1977 m.), Vytautas Bartkus (gim. 1968 m.), Alvydas Idzelis (gim. 1950 m.), Viktoras Lagodinas (gim. 1975 m.), Rimas Kulikauskas (gim. 1973 m.), Audrius Drukteinis (gim. 1983 m.), Arūnas Gedvilas (gim. 1960 m.), Artūras Simokaitis (gim. 1983 m.), Kazimieras Sadauskas (gim. 1960 m.), Jurijus Davydovas (gim. 1965 m.), Algimantas Cironka (gim. 1956 m.).

Vytautas Mažintas (gim. 1958 m.) ir Tomas Rimgaila (gim. 1977 m.) kaltinami nusikalstamu būdu įgyto turto įgijimu, realizavimu ir legalizavimu.

Pakeitė darbovietes

2005-ųjų vasarą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai sulaikė keletą asmenų, įtariamų medienos grobstymu iš bendros Lietuvos ir Kanados UAB „Pajūrio mediena”.

Netrukus už grotų atsidūrė ir „Pajūrio medienos” darbuotojas bei įmonę saugančios privačios saugos tarnybos apsaugininkas.

Įtarta, kad medienos grobstymą organizavo iki nusikaltimo bendrovėje krautuvo vairuotoju dirbęs azerbaidžanietis E. Salmanovas. Vienais pagrindinių „veikėjų” laikyti ir mobiliaisiais telefonais prekiaujančios Kretingos bendrovės „Lirimga” savininkas T. Rimgaila, buvęs „Pajūrio medienos” darbininkas S. Vičiulis ir buvęs saugos tarnybos „Argus” apsaugininkas A. Drukteinis.

Įtariama, jog gauja vogė iš „Pajūrio medienos” lentas, vėliau šis grobis būdavo legalizuojamas per bendrovę „Lirimga”, o galiausiai, jau legaliai, parduodamas.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už tokią veiklą gresia iki septynerių metų nelaisvės. Negalutiniais duomenimis, „Pajūrio medienai” padarytas milijono litų nuostolis. Tačiau dalis bendrovės turto buvo surasta, dalis – grąžinta.

Visi įtariamieji teismo sprendimo laukia laisvėje. Daugelis jų pakeitė profesijas.

S. Vičiulis ir R. Kulikauskas tapo taksi vairuotojais, A. Drukteinis – parduotuvės apsaugininku, A. Gedvilas – didelės uosto įmonės kontrolieriumi, A. Simokaitis – automobilių šaltkalviu, J. Davydovas – maršrutinio mikroautobuso vairuotoju. Kauniečiai A. Cironka, V. Mažintas ir K. Sadauskas liko vairuotojais, tačiau pakeitė darbovietes.

Norint suderinti bylos nagrinėjimo laiką, būtina atsižvelgti net į 14-os advokatų darbo grafikus, tad dar nežinia, kada vyks kitas posėdis.

Atskleidė naujas galimybes

2005-ųjų liepą FNTT surengtoje plataus masto sulaikymo operacijoje dalyvavo apie 40 pareigūnų. Operacija prasidėjo naktį, kai iš įmonės išvažiavo sargų praleistas vienos Kauno įmonės vilkikas su vogta mediena.

Iki Kretingos rajono, Darbėnų, vilkiką savo automobiliu lydėjo E. Salmanovas. Pamatęs, kad vilkikas įvažiavo į T. Rimgailos tėvui priklausančios lentpjūvės teritoriją, vyriškis apsisuko ir pajudėjo Klaipėdos link.

Pareigūnams sustabdžius mašiną ir prisistačius, azerbaidžanietis užsirakino mašinos viduje. Tačiau besipriešinantis vyras iš mašinos buvo ištrauktas nespėjęs paskambinti bendrininkams ir jų perspėti.

Tuo metu lentpjūvėje buvo sulaikytas iš vilkiko medieną krovęs darbininkas ir mašinos vairuotojas, kuris iš Kauno į Klaipėdą buvo atvežęs statybines medžiagas.

T. Rimgaila Palangoje, „Pavėsio” soduose, statėsi namą, tad tėvo paprašydavo leisti į lentpjūvę atvežti iš kažkur gaunamos medienos. Vėliau, įtariama, ši mediena būdavo užpajamuojama kaip sava ir pardavinėjama klientams net išrašant sąskaitas.

Lentpjūvėje iš viso rasta apie 150 kubinių metrų statybinės medienos produkcijos, kuri buvo pažymėta „Pajūrio medienos” identifikacijos spaudu. Dar 30 kub. m medienos buvo aptikta Plungės baldų įmonėje.

Yra žinoma, kad vagys iš įmonės vogtą medieną veždavo vidutiniškai po du kartus per savaitę.

Ji buvo pardavinėjama daug pigiau nei tai darydavo „Pajūrio mediena”. Išgirdusi apie konkurentus bendrovės administracija netruko įsitikinti, kad tai – pas juos pagaminta produkcija.

Beje, net atlikus reviziją įmonėje trūkumo nerasta, nes vagišiai panaudodavo išmesti skirtą rąstų dalį. Ištobulinę medienos gamybos technologiją grobstytojai įmonei atskleidė naujų rezervų. Vagis buvo nuspręsta demaskuoti su įkalčiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.