Valdančioji partija dairosi naujo lyderio

Algirdas Brazauskas užsiminė gegužę pasitrauksiantis iš Socialdemokratų partijos pirmininko pareigų, bet įpėdinio dar neįvardijo

Algirdas Brazauskas šių metų gegužę ketina palikti valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko postą. Partijoje jau pradedama ieškoti galimo jo įpėdinio. Tačiau kas juo galėtų būti, kol kas neaišku. Nemaža tikimybė, kad naujuoju LSDP vadovu taps premjeras Gediminas Kirkilas.

Užsiminė apie pasitraukimą

LSDP suvažiavimai, kuriuose renkamas partijos pirmininkas, vyksta kas dvejus metus. Eilinis toks forumas vyks mažiau kaip po keturių mėnesių – gegužės pradžioje.

Jau ne vieną kadenciją LSDP vadovaujantis A.Brazauskas viešai dar nesako, ar vėl nekandidatuos į partijos pirmininko postą. „Neskubėkim. Nenorėčiau greitinti įvykių. Vargu ar aš atsakysiu į tokio pobūdžio klausimus iki pat socialdemokratų suvažiavimo”, – „Kauno dienai” yra sakęs jis.

Tačiau artimiausiems bičiuliams A.Brazauskas jau yra prasitaręs, kad norėtų perduoti partijos vairą kitam, jaunesniam politikui. Tiesa, ką jis remtų LSDP pirmininko poste, nėra užsiminęs. Apie tai A.Brazauskas su partijos kolegomis diskusijas pradės po vasario 25-ąją įvyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų, kuriuose LSDP prognozuojama viena pirmųjų vietų.

Rengiasi rinkimams

Keli įtakingi socialdemokratai „Kauno dienai” neoficialiai yra sakę, kad kol kas partijoje nevyksta konkreti diskusija, kas turėtų pakeisti A.Brazauską.

Kandidatų gali būti keli. Didžiausias galimybes tapti naujuoju LSDP pirmininku turi Ministras Pirmininkas G.Kirkilas, taip pat krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, finansų ministras Zigmantas Balčytis, susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė „Kauno dienai” tvirtino nenorinti komentuoti A.Brazausko pasitraukimo iš LSDP pirmininkų galimybės. „Viskas bus aiškiau po savivaldybių tarybų rinkimų”, – teigia ji.

I.Šiaulienė pripažino, kad A.Brazauskas yra ne kartą sakęs, jog jau derėtų galvoti apie naujos kartos atėjimą į vadovaujamuosius postus. „Tačiau tuo pat metu jis tvirtino, kad tai reikia daryti ne iš karto, o po truputį”, – sakė frakcijos seniūnė.

Ji nepasakė, ar pati būtų už A.Brazausko pasitraukimą iš LSDP pirmininkų. „Tai per ankstyvas klausimas. Jį sprendžiant reikia įvertinti daugybę aplinkybių, įskaitant ir savivaldybių rinkimų rezultatus”, – sakė I.Šiaulienė.

Apie būsimą vadovą – kol kas tabu

Vienas socialdemokratų lyderių, Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas irgi nesileidžia į kalbas apie A.Brazausko pasitraukimą iš šios partijos vadovo pareigų. Č.Juršėno nuomone, A.Brazauskas dar galėtų pavadovauti partijai artimiausius porą metų ir vesti ją į Seimo rinkimus 2008 metų spalį.

Nė vienas iš potencialių kandidatų į A.Brazausko vietą irgi dar nekomentuoja galimybės užimti LSDP pirmininko pareigas. „Esame paskelbę tokį savotišką tabu toms kalboms apie būsimą pirmininką. Dabar visas dėmesys skirtas pergalei savivaldos rinkimuose, todėl jokios kalbos apie A.Brazausko įpėdinį partijos pirmininko poste tiesiog nevyksta. Ir aš nenorėčiau komentuoti nei savo, nei savo kolegų galimybių tapti partijos vadovu”, – „Kauno dienai” sakė J.Olekas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.