Audros akivaizdoje – ekskursijos prie molo

Vakar vėjas ir bangos klaipėdiečiams tapo antra pramoga po išpardavimo akcijų didžiuosiuose prekybos centruose – norinčiųjų pamatyti audrą ant šiaurinio molo mašinų eilė buvo nutįsusi jau Herkaus Manto gatvėje.

Vakarą dėl pakilusio Danės vandens buvo nutrauktas spektaklis Dramos teatre, galimam potvyniui lyg karui ruošėsi savo duris smėlio maišais užtverdamos senamiesčio kavinės.

Sinoptikai pranašavo, jog Lietuvoje labai sustiprės vakarų, pietvakarių vėjas. Vakar vakarą jo gūsiai siekė net 32 metrus per sekundę, neatmesta ir potvynio Klaipėdos senamiestyje galimybė.

Dėl kritiškai pakilusio vėjo visos miesto atsakingos tarnybos buvo sukeltos ant kojų, tačiau iki 16 val. didelių nuostolių nesulaukta. Nesutrikęs buvo ir uosto darbas, nors „Smiltynės perkėla” dirbo netradiciniu režimu.

Vakar iki 16 valandos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos duomenimis, didelių nuostolių mieste nebūta.

„Herkaus Manto gatvėje ties universiteto miesteliu buvo išverstas medis, jis kiek trukdė eismui. Šeštadienį nuo pastatų I. Simonaitytės ir Aukštojoje gatvėse vėjas nuplėšė skardų. Tačiau kol kas sužeistųjų nėra, o nuostoliai nedideli”, – sakė tarnybos operacijų vadovas.

Jau dabar aišku, kad nuostolių neišvengs menininkai – vakar vakarą dėl pakilusio Danės vandens spektaklį nutraukti buvo priverstas Klaipėdos dramos teatras.

Šalia teatro esanti „Juodojo katino” smuklė taip pat nutraukė darbą – įėjimas į įstaigą buvo užtvertas smėlio maišais, nes čia laukta potvynio. Šioje vietoje – Žvejų gatvėje – pastatai apsemiami jau ne pirmą kartą.

Kėlė tik žmones

Vakar apie pietus Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste situacija buvo normali. Anot uosto dispečerinės darbuotojo, nors pūtė 28 metrų per sekundę gūsingas vėjas, laivus dar buvo galima vesti. „Situacija normali, dirbti dar galim, nors ir įtemptai”, – sakė dispečeris.

Pasak jo, jei prognozės apie 32 m/s vėją pasitvirtins, bus elgiamasi pagal situaciją. „Neleisim į uostą laivų, ir viskas”, – apie galimus nemalonumus kalbėjo uosto dispečerinės darbuotojas.

Perkėlos – tiek naujoji, tiek senoji – dirbo pagal tvarkaraštį, tačiau nebuvo keliami automobiliai, tik žmonės.

Valstybės sienos apsaugos Pakrančių apsaugos rinktinės darbuotojai vakar apie 16 val. ties Nida, Kuršių mariose, pastebėjo plūduriuojančią žvejų valtį.

Pasak pasieniečių, ją greičiausiai nuplėšė vėjas, mat žmonių joje nebuvo. Valtis nutempta atgal į uostelį. Pagal jos numerį bus aiškinamasi, kas yra jos savininkas ir ar galėjo joje būti žmonių.

Potvynio rizika – didelė

Klaipėdos apskrities Civilinės saugos departamento direktorius Stanislovas Kučinskas dienraščiui sakė, jog imtasi būtinų priemonių užkirsti kelią audros padariniams.

„Informavome atsakingas institucijas, valdžią, per radijo stotį „Laluna” nuolat skelbiame informaciją gyventojams bei palaikome ryšį su Hidrometeorologijos tarnyba bei Jūrinių tyrimų centru. Kol kas situacija kontroliuojama, tačiau prognozuojama, kad didžiausias vėjas pūs nuo 17 valandos, o pirmadienį jau turėtų rimti, – vakar sakė S. Kučinskas.

Pasak jo, tikimybė, kad gali būti užlietas Klaipėdos senamiestis, išlieka, ypač tai gresia Žvejų gatvei, todėl gyventojams patariama išnešti iš rūsių vertingus daiktus.”

Departamento duomenimis, apie 16 valandą vis dar pūtė 28 m/s vėjas, vėliau jis pasiekė 34 m/s greitį. Vandens lygis nuo Baltijos jūros lygio buvo pakilęs 107 cm – jei jis pasiektų 150 cm, jau būtų laikomas katastrofa.

Atsakingos tarnybos gyventojams patarė sandariai užverti duris ir langus, sutvirtinti laikinus statinius, nestatyti automobilių po medžiais, pasitikrinti, ar veikia radijas, pasirūpinti mobiliaisiais telefonais, žibintuvėliais ar kitomis priemonėmis, jei kartais dingtų elektra – ypač tai patartina gyvenantiesiems kaimo vietovėse.

Stiprus vėjas sekmadienio vakarą prognozuotas ir Latvijoje, praneša naujienų agentūra LETA. Audra siautėja ir kaimyniniame Kaliningrade. Šeštadienį vėjo gūsiai siekė iki 28-30 m/s. Vakar vakarą čia irgi laukta stipresnio vėjo – iki 33 m/s.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.