Klumpakojis mokyklos kieme

Užklasine mokinių veikla ne visi pedagogai rūpinasi vienodai

Mokyklose pasibaigus pamokoms ne visi moksleiviai išsiskirsto į namus. Vieni skuba į meninių kolektyvų repeticijas, kiti renkasi sporto, techninės kūrybos ar kitokius būrelius. Turiningas mokyklos užklasinis gyvenimas priklauso nuo mokytojų kūrybingumo ir entuziazmo.

Gražiausi darbai – galerijoje

Skaitytoja Joana Zemliauskienė pasakojo, kad jos sūnus mokosi J.Grušo vidurinėje mokykloje, kurioje puoselėjamos gražios meninio ugdymo tradicijos. Vaikai per pamokas ir joms pasibaigus piešia, tapo, kuria dirbinius iš dailės, odos ir tekstilės, dažnai dalyvauja parodose ir laimi jose prizines vietas. Ir iš tiesų apsilankęs šioje mokykloje pasijunti lyg parodų salėje: fojė, koridorių, kabinetų sienas puošia skoningi mokinių paveikslai, keramikos dirbiniai. Su gražiausiais vaikų darbais galima susipažinti mokyklos meno galerijoje „Labirintas”, kuri kasmet pasipildo baigiamuosius darbus sukūrusių dešimtokų kūryba.

J.Grušo vidurinėje mokykloje nuo šių mokslo metų veikia dailės skyrius, kuriame meninius gabumus ugdo ne tik šios mokyklos, bet ir viso Šilainių mikrorajono vaikai. Miegamajame miesto rajone, kuriame nėra jokių kultūros įstaigų, graži mokyklos iniciatyva netruko prigyti ir tai – didelis mokyklos vadovų nuopelnas. Tokia iniciatyva galėtų pasekti ir daugiau naujuosiuose mikrorajonuose įsikūrusių mokyklų.

„Jei mokykloje dirba mokytojai asmenybės, vaikų nereikia kalbinti ateiti į būrelius – jie vertina tokius pedagogus ir mielai dalyvauja kūrybinėje veikloje. O jei mokytojų entuziazmo trūksta, ši veikla mokyklose visada bus išblėsusi”, – sako Kauno švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Vida Kučiauskienė.

Profesionalai laukiami labiausiai

Kaune yra septynios mokyklos, kuriose meninių dalykų mokoma pagilintai. Vaižganto vidurinėje mokykloje vaikai turi savo teatrą, kuria spektaklius ir net stato operas, lanko choreografijos užsiėmimus, rengia dailės darbų parodas. Muzikos mokytojai Dainius Druskis ir Vygintas Venclovas, teatrinio meno puoselėtoja Rūta Songailienė – tikri kultūrinio darbo švyturiai. Jų dėka mokiniai nenuobodžiauja, o tėvai džiaugiasi, kad jų atžalos kūrybingai lavinami ir prasmingai leidžia laisvalaikį.

J.Urbšio vidurinės mokyklos moksleiviai irgi džiugina gražiais meniniais pasiekimais, čia ypač populiarūs dramos, muzikiniai ir choreografijos kolektyvai.

Kiekvienos mokyklos auklėtiniai daug laimi tada, kai jų puoselėjamai meninei veiklai vadovauja profesionalai. Teatralų, muzikų, dailininkų pastaruoju metu mokyklose dirba vis daugiau. Žinia, profesionalui visada geriau pavyks surengti muzikos ar dramos festivalį, konkursą, pakviesti į šventę mikrorajono gyventojus ar juolab jaunimą. Suprantama, profesionalams atlyginti už darbą reikia rasti lėšų, o jų mokykloms trūksta. Mokykloje dirbti dažniausiai už pusę etato sutinka tik entuziastai.

Įstaigas reikia remontuoti

Į „Purienų” vidurinę mokyklą kartą per mėnesį renkasi jaunimas ne tik iš aplinkinių mokyklų, bet ir tolesnių mikrorajonų. Garsas apie čia vykstančias linksmas liaudiškas vakarones „Lipk ant sienų” pasklidęs po visą miestą. Moksleiviai neieško linksmybių klubuose, bet šoka ir dainuoja liaudiškais instrumentais pritariant mokytojams Dobilui Juškai ir Artūrui Sinkevčiui. Kai šilta, vakarones moksleiviai rengia kieme. „Mums tai teikia didelį malonumą, netiesa, kad liaudies šokiai jaunimui nepatinka”, – sako „Purienų” mokyklos vienuoliktokė, Lietuvos mokinių parlamento narė Lina Petkutė. Moksleivės teigimu, mokinių užimtumas po pamokų daug priklauso nuo mokyklos vadovų. Vieniems ramiau, kai savaitgaliais mokyklose diskotekos nevyksta (kad tik ko neatsitiktų!), o kiti, pavyzdžiui, „Purienų” mokyklos vadovai, patys mielai įsijungia į besilinksminančių mokinių būrį.

Daugiau kaip 7 tūkstančiai Kauno mokyklų moksleivių lanko užsiėmimus Neformalaus ugdymo įstaigose – Vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmuose, Jaunųjų gamtininkų ir technikų centruose, muzikos ir dailės mokyklose. Moksleiviai čia randa įdomių užsiėmimų, juos lavina prityrę pedagogai. Tačiau šių įstaigų materialinė bazė gana skurdi: A.Martinaičio dailės, Choreografijos mokyklų, „Vilkolakio” teatro pastatai seniai prašosi remonto. Jų vadovai puoselėja viltį, kad šios įstaigos, kaip ir bendrojo lavinimo mokyklos, kada nors bus renovuotos, jų materialinė bazė pagerės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.