Mokyklas puolančios utėlės verčia apeiti įstatymus

Šiemet sulaukę rekordiško skaičiaus skundų dėl utėlių mokyklose, Klaipėdos Visuomenės sveikatos centro (VSC) specialistai ir valdininkai pirmieji respublikoje ruošia akciją, kurios metu masiškai tikrins vaikų galvas mokyklose.

„Galų gale reikia išsiaiškinti, kokia reali situacija. Tėvų skundų, jog jų atžalos iš mokyklų pareina utėlėti, VSC medikai sulaukia nuolat. Niekas nežino ir nebeveda jokios statistikos apie pedikuliozę (utėlėtumas. – Aut. past.), nes laikantis vaiko teisių apsaugos įstatymo, nepilnamečių sveikatos ir higienos tikrinimas be raštiško tėvų sutikimo traktuojamas kaip vaiko teisių pažeidimas, tad vaikų švaros niekas nebetikrina”, – dienraščiui teigė uostamiesčio savivaldybės gydytoja Janina Asadauskienė.

Anot gydytojos, akcijos tikslas bus ne tik išsiaiškinti, kiek utėlėtų vaikų lanko Klaipėdos mokyklas, bet ketinama suteikti ir realią pagalbą šeimoms, kurios neišgali nusipirkti dezinfekcijos priemonių. J. Asadauskienė mano, kad tokių šeimų Klaipėdoje yra.

Tėvai atakuoja skundais

Vien tik per pirmąsias šių metų dienas Klaipėdos VSC sulaukė net 15 skundų apie iš mokyklų į namus pareinančius utėlėtus vaikus. Entomologės Danguolės Kisielienės teigimu, per pastaruosius keletą metų nieko panašaus nėra buvę.

Skambinti pavojaus varpais uostamiesčio VSC specialistai pradėjo dar pernai. Surašę raštą, jog laukti, kol visos Klaipėdos mokyklos apteks parazitais, nebegalima, medikai kreipėsi tiesiai į Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinio departamento direktorę.

Nelaukdami, kol aukščiausios valdžios atstovai ištaisys savo klaidas ir parengs norminius aktus, kurie vėl leis tikrinti nepilnamečių švarą, klaipėdiečiai bandys apeiti įstatymą.

Privalo garantuoti slaptumą

Dėl planuojamos akcijos terminų ir būdų, kaip ją vykdyti, J. Asadauskienė šio mėnesio pabaigoje tarsis su VSC medikais, Socialinio departamento direktore ir pedagogais.

Patikrinti moksleivių, o vėliau ir darželinukų galvas ketinama iki šių metų vasaros. Jau dabar aišku, kad tikrintojai akciją vykdys neprašydami raštiško tėvų sutikimo, nes surinkti tiek parašų yra neįmanoma, kaip ir nerealu tikėtis visų gimdytojų pritarimo.

Paklausę Vaiko teisių kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės patarimo, klaipėdiečiai prieš pradėdami tikrinimą privalėtų skelbti, jog akcija bus vykdoma ne viešose patalpose, t.y. vaikai bus tikrinami ne visos klasės akivaizdoje.

Anot kontrolierės, tikrintojai taip pat turėtų užtikrinti neigiamų akcijos rezultatų slaptumą, medikams ir pedagogams reikėtų pasirūpinti, kad utėlėtų vaikų pavardės nebūtų paviešintos.

Utėlių teisės svarbesnės

Keletą metų Lietuvoje galiojantį įstatymą, kuriuo vadovaujantis nebegalima tikrinti nepilnamečių sveikatos ir higienos be raštiško tėvų sutikimo, medikai ir valdininkai vadina absurdišku.

„Mokytojai nieko negali padaryti net pastebėję, jog vaikas turi utėlių. Paisoma parazitų turinčio vaiko teisių, bet jokie įstatymai negina sveikų vaikų interesų”, – piktinosi Klaipėdos VSC entomologė D. Kisielienė.

Medikė dienraščiui pasakojo, kad bijodami būti apkaltinti vaiko teisių pažeidimu, mokytojai nebežino, kaip elgtis pastebėjus utėlėtą vaiką.

Pernai vienoje uostamiesčio mokykloje pedagogė pati pirko priemones parazitams naikinti ir dovanodama juos vaikui prašė neštis medikamentus į namus bei parodyti juos tėvams.

Nustojus nuolat tikrinti vaikų higieną, švietimo įstaigos informaciją apie nustatytus pedikuliozės atvejus slepia, nes bijo gadinti savo reputaciją.

VSC specialistai daugiausiai pranešimų apie utėles sulaukia iš medicinos įstaigų. Mokytojai skambina prašydami patarti, kaip elgtis jų radus pas mokinius.

Pernai Klaipėdos medicinos įstaigų pateiktais duomenimis, VSC užregistravo 62 pedikuliozės atvejus.

Taisys klaidas

Supratę, kad iš didelio rašto išėjo iš krašto, vaikų teisių apsaugos gynėjai ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai prakalbo apie būtinybę koreguoti esamą tvarką ir papildyti „Paciento teisų ir žalos įstatymą”.

Kol kas dar tik kalbama, jog švietimo įstaigos profilaktinius vaikų higienos tikrinimus į mokyklas galėtų sugrąžinti pasirašydamos sutartis su tėvais.

Tokiose sutartyse turėtų būti punktas, jog tėvai neprieštarauja jų atžalų higienos patikrinimui, o jeigu nesutinka, tuomet, kilus įtarimui, kad vaiko plaukuose apsigyveno parazitai, gimdytojai privalėtų atnešti pažymą iš gydytojo, liudijančią, kad nepilnametis yra švarus.

Kodėl apie tokias sutartis nebuvo pagalvota svarstant įstatymą, kuris Lietuvoje sukėlė tikrą ažiotažą, jo rengėjai konkrečių atsakymų neturi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Mokyklas puolančios utėlės verčia apeiti įstatymus"

  1. edita

    Klaipėda ne išimtis, Kauno rajone irgi yra atvejų mokykloje , kur vaikus kankina ši problema. Labai norėčiau , kad grįžtų sena tvarka ir visų sveikų ir turinčių parazitų labaui būtų tikrinamos mokinių galvos ir išvengtume tokių problemų.

  2. mokytoja

    Tai yra baisus dalykas!Aš pati esu mokytoja, ir vien todėl, kad tėvai aplaidžiai žiūrėjo į savo utėlėtą vaiką (beje – šeima ne asociali), užsikrėčiau utėlėm pati jau antrą kartą. Tai dėl valdininkų aplaidumo apteksim utėlėm kaip karo laikmečiu. Manau, kad turėtų būti griežtai ir labai rimtai žiūrima į šią problemą ir be gydytojo leidimo vaikai neturėtų būti leidžiami į mokyklą.
    P.s. gal kas galėtų pasidalinti utėlių naikinimo būdais? Ačiū

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.