Panevėžys it šlapiu skuduru tėškė

Nutiko tai, kas ir turėjo anksčiau ar vėliau nutikti: per Lietuvos jaunių žaidynes Klaipėdą aplenkė Panevėžys.

Gražiai nukelnėjo Klaipėdą

Šita žinia ne per seniausiai buvo paskelbta šalies spaudoje. Su tam tikru nusistebėjimu buvo rašoma, kad panevėžiečiai miestų II grupės varžybose nukelnėjo didesnių miestų – Klaipėdos ir Šiaulių atstovus. Lyg šlapiu skuduru perbraukta per nosį… Lyg spjauta į veidą…

Panevėžiečiai ir patys stebėjosi, tarytum nesitikėdami savo sėkme: Klaipėda dvigubai didesnis miestas, ir trenerių čia dirba dvigubai daugiau, bet sugebėjome paguldyti ant menčių. Esą pergalė buvo pasiekta todėl, kad visas Panevėžio sporto įstaigas vienija ir joms vadovauja sporto centras.

Ką būtų pasakęs A.Žalys

Gal ir taip, gal ir ne, bet faktas lieka faktu. Anais laikais, kai Klaipėdai vadovavo šviesios atminties Alfonsas Žalys, o miesto sportui – Jonas Kiseliovas, tas pralaimėjimas būtų perkūnu nugriaudėjęs. A.Žalys, be jokios abejonės, būtų išsikvietęs kūno kultūros ir sporto komiteto pirmininką ir tiesiai šviesiai paklausęs: „Kas atsitiko? Ko trūksta?”

O A.Žaliui padebesinėmis kalbomis neatsakysi, paistalų nepapaistysi, iš tuščio į kiaurą nepapilstysi. Sporto reikalus jis išmanė blizgančiai: šeškėmis neatsimuši.

Mes mokame tik girtis

Štai čia ir kyla didžiulis smalsumas, ar kas iš miesto valdžios (už sporto reikalus berods lig šiol atsakinga buvo vicemerė Audra Daujotienė, jei šiuo metu kas nepasikeitė) išsikvietė „ant kilimo” Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėją Irenijų Zaleckį ir pabylojo jam maždaug šitaip: „Šiandien pralaimėjome Panevėžiui, rytoj, ko gero, nusileisime jau ir Gargždams. Kas smukdo miesto sportą – pasakykite priežastis”.

Abejotina, labai abejotina, kad kažkas panašaus buvo, nes visuomenės nepasiekė šita ir apskritai nepasiekia jokia žinelė apie gėdingus ir opius sporto reikalus. Kai reikia pasigirti, – prašom! Kviečiami žurnalistai, blyksi fotoaparatai. Kai gėdingai krentama veidu į purvą – tyla. Nė čiukšt.

Kas vadovauja miesto sportui?

Tylėjimas, problemų, bėdų glaistymas ir jų slėpimas apskritai nėra geras dalykas. Keista ar ne, bet net patys treneriai nežino, kas vadovauja miesto sportui – Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Irenijus Zaleckis ar Klaipėdos centro direktorius Rimantas Vitkus. Pagal pareigas vyresnis I.Zaleckis, bet R.Vitkus turi galimybių disponuoti sportui skirtomis lėšomis. Va ir susigaudyk, žmogau, kas čia viršesnis. Šiaip jau iš patyrimo žinome, kad paprastai viršų ima tas, kas valdo pinigus. Dauguma trenerių ir sporto specialistų mano, kad tokia tariama dvivaldystė ir kerta iš pašaknų miesto sportą. Jie čia įžiūri didžiulę problemą ir, ko gero, yra teisūs. Nes, kaip anksčiau minėjome, Panevėžyje jokios dvivaldystės nėra – vadovauja vienas sporto centras.

Tam davė, anam nedavė

Lėšos buvo, yra ir bus vienas iš opiausių sporto skaudulių. Kiekvienas treneris čia įžiūri neteisybę ir skriaudą, todėl ir traukia antklodę į savo pusę. Ir kiekvienas savaip teisus, todėl apie objektyvumą čia jau sunku kalbėti. Bet vieną dalyką galima padaryti: paskelbti viešai visai visuomenei, kur ir kaip naudojami sportui skirti pinigai, kas ir kiek jų gauna, pagal kokius kriterijus skirstomos tos lėšos. Tai ne Amerikos atradimas – taip yra senų seniausiai daroma Vokietijoje ir Skandinavijos šalyse. Pas mus šitas reikalas vis į paslapties maršką vyniojamas, o tai tik kelia visai nereikalingus įtarimus ir trenerių tarpusavio piktumus.

Treneriai šiaušia gūbrį

Treneriai ir sporto specialistai jau pusiau burna kalba apie miesto sporto funkcionierių nerangumą ir vangų jų darbą. Esą žuvis pūva nuo galvos. Bet gal, sakau, čia iš degtuko skaldomas vežimas? Gal kiti visai kitaip mano ir visai kitas mūsų sporto nuosmukio priežastis mato. Būtų gerai ir kitų nuomonę išgirsti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.