Steigiamas komitetas ES struktūrinės paramos priežiūrai

Vyriausybės nutarė įsteigti Laikinąjį priežiūros komitetą Žmogiškųjų išteklių plėtros, Ekonomikos augimo, Sanglaudos skatinimo ir Techninės paramos veiksmų programų, įgyvendinančių Lietuvos 2007–2013 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimo strategiją, įgyvendinimo priežiūrai atlikti.

Pagal Europos Sąjungos teisės aktus, priežiūros komitetas turi būti įsteigtas per 3 mėn. nuo veiksmų programų patvirtinimo dienos. Tuo tarpu projektų išlaidos yra laikomos tinkamomis finansuoti iš ES struktūrinės paramos nuo 2007 m sausio 1 d. Tačiau tam, kad būtų kuo anksčiau pradėta naudoti 2007–2013 m. ES struktūrinė parama, nelaukiant Europos Komisijos sprendimo dėl veiksmų programų patvirtinimo, priežiūros komitetas turi patvirtinti projektų, finansuotinų įgyvendinant strategiją ir veiksmų programas, atrankos kriterijus. Todėl buvo siekiama kuo greičiau įsteigti laikinąjį priežiūros komitetą, kuris Europos Komisijai patvirtinus veiksmų programas, taps nuolatiniu.

Priežiūros komitetas yra pagrindinis ES struktūrinės paramos veiksmų programų įgyvendinimo kokybės ir efektyvumo kontrolės organas, priimantis strateginius sprendimus, todėl jo institucinė sudėtis turėtų sudaryti prielaidas veiksmingai priimti sprendimus ir tinkamai atstovauti visuomenės nuomonei. Numatoma, kad komitetas bus steigiamas įgyvendinant partnerystės principą ir jį sudarys ne daugiau kaip 40 narių, iš kurių ne mažiau kaip trečdalį – partneriai.

Į priežiūros komiteto sudėtį ketinama įtraukti atstovus iš valstybei atstovaujančių ministerijų ir kitų viešojo administravimo įstaigų, atsakingų už veiksmų programų prioritetų arba atskirų jų dalių rengimą ir įgyvendinimą. Numatoma įtraukti atstovus iš Finansų ministerijos kaip institucijos, atsakingos už ES sanglaudos politikos ir ES struktūrinės paramos panaudojimo strategijos įgyvendinimo Lietuvoje koordinavimą bei veiksmų programų vadovaujančiosios institucijos funkcijų užtikrinimą. Taip pat šio komiteto sudėtį sudarys regioniniai ir vietiniai, socialiniai ekonominiai bei kiti partneriai.

Komitetas atliks kontrolės ir koordinavimo (tikrinti padarytą pažangą ir užtikrinti kokybišką veiksmų programų įgyvendinimą), vertinimo (siūlyti pataisyti ar peržiūrėti veiksmų programas; nagrinėti įgyvendinimo rezultatus, atlikti veiksmų programų stebėsenos vertinimą ir informuoti Europos Komisiją) ir tvirtinimo (nagrinėti ir tvirtinti finansuojamų projektų atrankos kriterijus ir jų pakeitimus, metines ir galutines įgyvendinimo ataskaitas, visus pasiūlymus iš dalies pakeisti Europos Komisijos sprendimą dėl fondų paramos) funkcijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.