Kauno apskrities ligoninėje artėja įkurtuvės

Psichikos ligoniams drąsiau gydytis ne specializuotose, o bendrojo profilio ligoninėse

Kauno apskrities ligoninės du vieno pastato aukštai baigiami renovuoti: viename jų dar dirba statybininkai, kitą belieka išvalyti, sustatyti baldus, medicinos įrangą. Čia įsikurs Kauno psichiatrijos ligoninės du skyriai, kurie šiuo metu veikia S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje. Į jų vietą bus atkelti skyriai iš Senamiestyje, Muitinės gatvėje, veikiančios ligoninės.

Pastate įsikurs būsimieji dailininkai

Seniai kalbama, kad Psichiatrijos ligoninei miesto centre – ne vieta, o architektūrinę, istorinę, kultūrinę vertę turintis pastatas privalo būti prieinamas visuomenei ir panaudojamas racionaliau.

Pastatas priklauso Kauno apskričiai. Diskusijos, kam jį perduoti, truko kelerius metus. Praėjusių metų pabaigoje įvairių institucijų atstovų buvo nutarta, kad Kauno psichiatrijos ligoninės pastatas Muitinės gatvėje būtų atiduotas šalia veikiančiam Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno dailės fakultetui. Pastarasis jau yra parengęs patalpų pritaikymo aukštosios meno mokyklos reikmėms projektą. Čia būtų įrengtos auditorijos, biblioteka, galerija, kur savo darbus galėtų eksponuoti studentai ir dėstytojai, vyktų įvairūs visuomeniniai renginiai. Didelę kultūrinę vertę turintis pastatas taptų atviras ir prieinamas Kauno visuomenei, miesto svečiams.

Kauno psichiatrijos ligoninė 2005 metų spalio mėnesį buvo prijungta prie Kauno apskrities ligoninės. Šiuo reorganizavimu siekta pagerinti psichikos ligomis sergančiųjų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir prieinamumą, sumažinti valdymo ir ūkio išlaidas, centralizuojant laboratorijų tinklą, sukuriant vieningą diagnostinę bazę.

Planuojama renovuoti S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančios psichiatrijos ligoninės patalpas, išplėsti dienos stacionaro skyrių.

Permainų vėjai

Kauno apskrities ligoninės direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Mykolas Drižys džiaugiasi, kad renovacijos darbai eina į pabaigą, rangovai dirba gerai. Elektros, santechnikos darbus atliko pačios ligoninės darbininkai, o visa kita – UAB „Struktūra”.

„Planuojame, kad sausio pabaigoje arba vasario pirmomis dienomis Psichiatrijos ligoninės du skyriai iš S.Dariaus ir S.Girėno gatvės jau galės persikelti pas mus, – teigė Kauno apskrities ligoninės direktorius (vyr.gydytojas) Stasys Gendvilis. – Ūmiomis psichikos ligomis sergantieji bus gydomi S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančiame padalinyje, kuris yra labiau izoliuotas, o į patalpas Hipodromo gatvėje perkeliami vadinamieji 4 ir 5 skyrius, kuriuose gydomi lengvesnių psichikos sutrikimų turintys ligoniai. Jie dažniausiai dar skundžiasi ir somatiniais susirgimais. Tokiems pacientams neretai prireikia ir kitų specialistų pagalbos, todėl šie skyriai ir įsikurs ligoninėje šalia bendrojo profilio terapinių skyrių.”

S.Gendvilio teigimu, Europoje psichiatrijos skyriai dažniausiai priklauso bendro profilio ligoninėms.

„Gydyti psichikos ir somatinėmis ligomis sergančiuosius bendro profilio ligoninėje yra ne tik patogiau dėl galimybės greičiau suteikti įvairią medicinos pagalbą, bet svarbu ir patiems ligoniams dėl psichologinių dalykų. Visuomenės dalis vis dar negatyviai žiūri į psichikos sutrikimų turinčius žmones, todėl jie noriau lankosi ir gydosi bendrojo profilio ligoninėje nei specializuotoje psichiatrijos”, – tvirtino S.Gendvilis.

Kauno apskrities ligoninė stengėsi patalpas išnaudoti maksimaliai racionaliai tam, kad galėtų atsisakyti pastato Muitinės gatvėje. Šio būklė yra tiesiog apverktina, ligonių gydymo ir medikų darbo sąlygos blogos.

„Ten pacientų palikti nebegalima, – tvirtino Kauno apskrities ligoninės direktorius S.Gendvilis. – Pernai žiemą buvo ekstremalių situacijų, kai spustelėjus šalčiui ir sutrūkinėjus vamzdžiams pacientus reikėjo evakuoti”, – sakė S.Gendvilis.

Trūksta lėšų

Kauno apskrities ligoninė šiems kardinaliems pertvarkymams dalį lėšų – beveik 1,8 mln. litų gavo iš restruktūrizavimo fondo.

„Lėšų pastatams renovuoti gavome per mažai, – teigė S.Gendvilis. – Patalpų Hipodromo, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėse renovacija, maisto bloko iškėlimas iš Muitinės gatvės į S.Dariaus ir S.Girėno gatvę jau kainavo beveik 5 milijonus litus. Naudojome ligoninės sukauptus pinigus”.

Ligoninės direktorius dėl finansavimo ketina kreiptis ir į savo steigėją – Kauno apskrities administraciją, ir į Kauno savivaldybę, kurios gyventojus ligoninė gydo. „Psichiatrijos ligoninės pastatas Muitinės gatvėje atiteks miestui, todėl manome, kad miestas turėtų paremti mūsų ligoninę. Dėl mūsų valdininkų, tarp jų ir savivaldybės vadovų bei Sveikatos skyriaus darbuotojų biurokratizmo, kenčia ligoniai. Lėšų, skirtų jiems gydyti, negalime panaudoti restruktūrizacijai”, – sakė S.Gendvilis.

Ligoninė prašys pinigų ir iš restruktūrizavimo fondo.

„Lėšų reikia žymiai daugiau norint įgyvendinti restruktūrizavimo projekte numatytus uždavinius. Kai kurios statybinės organizacijos dirba avansu”, – sakė S.Gendvilis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.