Jaunių pamokos Čekijoje

Pasaulio II diviziono čempionatui besirengianti Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinė per turnė Čekijoje pralaimėjo visas ketverias rungtynes, tačiau mūsų komandos vyriausiasis treneris Gracijus Girdauskas įsitikinęs, kad išvyka ekipai buvo labai naudinga

Lietuvos 18-mečių rinktinė kovo 12-18 dienomis per pasaulio II diviziono B grupės varžybas Rumunijoje kovos su šeimininkų, Kroatijos, Korėjos, Serbijos ir Australijos rinktinėmis. Lietuviai per šias varžybas tikisi užimti pirmąją vietą ir iškovoti kelialapį į I divizioną. Tokio lygio varžybose mūsų 18-mečių komanda dar nėra žaidusi. Prieš metus lietuviai per II diviziono čempionatą namie tik lemiamą mačą dėl pirmosios vietos pralaimėjo britams.

Čekai gyrė

Turnė Čekijoje mūsų komandai buvo pirmasis pasirengimo pasaulio čempionatui etapas. Tiesa, šioje ledo ritulio tradicijomis garsėjančioje šalyje lietuviams sekėsi ne itin gerai. Pirmą mačą lietuviai 0:13 pralaimėjo „Most” ekipai, po to 2:6 nusileido „Letce Letnany”, 2:5 – „Chomutov” ir 1:8 – Čekijos 18-mečių rinktinei. Per pirmas trejas varžybas čekų komandoms atstovavo 1987-1989 metais gimę žaidėjai, o mūsų komandoje beveik visi žaidėjai buvo 16 metų. Būtent jie ir sudarys Lietuvos rinktinės pagrindą per pasaulio čempionatą.

Kad lietuviai yra pajėgūs įveikti vyresnius varžovus, jie jau įrodė per gruodžio mėnesį Elektrėnuose vykusias pasaulio jaunimo (iki 20 metų) II diviziono B grupės varžybas. 2-3 metais jaunesni lietuviai sugebėjo nugalėti beveik vien iš 19-mečių sudarytas pajėgias Japonijos ir Olandijos rinktines. Per tas varžybas mūsų komandoje buvo ir keletas svarbių vyresnių žaidėjų, tačiau net 9 žaidėjai buvo tie patys, kurie žais ir 18-mečių komandoje.

Per viešnagę Čekijoje mūsų komandoje buvo 15 žaidėjų iš Kauno „Tigrų”, trys Elektrėnų „Energijos” jaunimo komandos ledo ritulininkai ir Liepojos „Metalurgs” jaunimo komandoje žaidžiantis elektrėniškis Pijus Rulevičius. Tačiau ekipoje trūko 3 žaidėjų, kurie ir 20-mečių komandoje buvo lyderiai. Tai jau „Metalurgs” vyrų komandoje žaidžiantys Povilas Verenis ir Tadas Kumeliauskas bei Andrejus Burakovas iš Baltarusijos „Gomel” jaunimo komandos.

„Jei mūsų komandoje būtų žaidęs šis trejetas, rezultatai taip pat būtų buvę kitokie, – pasakojo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Gracijus Girdauskas. – Tačiau išvyka esame patenkinti, niekas dėl pralaimėjimų neišgyvena. Žaidėme su čekų jaunimo aukščiausiosios lygos komandomis, jos tikrai yra labai aukšto lygio. Čekai čiuožia labai greitai, geriau valdo ritulį, galvoja taip pat greičiau. Vaikinai pamatė, kad turi dar daug dirbti, jei nori ko nors pasiekti ledo ritulyje. Per pirmus porą mačų mums buvo sunku, žaidėjai dar jautė nuovargį po 20-mečių turnyro Elektrėnuose. Paskui jau prisitaikėme ir žaidėme geriau.”

Lietuviai sulaukė ir čekų pagyrų. „Sakėme jiems, kad mūsų komandos pagrindą sudaro 16-mečiai, o šeimininkai klausinėjo, kokio lygio pasaulio čempionate žaisime, – prisiminė G.Girdauskas. – Kai pasakėme, jog II divizione, jie tikino, kad turėtume pasirodyti gerai. Čekams padarėme gerą įspūdį.”

Mačas su Čekijos jaunių rinktine įeis į Lietuvos ledo ritulio istoriją. Mat su tikra ledo ritulio elitui priklausančios šalies bet kurios amžiaus grupės rinktine lietuviai buvo žaidę tik porą kartą praeito dešimtmečio pradžioje per Baltijos šalių žaidynes Elektrėnuose. Tuomet lietuviai pralaimėjo iš keleriais metais jaunesnių žaidėjų sudarytoms Suomijos ir Švedijos rinktinėms.

„Čekų rinktinė yra labai aukšto lygio, surinkti puikiai sudėti vyrai, – aiškino G.Girdauskas. – Iš jų galima tikrai daug ko pasimokyti.”

Aukos medalius

Lietuvos 18-mečių rinktinė planuoja susirinkti vasario pirmoje pusėje ir vykti į turnė po Lenkiją. Ten planuojama sužaisti keletą draugiškų mačų su lenkų jaunių rinktine ir šalies klubų jaunių komandomis. Vėliau G.Girdauskas norėtų rinktinę suburti į „Tigrų” komandą ir su ja baigti atviro Baltarusijos čempionato reguliarųjį sezoną. Rinktinės žaidėjai iš „Energijos” sezoną turėtų

baigti savo ekipoje, o į „Tigrų” komandą tikimasi įtraukti P.Verenį, T.Kumeliauską ir A.Burakovą. Tokios sudėties „Tigrai” turėtų žaisti ketverias atviro Baltarusijos čempionato rungtynes.

„Kalbėjome su latviais ir baltarusiais, tikimės, kad pavyks mums gauti minėtus žaidėjus”, – sakė G.Girdauskas.

Vėliau visi rinktinės nariai turėtų susirinkti į paskutinę treniruočių stovyklą prieš pat kelionę į Rumuniją.

Beje, „Tigrai” atvirame Baltarusijos čempionate užima trečiąją vietą ir tikrai pateks į ketvirtfinalį. Tačiau šios varžybos sutaps su pasaulio pirmenybėmis. Tad kauniečiams tikriausiai teks paaukoti galimybę kovoti dėl atviro Baltarusijos čempionato medalių.

„Elektrėnų komanda tikriausiai nepateks į atkrintamąsias varžybas, todėl gal ji žais vietoj mūsų, – sakė G.Girdauskas. – Kas tuo metu liks Lietuvoje, tie žaidėjai ir žais.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.