„Didžiausias metų nesusipratimas” (Man of the Year)

Legendinis režisierius Barry Levinsonas („Uodega vizgina šunį”, „Lietaus žmogus”, „Banditai”) pristato komedijos, politinės satyros, trilerio ir romantinės melodramos mišrainę, kuri tampa dar skanesnė ir vis labiau aktualesnė Lietuvoje artėjant eiliniams rinkimams. Prieš keletą metų mūsų šalies pokštininkai Remigijus Vilkaitis ir Vytautas Šerėnas buvo sumąstę kandidatuoti į Lietuvos prezidento postą ir netikėtai sulaukė visai neprasto gerą humoro jausmą turinčių rinkėjų palaikymo. Tačiau ar kažkas rimčiau pagalvojo, kas galėtų nutikti, jeigu vieną gražią dieną valstybės vadovu iš tiesų būtų išrinktas uždegančias kalbas perskaitęs aktorius arba koks nors neegzistuojančios Durnių partijos atstovas.

Taigi… Artėjant prezidento rinkimams scenaristo išgalvotoje Amerikoje ypač paaštrėja kadenciją baigiančio valstybės vadovo Kelogo (akt. Dave’as Nicholsas) santykiai su vis didesnį žmonių pasitikėjimą įgijančiu senatoriumi Milsu (akt. Davidas Ferry), kuris rimtai užsimojo surinkti daugiausiai balsų. Milžiniška ir bekompromisinė konkurencija tampa per kabelinę televiziją transliuojamo politinio TV šou pajuokos objektu. Populiarumo nestokoja charizmatiškasis laidos vedėjas Tomas Dobsas (akt. Robinas Williamsas), kuris sėkmingai parodijuoja abu pagrindinius kandidatus ir ironiškai perfrazuoja pažadais perpildytas jų kalbas.

Aukščiausius reitingus turinčios laidos tiesioginiame eteryje metu vienas žiūrovas sušunka, kad būtent Dobsas turėtų persikraustyti į Baltuosius rūmus ir užimti dabartinio prezidento vietą. Tokiu būdu paslaptinga organizacija pradeda reklaminę kampaniją, kurios dėka garsaus komiko vardas atspausdinamas net 13-os valstijų balsavimo biuleteniuose. Iš pradžių Tomas pernelyg rimtai įsitraukia į nuožmią politinę dvikovą, todėl ilgametis vadybininkas Džekas Menkenas (akt. Christopheris Walkenas) ir laidos tekstų redaktorius Edis Langstonas (akt. Lewisas Blackas) mėgina įtikinti, kad jo unikalūs komiški sugebėjimai padės išsiskirti iš kitų kandidatų.

Dobso šmaikščios ir išradingos parodijos ženkliai pakelia jo reitingus, o tai sukelia papildomą galvos skausmą „Delacroy Voting Systems” elektroninės balsavimo sistemos programuotojai Eleonor Grin (akt. Laura Linney). Patyrusi specialistė greitai pastebi kritinę klaidą, kuri akivaizdžiai įtakos rinkėjų balsų skaičiavimą. Tačiau kompanijos valdybos pirmininkas Džeimsas Hemingsas (akt. Rickas Robertsas) ir pilkuoju kardinolu vadinamas pagrindinis advokatas Alanas Stiuartas (akt. Jeffas Goldblumas) nėra linkę kelti papildomo triukšmo ir stengiasi užtildyti reikšmingą paslaptį žinančią savo pavaldinę.

Šis faktas įgauna dar svarbesnį aktualumą, kai populiarusis komikas netikėtai laimi JAV prezidento rinkimus, o milijardines pajamas sukaupusi kompanija tiesiog nenori išprovokuoti gyventojų įtarimų dėl neskaidraus balsų skaičiavimo. Bet atleista iš darbo ir nuolat persekiojama Eleonor nesiruošia lengvai pasitraukti į šešėlį. Kaltės jausmo kamuojama ir perdaug žinanti moteris aplenkia skandalo trokštančių žurnalistų būrį ir ryžtasi kreiptis tiesiogiai pas naująjį prezidentą Tomą Dobsą.

„Didžiausias metų nesusipratimas” (Man of the Year)

dramedija

JAV

2006 m.
115 min.
Režisierius: Barry Levinsonas.
Aktoriai: Robinas Williamsas, Christopheris Walkenas, Laura Linney, Lewisas Blackas, Jeffas Goldblumas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.