100 000 JAV dolerių Al Aino varžybų prizinis fondas kaitins pilotų ir žiūrovų kraują

Pasaulinį pripažinimą pelniusiam pilotui Jurgiui Kairiui buvo patikėta sukurti naują akrobatinio skraidymo varžybų modelį. Tarptautiniame Al Aino akrobatinio skraidymo čempionate Jurgis Kairys su individualios konstrukcijos lėktuvu JUKA dar kartą kovos dėl pergalės ir pirmą kartą – dėl įspūdingo prizo.
Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Al Aine, tarptautinis akrobatinio skraidymo čempionatas vyks 2007 m. sausio 26-30 dienomis. Geriausiems pasaulio pilotams tai bus dar viena galimybė pademonstruoti savo meistriškumą ir lėktuvų galimybes.
Nuo Tarptautinės aeronautikos federacijos (The Fédération Aéronautique Internationale) organizuojamų Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatų ir Pasaulio taurės varžybų (Grand Prix) Al Aino čempionatas pirmiausia skirsis nauja skrydžių programa ir skrydžių vertinimo taisyklėmis. 100 000 JAV dolerių prizinis fondas (akrobatinio skraidymo varžybose tokio dydžio piniginis prizinis fondas įsteigtas pirmą kartą) skatins ne tik pasaulio pilotų, bet ir žiūrovų aistras.
Tarptautinį Al Aino akrobatinio skraidymo čempionatą globoja Jo didenybė vyriausiasis šeichas Mohammedas bin Zayedas Al Nahyanas, kuris yra ir Abu Dhabio kronprincas bei Jungtinių Arabų Emyratų karinių oro pajėgų vyriausiasis vadas. Organizuoja čempionatą Abu Dhabio turizmo institucija (Abu Dhabi Tourism Authority), Jungtinių Arabų Emyratų valdovo dekretu įsteigta 2004 metais, jai talkina Jungtinių Arabų Emyratų karinės oro pajėgos. Čempiontas – kasmet organizuojamo įspūdingiausio arabų šalyse Al Aino aviacijos šou dalis.
Al Aine jau keturis kartus buvo surengti Pasaulio taurės varžybų etapai, trijuose iš jų nugalėtoju tapo Jurgis Kairys. Patyrusio lietuvio lakūno varžybų organizatoriai paprašė sukurti naują akrobatinio skraidymo varžybų modelį ir parengti jų įstatus. „Reikėjo sukurti tokią skrydžių programą ir vertinimo sistemą, kuri užtikrintų įtemptą kovą ir kuri būtų aiški ir įdomi žiūrovams bei patraukli žiniasklaidai, – aiškino Jurgis Kairys. – Svarbiausias vertinimo kriterijus naujose varžybose – skrydžio laikas.”
Pirmą Tarptautinio Al Aino akrobatinio skraidymo čempionato dieną pilotai atliks kvalifikacinius skydžius. Antrą ir trečią dienomis vyks varžybų skrydžiai. Mažiausiai balų pelnęs pilotas kiekvieną kitą dieną skris pirmas, daugiausiai – paskutinis.
Skrydžių programa sudaryta iš dviejų dalių: pirmoji – organizatorių pateiktas akrobatinio skraidymo figūrų kompleksas, kurį reikės atlikti ne tik be klaidų, bet ir per įmanomai trumpiausią laiką; antroji – laisvoji trijų minučių programa (leistina paklaida tik viena sekundė!). Kiekvienas pasirodymas prasidės ir baigsis skrydžiu pro vartus, fiksuojančius laiką. Už klaidas atliekant figūras ir už viršytą laiką bus skiriamos baudos sekundės. Pilotai bus vertinami pagal geriausią pasiektą rezultatą (skrydžio laiką).
Tarptautiniame Al Aino akrobatinio skraidymo čempionate dalyvaus pilotai, turintys leidimus neribotos (unlimited) kategorijos skrydžiams žemame aukštyje. Rusijai atstovaus Viktoras Chmalis ir Svetlana Kapanina, Lietuvai – Jurgis Kairys, pergalių sieks ir lakūnai iš Japonijos, Vengrijos, JAV ir Turkijos (po vieną iš kiekvienos šalies).
Al Aino 2007-ųjų čempionatas pradės naują etapą aviacijos sporto istorijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.