Rūkantieji laiptinėse dusina nerūkančiuosius

Nuo sausio 1-osios įsigaliojusios Tabako kontrolės įstatymo pataisos iš barų ir kavinių į lauką išgujo visus rūkančiuosius. Tuo tarpu dauguma Panevėžio daugiabučių laiptinių ir toliau skendi cigarečių dūmuose, nors pagal įstatymą už tai turėtų būti baudžiama administracine tvarka. Bėda tai, kad patys gyventojai nelinkę skųstis.

Kova su vėjo malūnais?

Anot Visuomenės sveikatos centro specialistų, buvimas prirūkytuose liftuose, laiptinėse prilygsta pasyviam rūkymui. Mokslininkų įrodyta, kad valanda, praleista prirūkytoje ir blogai vėdinamoje patalpoje, tapatinama vienos cigaretės surūkymui. Tačiau daugumai rūkančiųjų tai nė motais.

Vienas Ateities gatvės gyventojas PB sakė, jog kai kurie jo laiptinės gyventojai nekreipia dėmesio į jokius įstatymus ir laiptinėje sistemingai traukia dūmą.

„Kol rūko, atsidaro langelį, tačiau baigę šį procesą iškart jį uždaro. Dūmai laiptinėje lieka ir braunasi pro duris į vidų, – piktinasi nerūkantis žmogus. – Kiekviename bute yra balkonai, lai rūko ten. Tačiau dauguma jų – įstiklinti, dūmai skverbiasi į jų gyvenamąsias patalpas. Patys nenori, kad jų kambarys prismirstų, tad randa lengvą išeitį”.

Pasiteiravus, ar nebandė kalbėti su rūkaliais, vyriškis sakė, jog kalbomis problemos neišspręsi, o kreiptis į pareigūnus nedrįsta. „Gal žmonės nežino, kad už tai baudžiama? – svarstė. – Kita vertus, argi baudomis sudrausminsi nesuprantantį, kad kenkia ne tik sau, tačiau ir aplinkiniams?”

Kita su rūkančiais laiptinėje kaimynais gyventi priversta Molainių gatvės 82-ojo namo gyventoja, auginanti mažametę dukrelę, irgi sakė negali toleruoti šio blogo įpročio. Ypač, kai prieš pat jos buto duris rūko ne tik suaugusieji, bet ir jauni žmonės, netgi merginos. „Ne kartą gražiai prašiau taip nesielgti, tačiau į tai jie nereaguoja. Paprasčiausiai kovojame tarsi su vėjo malūnais”, – guodėsi jauna mama.

Geranoriškumo klausimas?

Panevėžio daugiabučių namų savininkų bendrijų (PDNSB) asociacijos prezidentė Gitana Mileikaitė sako suprantanti, kad rūkymas laiptinėse yra didelė problema, tačiau kol kas ji iš kitų bendrijų gyventojų ir pirmininkų skundų daug nesulaukia. Tad teigia mananti, jog aštrios problemos – bent jau kol kas – nėra. O pavienius atvejus esą galima išspręsti namo viduje.

„Manau, problemos sprendimas – tai geranoriškumo ir susitarimo klausimas”, – buvo įsitikinusi PB pašnekovė, pridūrusi, jog žalos daro ir rūkantieji savo buto balkone, nuorūkas mėtantys pro langą. Nusiskundimų sulaukiama ir iš namų, esančių netoli mokyklų, gyventojų.

„Kita vertus, nepaiso kitų žmonių teisių tik turintieji socialinio elgesio sutrikimų”, – mano G.Mileikaitė, papasakojusi, jog anksčiau ir jos namo laiptinėse lankydavosi panorusių parūkyti jaunimėlio ir net benamių. „Problema išsisprendė, kai įrengėme kodinę spyną”, – patikino specialistė.

Rengs reidus ir baus

Pasak Panevėžio policijos vyriausiojo komisariato Viešosios policijos vadovo Aleksandro Jankausko, kol kas ir pareigūnai ypatingų skundų dėl rūkymo laiptinėse nesulaukė. „Daugiausia skundžiasi namų, esančių netoli mokyklų, gyventojai. Jie piktinasi, kad pertraukų metu čia buriasi jauni žmonės ir ne tik rūko, tačiau ir nuorūkų primėto. Teko ne kartą reaguoti į tokius skundus, tačiau bausti dar, mano žiniomis, nereikėjo”, – sakė korespondentams Viešosios policijos vadovas.

Praėjusių metų pabaigoje Šiaulių miesto policijos pareigūnai surengė prevencinę akciją prieš laiptinėse rūkančius gyventojus. Panašius reidus šio mėnesio antroje pusėje žada surengti PVPK pareigūnai – tikrins, ar kavinėse, restoranuose, kitose uždarose patalpose laikomasi naujojo, rūkyti draudžiančio įstatymo.

Pagal Tabako kontrolės įstatymą draudžiama rūkyti bendrose gyvenamosiose ar kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru. Tai reiškia, kad rūkyti draudžiama ir laiptinėse. Už šį pažeidimą gali grėsti bauda iki 50 litų.

Kai kurios daugiabučių namų bendrijos laiptinėse pakabina ženklus, draudžiančius rūkyti – sako, tai gana veiksminga priemonė. Gyventojai gali kreiptis ir į policijos pareigūnus, kad padėtų sudrausminti rūkančiuosius laiptinėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Rūkantieji laiptinėse dusina nerūkančiuosius"

  1. rasa

    o ka daryti su prirukytais autobusais, sedi vairuotojai marsruto gale ir ramiai sau traukia duma. Kodel as, kuri sumoka jiems pinigus, esu ju kliente, turiu kenteti sia bjaurybe????? Kodel i tai niekas nekreipia demesio, skambinti i autobusu parka, tai jau tikrai kova su vejo malunais…. Bandziau, cia aisku kalbu apie Kauno autobusus… 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.