Drėgmė gviešiasi “Piemenėlių pagarbinimo”

Pažaislio kamaldulių vienuolyno bažnyčios freskas norima išgelbėti pagrindinėje Lietuvos šventovėje jau išbandytu būdu – įrengiant sienų sausinimo sistemą

Pažaislio kamaldulių vienuolyno bažnyčioje esanti freska „Piemenėlių pagarbinimas” papuošė šių šv. Kalėdų Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos šventinį atviruką, išsiuntinėtą įvairioms instancijoms. Tačiau šią ir kitas bažnyčios freskas toliau nenumaldomai veikia drėgmė. Pažaislio globėjai vakar nutarė kreiptis į Vyriausybę, prašydami finansiškai prisidėti perkant sienų sausinimo sistemą „Vigopol”.

Verslininkai aukojo ne itin noriai

Visi Pažaislio bažnyčiai reikalingi sienų sausinimo sistemos „Vigopol” prietaisai kainuoja apie 80 tūkstančių litų. Dalis reikalingos sumos, beveik 11 tūkstančių litų, buvo suaukota gruodžio pradžioje Kauno Rotušėje įvykusiame labdaros vakare-koncerte „Išsaugokime Pažaislio baroko šedevrą”. Labdaros vakarą surengė Kauno Zonta moterų ir „Vidinio rato” klubai. Šių klubų nariai žada pinigų paieškas sienų sausinimo sistemai pirkti tęsti ir šiemet. Tačiau, kaip prisipažino visuomeninės Pažaislio Kauno Zonta moterų klubo viceprezidentė Lolita Vyžintienė, optimizmo maža – verslininkai ne itin noriai aukojo vienam žymiausių Lietuvos turizmo objektų, galbūt ateityje papildysiančiam UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Visuomeninė Pažaislio vienuolyno išsaugojimo grupė, kurios pirmininkas – Kauno vicemeras Kazimieras Kuzminskas, vakar savo posėdyje kartu su kazimieriečių vadovybe nutarė kreiptis pagalbos į Vyriausybę, kad sienų sausinimo sistema Pažaislyje atsirastų greičiau.

Specialistų teigimu, „Vigopol” sistema būtų pagalba bažnyčios sienoms ne tik laikinai, kol neatlikti hidroizoliaciniai tyrimai, neaptikta ir nepašalinta jų neleistino drėkimo priežastis, bet ir vėliau.

Pavadino gyvybiškai būtina priemone

Vilniaus arkikatedros bazilikos varpinėje ši sistema veikia jau metus, o parapijos namuose pradėjo veikti ką tik. Ligšiolinę parapijos namų būklę kunigas Ričardas Doveika apibūdino tais pačiais žodžiais, kaip seserys kazimierietės ne kartą yra kalbėjusios apie vienuolyno pastatus: „Drėgmė sienomis kilo į viršų, vasarą nuolat laikydavome atvertus langus ir duris, kad nors kiek ją išsklaidytume.”

R.Doveika sienų sausinimo sistemą pavadino brangia, bet efektyvia ir gyvybiškai būtina priemone. „Nutarėme investuoti ir taip išsaugoti seną pastatą”, – sakė kunigas.

„Rėmimas verslininkams kol kas neapsimoka”, – tai patyrė net pagrindinės Lietuvos šventovės klebonas R.Doveika. Todėl Vilniaus arkikatedros bazilikos parapija paėmė paskolą iš vyskupijos ir įsigijo sienų sausinimo prietaisus, skleidžiančius žemo dažnio vienodo poliaringumo bangas, neleidžiančias drėgmei kilti sienomis aukštyn. Vieno tokio prietaiso kaina – apie 8 tūkstančius litų. Jų skaičius priklauso nuo sausinamų sienų ploto. Vilniaus arkikatedrai bazilikai, kurioje taip pat ateityje svajojama įrengti šią sistemą, reikia 10 prietaisų.

Darbai prasideda tik šiemet

Pernai Vyriausybė patvirtino Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio išsaugojimo 2006-2010 metų programą. Tačiau pusę metų rengta programa jau reikalauja pataisų. Paaiškėjo, kad programoje pernai suplanuoti darbai prasidės tik šiemet ir ne ta eile, kuria siūlė darbo grupė. Tačiau ir Kultūros ministerijos, ir Kultūros paveldo departamento atstovai patikino, kad lėšų jiems iš šiųmečio biudžeto tikrai bus prašoma.

Programoje numatyta, kad šiais metais turi būti parengta Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio tvarkymo darbų programa, kompleksiniai tyrimai, pritaikymo kultūrinio turizmo reikmėms galimybių studija ir projektas Europos ekonominės erdvės paramai gauti. Taip pat turi būti atlikta vienuolyno ansamblio vertingųjų savybių analizė ir vertinimas pagal UNESCO Pasaulio paveldo komiteto nustatytus reikalavimus bei išleistas pažintinis leidinys apie Pažaislį.

Pasak KPD atstovės viešiesiems ryšiams Aušros Dulevičiūtės, šiemet departamentas planuoja Pažaislyje, kaip ir kasmet, atlikti eilinius tvarkybos darbus ir numatytus mokslinius tyrimus. KPD taip pat priskirta kartu su Kauno savivaldybe parengti pritaikymo kultūrinio turizmo reikmėms projektą Europos ekonominės erdvės paramai gauti. Anot A.Dulevičiūtės, laukiama, kol seserys kazimierietės įsteigs viešąją įstaigą ir departamentui pateiks paraišką šio projekto rengimui finansuoti. Anot seserų kazimieriečių kongregacijos vyresniosios sesers Remigijos, viešąją įstaigą seserys įsteigs šį mėnesį. Kol kas vienuolės dar neapsisprendė, kas taps jų įstaigos partneriais.

Kultūros ministerija, pasak kultūros ministro patarėjo Mindaugo Šivicko, jau užsakė Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio pritaikymo kultūrinio turizmo reikmėms galimybių studiją, kuri netrukus bus baigta. O po pusmečio planuojama baigti rengti vienuolyno ansamblio vertingųjų savybių analizę ir vertinimą pagal UNESCO Pasaulio paveldo komiteto nustatytus reikalavimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.