Stringa Panemunės tilto statyba

Kauno savivaldybės administracijai teks taisyti grubias detaliojo plano klaidas, iš naujo jį derinti su visuomene ir apskrities valdžia

Kauno valdžia, po ilgų diskusijų su gyventojais praeitų metų pabaigoje pateikė apskrities viršininko administracijai tvirtinti Panemunės tilto detalųjį planą. Tačiau jis buvo atmestas dėl projektavimo ir procedūrinių klaidų.

Vakar Savivaldybės administracijos ir jos skyrių vadovų pasitarime nuspręsta atsižvelgti į pastabas. Pasak jų, tai gali užtrukti dar apie metus.

Tuo tarpu kelios dešimtys Panemunės gyventojų piktinasi, kad valdininkai nepateikia argumentų, kodėl šiam objektui netinkama senojo tilto vieta, jų niekas neinformuoja apie kompensacijų dydžius.

Rasta pažeidimų

Kauno apskrities valdžia neseniai grąžino Savivaldybės administracijai Panemunės tilto detalųjį planą. Pasak Kauno apskrities administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo Eugenijaus Sklenio, jis atmestas dėl kelių esminių pažeidimų. „Pirmiausia planas neatitinka projektavimo sąlygų, nes jos suteiktos rekonstruoti senąjį tiltą, o ne statyti naująjį objektą, – sakė jis. – Prie pateiktų dokumentų nėra ir apskrities viršininko sutikimo rengti detalųjį planą.”

Taip pat apskrities valdžia pasigedo viešojo plano svarstymo su visuomene dokumentų. „Nėra atsakymų į pateiktus gyventojų klausimus”, – aiškino E.Sklenys. Plane nėra ir poveikio aplinkai ataskaitos.

Detaliajame plane nėra aišku, kaip bus nuvažiuojama nuo naujojo tilto į Vaidoto gatvę. Savivaldybės atstovai yra teigę, kad čia turės būti dviejų lygių kelias.

Per mažai bendravo su žmonėmis

Panemunės bendruomenės centro pirmininkas Gediminas Žukauskas sakė, kad miesto valdžia, nusprendusi statyti naująjį tiltą, per mažai bendravo su žmonėmis, kurių namai stovi projektuojamo objekto vietoje. „Niekas nežino, kokios kompensacijos jiems bus siūlomos, nepaaiškinama ir naujojo tilto būtinybė numatytoje vietoje”, – kalbėjo pirmininkas. Pasak jo, šis klausimas aktualus ne tik 8 namams, kuriuos reikėtų nugriauti, bet ir netoli būsimo tilto prieigų įsikūrusiems žmonėms. „Juk jų sklypų vertė dėl to sumažės, todėl ir jie nori žinoti, ar gaus už tai kompensacijas”, – sakė G.Žukauskas.

Panemunės gyventojų grupei atstovaujanti Rūta Zabielienė teigė, kad miesto valdžia vengė teikti informaciją apie naujo tilto statybos planus.

Gyventojai piktinasi, kad nežino, kokios numatytos kompensacijos, jei jie būtų priversti palikti savo namus.

Senas ir avarinis

Laikinai einantis Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas Robertas Stanionis teigė, kad Panemunės tilto detaliojo plano klaidos atsirado dėl naujų Vyriausybės priimtų reikalavimų. „Jie patvirtinti balandžio mėnesį, o mes detalųjį planą pradėjome rengti anksčiau ir paskui neatsižvelgėme į naują tvarką”, – teigė jis.

Pasak R.Stanionio, vakar nuspręsta neskųsti Kauno apskrities administracijos sprendimo, bet ištaisyti padarytas klaidas. „Plano iš naujo perbraižyti nereikės, užtruks įgyvendinti nurodytas procedūras”, – sakė jis.

R.Stanionio teigimu, per pakartotinius svarstymus su visuomene gyventojai galės pareikšti savo pastabas, tačiau jie nebus informuojami apie kompensacijas. „Derybos su žmonėmis prasidės tik patvirtinus detalųjį planą”, – kalbėjo direktorius.

Jo nuomone, parinkta tilto vieta yra optimali. „Senojo vietoje nenorime statyti dėl to, kad čia nebūtų uždarytas automobilių eismas, juk tilto statyba gali ilgai užtrukti, – aiškino jis. – Rekonstruoti jį taip pat neapsimoka, nes objektas jau susidėvėjęs, turi medines sijas, jo plotis per mažas dideliam mašinų srautui.”

R.Stanionis sakė, kad kol kas nesvarstoma, kiek kainuotų pastatyti naują tiltą ir kur bus ieškoma lėšų. „Iki statybų pradžios dar praeis daug laiko, – sakė jis. – Sėkmės atveju jos prasidėtų tik po dvejų metų. Jei per metus bus patvirtintas detalusis planas, dar reikės rengti techninį projektą.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.