Estakada palikta likimo valiai

Kaune Savanorių prospekto įkalnėje esanti estakada gali įgriūti bet kurią akimirką

Apie grėsmingą situaciją jau kurį laiką žino Kauno valdžia ir atsakingų tarnybų darbuotojai, tačiau Savanorių prospekto įkalnės sutvirtinimo projektas, regis, įstrigo klaidžiuose savivaldybės labirintuose.

Kelia siaubą

Pasak estakados papėdėje gyvenančios ponios Laimos, padėtis tapo ypač grėsminga ne tik dėl gūžtas čia susisukusių benamių, bet ir dėl griūvančio šlaito. „Savivaldybė buvo informuota ne kartą. Kreipėmės ir mes, ir gretimo kiemo gyventojai, bet niekas nepasikeitė”, – LŽ teigė E.Ožeškienės gatvės gyventoja.

Ji tikino jau įpratusi prie jos kieme prieš keletą metų atsiradusio sąvartyno. Moteris kiekviena rytą yra priversta rinkti net besimėtančius naudotus švirkštus, kuriuos palieka įkalnę nakvynės ir orgijų vieta pavertę aplinkiniai bei senamiesčio narkomanai.

Panašius skundus LŽ išsakė ir šalia estakados biurus įsirengę verslininkai, kuriems siaubą kelia avarinė jos būklė. „Manau, tik nedaugelis kauniečių žino, kad Savanorių prospekto kalnas nėra tikras, jį laiko kažkada pastatyta ir greičiausiai niekada neremontuota estakada. Juk iki didžiulės nelaimės čia tik vienas žingsnis. Transporto srautai milžiniški. Kaip galima taip neatsakingai elgtis?” – piktinosi vienoje bendrovėje vadybininku dirbantis ponas Valdas.

Koreguos projektą

Kauno miesto savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus Komunalinių statinių priežiūros poskyrio vedėjas Valius Knokneris LŽ tikino, kad prieš keletą metų avarinei įkalnės būklei likviduoti buvo skirta 150 tūkst. litų. Už šias lėšas sutvirtintas šlaitas, išpjauti menkaverčiai medžiai, kurių šaknys jį ardė, pastatyta stabilizuojamoji sienelė. Tačiau tuo darbai ir baigėsi. 2004-aisiais komunalininkų parengtas tolesnių darbų projektas, kurio vertė yra 3,6 mln. litų, įstrigo Plėtros programų valdymo skyriuje.

LŽ žiniomis, šią savaitę projektas bus koreguojamas, mat valdininkai iš Europos Sąjungos fondų tikisi gauti net 6 mln. litų. Tačiau pastarųjų metų patirtis parodė, kad europiniai projektai Kaunui vis dar neįkandami.

Įspėjo dėl nelaimės

Apie valdininkų neveiklumą ir jų tiesioginę kaltę kalba ne tik pasipiktinę kauniečiai, bet ir specialistai. LŽ kalbintas bene geriausiu šios srities žinovu Lietuvoje tituluojamas Henrikas Kebeikis teigė, kad estakados įrenginys Kaune suręstas maždaug 1931-1932 metais. „Taigi galite įsivaizduoti, kokios jis yra būklės. Juk nedaryta jokio kapitalinio remonto, nusidėvėjimas net ne 100 procentų. Betonas seniausiai ištrupėjęs, viską laiko armatūros strypai, kuriuos galima pirštu išlupti. Tai ir daro ten besirenkantys valkatos. Iki nelaimės – tik vienas žingsnis”, – tikino Kebeikis.

Transporto ir kelių tyrimo institute dirbantis ekspertas neabejoja, kad joks projektas Savanorių prospekto estakadai sutvarkyti net nėra užsakytas.

Kaune iš viso yra 34 automobilių, pėsčiųjų ir geležinkelių tiltai. Jų priežiūrai per metus skiriama 100 tūkst. litų, tačiau mažiausia būtina suma turėtų būti bent triskart didesnė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.