Paslaugų direktyva pagerins verslo sąlygas

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje Europos Sąjunga (ES) priėmė Paslaugų direktyvą, kurios nuostatos bus įgyvendinamos etapais iki 2010 metų. Treji metai skiriami pasirengti įgyvendinti direktyvą ir suderinti nacionalinius teisės aktus su ES reikalavimais. Už Paslaugų direktyvos koordinavimą Lietuvoje atsakinga Ūkio ministerija jau pradėjo parengiamuosius direktyvos įgyvendinimo darbus.

„Paslaugų direktyvos nuostatos panaikina daugelį kliūčių, trukdančių steigti paslaugų verslą ir teikti paslaugas kitose ES valstybėse. Reformos ES paslaugų sektoriuje palies ne tik paslaugų įmones, bet turės įtakos ir pramonės konkurencingumui. Rengdamasi įgyventi direktyvą Lietuva turės peržiūrėti šimtus teisės aktų, daugiausia susijusių su verslo reglamentavimu. Šiuo metu jau pradėjome pirmąsias konsultacijas su Europos Komisijos ekspertais, esame atlikę verslo teisinio reglamentavimo studiją”, – sako Ūkio ministerijos Vidaus rinkos koordinavimo departamento direktorius Saulius Kolyta.

Įgyvendindamos paslaugų direktyvos nuostatas ES narės turės supaprastinti arba panaikinti nepagrįstus, neproporcingus ir diskriminacinius nacionalinių teisės aktų reikalavimus, pirmiausiai susijusius su administracinėmis procedūromis ir formalumais steigiant verslą (licencijos, leidimai ir kt.). Taip pat turės būti panaikintos teisinės ir administracinės kliūtys, nepagrįstai ribojančios laisvą paslaugų teikimą, įsteigta kontaktinė institucija, teikianti informaciją ir išduodanti visus paslaugų verslui reikiamus leidimus „vieno langelio” principu, užtikrintas informacijos prieinamumas internete įvairiomis ES kalbomis, ir suteikta galimybė sutvarkyti administracines procedūras bei formalumus elektroninėmis ryšio priemonėmis. Kiekvienai šaliai taip pat teks įgyvendinti priemones, stiprinančias administracinį bendradarbiavimą tarp valstybių narių, parengti ataskaitą Europos Komisijai apie išliekančius leidimus (licencijas) ir kitus apribojimus paslaugų teikėjams.

Paslaugų direktyvos poveikio tyrimas parodė, kad Lietuvoje tikėtina daugelio paslaugų eksporto plėtra, didėjanti pridėtinė vertė, įmonių pajamų ir pelningumo augimas. Didžiausias teigiamas poveikis laukiamas statybos, turizmo, didmeninės prekybos ir konsultacijų versle.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.