Europarlamentaras V.Landsbergis ragina Seimą

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis ragina parlamentarus palaikyti konservatoriaus Audronio Ažubalio rezoliucijos projektą, kuriuo siūloma Seimui kreiptis į Rusiją, kad ši atlygintų žalą per sovietų agresiją 1991-ųjų sausį aukų artimiesiems bei nukentėjusiems.

„Sausio 13-oji yra agresija prieš atkurtą valstybę, o ne dar vienas smurtas okupuotoje žemėje. Galų gale vaizdai pasaulio televizijų ekranuose dar nepamiršti, tad ir Lietuvos veiksmas pradėti dialogą dėl kompensacijų bus visiškai suprantamas”, – teigiama pirmadienį Tėvynės sąjungos išplatintame V.Landsbergio pareiškime.

Pasak europarlamentaro, mąstymai, kad reikėtų pirmiau sužinoti, ar Rusijos valdžia leisis į kalbas, o tik tada pradėti derėtis, grąžina Lietuvą į pačią Sąjūdžio pradžią.

„Su tokiu nendrių lingavimu būtume ir likę žinia kur. Todėl svarbiausia – suvokti pareigą ir atsakomybę, ir tegul tautos atstovai taria žodį, ar agresijos aukos turi teisę į kaltę paveldėjusios šalies kompensacijas. Tokia normali tarptautinė problemų reguliavimo praktika, reikia išdrįsti būti valstybe, kuri rūpinasi savo piliečiais ir gina pažeistas jų teises. O kad girdima nepritariančių balsų, tai nieko nauja. Ne sužeistųjų tie balsai”, – teigiama V.Landsbergio pareiškime.

Konservatoriaus A.Ažubalio praėjusią savaitę Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame rezoliucijos projekte konstatuojama, jog 1991 metais sausio 11-13 dienomis sovietų ginkluotosios pajėgos įvykdė agresijos aktą prieš nepriklausomą Lietuvos valstybę ir jos žmones.

Kreipimasis dėl kompensacijų motyvuojamas tuo, jog Rusija pati pripažįsta ir pasaulyje pripažįstama esanti SSRS teisių ir įsipareigojimų perėmėja.

Praėjus beveik metams nuo Lietuvos valstybingumo atkūrimo paskelbimo 1990 metų kovą, 1991 metų sausio 13-osios naktį 14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų komunistų partijos, okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą įvykdyti perversmą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.