Draudžiamą įvežti tabaką lietuviai ir vartoja, ir parduoda

Lietuvos rūkaliai ir tabako mėgėjai užspeisti į kampą. Vadovaujantis naujais ir senais Lietuvos įstatymais, viešumoje nebegalima ne tik rūkyti – negalima įvežti ir kramtomojo ar uostomojo tabako.

Tiesa, už tokio tabako vartojimą lietuvių gal niekas ir nebaustų, tačiau Tabako kontrolės įstatymas skelbia, kad uostomojo, kramtomojo ir čiulpiamo tabako gaminių importas į Lietuvą yra draudžiamas. Už tokių gaminių importą taikoma nuobauda gali siekti nuo įspėjimo iki 20 tūkstančių litų – atsižvelgiant į prekės vertę.

Nepaisant šio draudimo, uostomasis ir kramtomasis tabakas Lietuvą vis dėlto pasiekia. Dažniausiai lietuviai jo parsigabena iš Švedijos, kurioje toks tabakas, vadinamas „snufu” arba „snusu” (angl. snuff – uostyti tabaką), vartojamas ir pardavinėjamas be jokių apribojimų.

Nežino, kodėl uždraudė

Importuoti „snusą” arba „snufą” į mūsų šalį draudžiama nuo 1995 metų. Kodėl šiems tabako gaminiams Lietuvos įstatymų rengėjai paskelbė veto, konkrečiai negali paaiškinti net jie patys.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Gelena Krivelienė dienraščiui teigė, jog kramtomi ir uostomi gaminiai iš tabako į prekybą buvo paleisti gerokai vėliau nei cigaretės.

Ar tai ir buvo pagrindinis motyvas uždraudžiant importuoti už cigaretes mažiau kenksmingą produktą, valdininkė tiksliai negalėjo pasakyti.

Dienraščio pateiktas klausimas, kodėl minėto produkto importą nuspręsta uždrausti, G. Krivelienei pasirodė beprasmis.

„Yra įstatymas, ir taškas. Jo reikia laikytis. Tabakas sukelia priklausomybę ir ligas. Turkijoje prieš keletą amžių už tabako vartojimą buvo kapojamos rankos. Jau tada žmonės žinojo apie jo daromą žalą. Nusprendėme, kad naujų tabako produktų Lietuvai nereikia. Nemanau, kad ir dabar yra poreikis juos vartoti, abejoju ar informacija apie šį draudimą lietuviams šiandien dar gali būti aktuali”, – aiškino G. Krivelienė.

Pasaulyje – populiarus

Yra svarstančiųjų, jog nuo šių metų sausio 1 dienos uždraudus rūkyti viešojo maitinimo įstaigose, uostomojo ar kramtomojo tabako vartojimas nepažeistų nerūkančiųjų teisių, nes su pasyviu rūkymu neturi nieko bendra.

Tačiau specialistai įspėja, kad dažnai vartojamas „snusas” kelia pavojų sveikatai – kaip ir dideliais kiekiais vartojamas alkoholis ar rūkalai.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, šalyse, kuriose įprasta uostyti ir kramtyti tabaką, padidėja sergančiųjų burnos gleivinės, gerklų, ryklės, nosies ertmės vėžiu. Nepaisant to, tokiose šalyse, kaip Švedija, Olandija ar Indija, kramtomas tabakas yra itin populiarus.

Galima įsigyti uostamiestyje

„Vakarų ekspreso” žiniomis, yra klaipėdiečių, kurie tokį tabaką į Lietuvą parsigabena gana dideliais kiekiais. Dėžutę „snuso”, kuris naudojamas kišant už lūpos, galima nusipirkti už 10-15 litų. Klaipėdoje jis pardavinėjamas net blokais.

Ne vienerius metus „snusą” vartojantis klaipėdietis Rokas (vardas pakeistas. – Aut. past.) tikino pažįstantis žmonių, kurie neblogai uždirba juodojoje rinkoje dideliais kiekiais pardavinėdami iš Švedijos parsigabentą kramtomąjį tabaką.

Roko teigimu, „snusą” Lietuvoje populiarina iš užsienio grįžtantys lietuviai emigrantai.

Muitininkams neįkliūva?

Lietuvos muitinės departamento duomenimis, pernai balandį Vilkaviškio savivaldybėje muitininkai sulaikė krovinį su 3 837 kg smulkinto ir 1 985 kg neapdoroto tabako, kartu buvo bandoma pervežti ir tabako smulkinimo stakles.

Muitinės atstovų žiniomis, krovinio vertė – milijonas litų. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, ir daugiau informacijos pareigūnai neteikia, tačiau aišku, kad iš šio tabako ketinta gaminti cigaretes.

Atvejų, kad į Lietuvą būtų bandoma importuoti kramtymui ir uostymui skirtą tabaką, Muitinės departamento suvestinėse neužfiksuota. Šios institucijos atstovą nustebino faktas, jog Klaipėdoje toks tabakas pardavinėjamas gana dideliais kiekiais.

„Maniau, kad lietuviai tik po keletą dėžučių saviškiams parsiveža, dėl to ir neįkliūva”, – teisinosi pareigūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.