Įžvelgia kerštą už mėginimą demaskuoti kyšininkavimą

Sutikęs dalyvauti STT operacijoje prieš kyšio ėmimu įtariamą Savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėją, verslininkas baiminasi susidorojimo

Lietuvos generalinei prokuratūrai palikus galioti Kauno apygardos prokuratūros sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo Kauno savivaldybės administracijos Sveikatos skyriuje, jos vedėją Dianą Kaunienę kyšio reikalavimu kaltinęs reabilitacijos centro administracijos „Sugrįžimas” direktorius Valdas Šiškus tvirtina už tai patiriantis Savivaldybės kerštą. Jo vadovaujamai įstaigai Savivaldybė nutraukė pinigų pervedimą už suteiktas paslaugas.

Ėmė abejoti ataskaitomis

„Sveikatos skyriaus vedėja Diana Kaunienė, matyt, panoro man atkeršyti, – sakė reabilitacijos centro „Sugrįžimas” vadovas Valdas Šiškus. – Esame laimėję Savivaldybės skelbtą reabilitacinės programos konkursą ir mūsų įstaigai už suteiktas paslaugas reabilituojamiems asmenims Savivaldybė pervesdavo pinigus. Tačiau nuo spalio mėnesio nebegauname pinigų, nors paslaugos yra suteiktos. Kitos įstaigos, kurios vykdė programas, pinigus gavo, tik mes ne.”

Mokėjimo sąskaitas įpareigota pasirašyti Sveikatos skyriaus vedėja D.Kaunienė. Pasak V.Šiškaus, D.Kaunienė pradėjo abejoti jo ataskaitomis ir ėmė reikalauti sutarties sąlygose nenumatytų duomenų.

„D.Kaunienė kerštauja ir niekas nieko negali padaryti. Savivaldybėje vyksta politiniai žaidimai, pareigūnai vienas kitą „pridenginėja”, – mano V.Šiškus.

Pritrūko duomenų

Kaip „Kauno diena” rašė, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pernai birželį atliko kratas Kauno savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėjos Dianos Kaunienės bei kituose skyriaus kabinetuose ir rado 2 tūkst. litų. Kyšininkavimu įtarta D.Kaunienė Kauno miesto apylinkės teismo nutartimi trims mėnesiams neteko pareigų. Jai buvo paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

STT pareigūnai Sveikatos skyriuje pasirodė, kai buvo gautas verslininko pareiškimas apie valstybinį reketą Savivaldybės administracijos Sveikatos skyriuje. Centro „Sugrįžimas”, dalyvaujančio Sveikatos skyriaus finansuojamame ir kontroliuojamame projekte, vadovas V.Šiškus pareiškė, kad iš jo reikalauja vadinamojo „atkato” – tai yra dalytis gaunamomis lėšomis.

Tuomet D.Kaunienei pareikštas įtarimas dėl išreikalauto kyšio priėmimo ir pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo Sveikatos skyriuje. Tačiau Kauno apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą, nes jo metu nebuvo surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtarimus dėl Sveikatos skyriaus vedėjos D.Kaunienės galimai neteisėtos veikos.

Pasak V.Šiškaus, kyšininkavimo faktas buvo akivaizdus, todėl jis kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą prašydamas ištirti bylą. Generalinė prokuratūra patikrino Kauno apygardos prokuratūros tyrimo bylą ir nustatė, kad ikiteisminis tyrimas nutrauktas pagrįstai, nes nepakanka duomenų, pagrindžiančių įtariamosios kaltę.

Pasirodo, STT pareigūnams nepavyko tinkamai nufilmuoti jų vykdytos operacijos, kai mėginta su įkalčiais sučiupti kyšininkavimu įtartą Savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėją D.Kaunienę. Planus sugriovė STT naudotos vaizdo aparatūros gedimas. O baudžiamajame procese vien liudytojo, koks šioje byloje buvo V.Šiškus, nepakanka.

„Likau „ant ledo”, – sakė V.Šiškus. – Pagal įstatymus aš netgi negaliu skųsti prokuratūros
sprendimo, nes turėjau liudytojo statusą”.

Sudaryta darbo grupė

D.Kaunienė nuo lapkričio 7-osios toliau vadovauja Sveikatos skyriui. Ji „Kauno dienai” patvirtino, kad nutraukti pinigų pervedimai V.Šiškaus vadovaujamai įstaigai „Sugrįžimas”.

„Administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta darbo grupė patikrinti „Sugrįžimo” teikiamų paslaugų kiekybę ir kokybę, – teigė D.Kaunienė. – Sveikatos skyrius, teikdamas apmokėjimui sąskaitą faktūrą, turi teisę įsitikinti tų paslaugų tikrumu, todėl buvo paprašyta pateikti dokumentus, pagrindžiančius paslaugos teikimą”.

Pasak D.Kaunienės, jei įstaiga teikia Savivaldybės finansuojamas paslaugas, turi būti pasirengusi įrodyti, kad jas tikrai teikė. „Sveikatos skyrius kontroliuoja sutarčių vykdymą”, – sakė skyriaus vedėja.

„V.Šiškus mano, kad jo teikiamos ataskaitos yra pakankamos, D.Kaunienė mano, kad nepakankamos, todėl sudarėme darbo grupę, kuri tiria šių ataskaitų pagrįstumą, – „Kauno dienai” sakė laikinai einantis Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas Robertas Stanionis. – Vienašališkai negaliu nurodyti, kad netikrintų minėtų ataskaitų ir pervestų pinigus V.Šiškaus įstaigai, nes žmonės negauna tris mėnesius atlyginimų. Už suteiktas paslaugas bus apmokėta”.

Nors ikiteisminis tyrimas dėl įtarimo kyšininkavimu nesibaigė kaltinamuoju aktu, tačiau įtarimai dėl D.Kaunienės galimai neteisėtos veikos neišsisklaidė.

Savivaldybės Audito skyrius šiuo metu atlieka Sveikatos skyriaus veiklos auditą, taip pat bus nustatyta korupcijos pasireiškimo galimybė Sveikatos skyriuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.