Apsaugos signalizacija – ne namui, o šeimininkui

Sparčiai plečiantis užmiesčio gyvenvietėms vis dažniau iš anksto pagalvojama ir apie turto saugumą, tačiau atvejų, kai į saugos tarnybas kreipiamasi tik nukentėjus, vis dar pasitaiko.

Saugos tarnybų atstovai pastebi, kad dar būna žmonių, manančių, jog namo apsaugos sistemai būtina telefono linija, o šios neturėdami į turto saugotojus jie ir nesikreipia. Tačiau šiuolaikinėms sistemoms telefono linijos nereikia, o jų galimybės ir kainos yra be galo įvairios.

Beje, anot saugos tarnybos „Falck security” Klaipėdos regiono vadovo Arvydo Gaidukevičiaus, sistema turi būti daroma ne namui, o asmeniui – pagal individualius kiekvieno vartotojo poreikius.

Saugos tarnybos „Argus” generalinis direktorius Romualdas Jonaitis pataria kreiptis į specialistus ir pasitikėti jų rekomendacijomis. Anot jo, pasitaiko, kai žmonės iš taupumo pagal savo supratimą pradeda patys kažką kombinuoti. Specialistai išrinktų poreikius labiausiai atitinkančią sistemą, sukuriamos ir patogios apmokėjimo sąlygos.

Lengvesnio grobio užtenka

Klaipėdos rajone paskutiniaisiais metais buvo daroma labai daug detaliųjų planų žemės ūkio paskirties sklypus keičiant į gyvenamosios, taigi suplanuota daug naujų gyvenviečių.

„Kartais darosi graudu, kad projektuotojai yra priversti projektuoti kanalizaciją, kelius ir kita, o apie saugų žmonių gyvenimą pagalvojama labai retai, tai paliekama patiems gyventojams. Na, o blogiausia tai, jog pradiniame statybų etape yra sunku pasiekti, kad apsauga būtų daroma bendrai, nes bendri sprendimai priimami sunkiai, kol dar nėra kaimyniškų santykių, bendruomenės”, – sakė „Falck security” regiono vadovas.

Geriausia, anot jo, kai gyvenvietės ar kelių vienoje vietoje būsiančių namų statyba yra vienose rankose – tada kompleksiškai galima spręsti ir apsaugos klausimą.

Reikėtų, kad jau statybų metu būtų nutiestas toks kelias, kuriuo galėtų važiuoti ne tik sunkiasvoris transportas, bet ir saugos tarnybos automobiliai, būtų įrengtas bendras apšvietimas, o teritorija – aptverta. Tam galima panaudoti statybų atliekas, kurių statybvietėse paprastai pūpso kalnai. Saugos tarnybų darbą palengvina ir namų numeracija.

Jei statomų individualių namų grupę saugo sargas, A. Gaidukevičius siūlo pasirūpinti ir saugos tarnybos iškvietimo mygtuku – įvertinęs riziką sargas galėtų kviestis pagalbą. Be to, sargas yra žmogus, kuris gali ir užsnūsti ar užsimanyti išgerti, todėl pokalbininkas pataria sudaryti patruliavimo sutartis su saugos tarnyba – sutartą kiekį kartų ekipažas atvyktų patikrinti, ar viskas objekte gerai. Matydami, jog objektas nepaliktas be priežiūros, juo nesidomės ir vagišiai.

„Svetimi neatvažiuoja – rūpesčių kelia vietinių kaimų gyventojai, kartais patys statybininkai bando nugvelbti ne vietoje gulintį daiktą. Taigi tokie prevenciniai važinėjimai duoda naudos. Vagims toks objektas nebebus patrauklus, jie ieškos lengvesnio grobio, juolab kad jo pilna”, – sakė A. Gaidukevičius.

Išneša radiatorius

Nuostolių nesaugant dar tik statomo namo galima patirti labai daug – kai dar yra tik langai ar šiokios tokios durys, jau suvežamos brangios statybinės medžiagos, mišiniai, įrankiai. Pasak A. Gaidukevičiaus, ne vienas atvejis buvo, kai išpjaunami ką tik įdėti langai, nukabinami radiatoriai, išnešami kuro katilai.

„Jei keletas namų, ir kiekvienas statomas atskirų žmonių, labai rekomenduočiau nepalikti jų nakčiai be priežiūros – kaimynams susipažinti ir pabandyti organizuoti naktinį budėjimą. Pasitaiko, kad vagiliukai persirengę statybininkais vaikšto po teritoriją, nusižiūri. Nemanau, kad būtų didelė problema pasikeičiant kas naktį po vieną žmogų pasaugoti savo turtą”, – patarė A. Gaidukevičius.

Pasak R. Jonaičio, būtent statybų laikotarpiui yra netgi sukurta speciali sistema. „Reikia tik kreiptis į saugos tarnybą, ir tikrai atrasime sprendimą, kaip kiekvienu individualiu atveju apsaugoti turtą”, – sakė R. Jonaitis.

„Kiekvieno namo šeimininkas daro šildymo, dujų sistemos projektą, bet signalizacijai jį pasidaryti, gaila, dažniausiai pamirštama. Visi galvoja, kad tai yra jų svajonių namas, bet situacija keičiasi, o projektas parduodant namą turėtų būti visos dokumentacijos dalis. Po metų ar dvejų žmonės tikrai nebeatsimins, kur kokie išvedžioti laidai. Tai ir papildoma garantija, kad viskas padaryta pagal priešgaisrinius ir kitus reikalavimus”, – sakė A. Gaidukevičius.

Beje, anot „Argus” pardavimų direktoriaus Tomo Jonaičio, reikėtų pasirūpinti, kad kabeliai apsaugos sistemai būtų išvedžioti dar prieš apdailos darbus, kartu su visa elektros instaliacija, kad paskui nebūtų gadinamas estetinis vidaus vaizdas.

Didžiausios „melagės” – katės

Sistemos pritaikomos įvairiems vartotojų poreikiams. Vieni galbūt bijos ar tingės sistemą valdyti – tokiam žmogui gal reikėtų tik mygtuko, kitam galbūt patogiausia naudotis nuotolinio valdymo pulteliu, dar kiti gal norės vienu valdymo pultu valdyti ir apsaugos sistemą, ir visus namų elektrinius prietaisus. Reikia atsižvelgti ir į tai, ar yra vaikų, pagyvenusių žmonių, gyvūnų.

Jutikliai gali nereaguoti į judėjimą namo viduje – saugomas būtų tik namo perimetras, o visą sistemą įjungti šeimininkai galėtų išvažiuodami. Galima saugoti ir sklypo perimetrą, tačiau tai, anot A. Gaidukevičiaus, yra sudėtingiau, nes tvora turi būti tokia, kad nelandžiotų jokie gyviai. Priešingu atveju bus daug melagingų iškvietimų.

Pasak R. Jonaičio, yra ir tokių sistemų, kuriomis naudodamiesi tėvai gauna informaciją, kada jų vaikai grįžta iš mokyklos namo.

Vidinės sirenos yra skirtos vagiui sukelti psichologinį stresą – išsigandęs jis priverstas daryti greitus ir neapgalvotus sprendimus. Padėti atvažiuojančiai saugos tarnybai, perspėti kaimynams yra skirtos išorinės sirenos.

Jei namas skirtas parduoti, galima įrengti minimaliems poreikiams pritaikytą apsaugos sistemą su galimybe ją plėsti. Apskritai plėtros galimybę patariama numatyti visada, nes poreikiai einant laikui kinta, o pirkti antrą sistemą kainuotų brangiau.

Anksčiau, anot T. Jonaičio, žmonės vaikams nepirkdavo gyvūno vien dėl to, kad negalėdavo jo palikti namie, kad nesuveiktų signalizacija. Dabar tai jau nebėra problema – yra jutiklių, kurie nereaguoja į tam tikro svorio gyvūnus.

Tiesa, pripažįstama, kad melagingų iškvietimų tokiu atveju pasitaiko, ypač laikant kates – signalizacija suveikia dėl šių gyvūnų staigių judesių, šoklumo. Pasitaiko, kai šeimininkas, neįvertinęs šuns augimo tempo, pasirenka netinkamą sistemą.

„Vienas jūreivis senais laikais buvo parsivežęs papūgą. Tokią, kuri daug dešimčių metų gyvena ir yra gana protinga. Ji pati atsidarydavo narvelį ir išskrisdavo, o kai sistema imdavo kaukti – neria vėl atgal. Ir ne tik įskrisdavo, bet net ir dureles užsidarydavo. Namus prižiūrėjusi moteris niekaip nesuprasdavo, kas darosi. Išsiaiškinome tik tada, kai aš pats asmeniškai atvažiavau ir pamačiau kambaryje plunksnų. Sako, vakar buvo valyta, o šiandien papūga nebuvo paleista. Taip ir paaiškėjo. O dar buvo išmokusi imituoti sireną, tad moteriai ne vieną kartą buvo streso”, – kliento augintinės eibes prisiminė A. Gaidukevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.