Suomiškos atostogos

Suomijoje, ypač žiemą, yra kai kas labai patrauklaus, ramaus, žavingo… Be to, čia gyvena Kalėdų Senelis, jį galima rasti visus metus. Tad į pasaką sugrįžti galima kada panorėjus…

Kelionių maršrutai

Ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius kažkokia nenusakoma jėga traukia į kelionę – į Laplandijos miškus prie poliaračio, kur gyvena Kalėdų Senelis, suomiškai Juolupukki. Žavingame jo kaimelyje netoli Rovaniemio miesto – Kalėdų Senelio rezidencija, šalia – jo padėjėjų nykštukų paštas. Ištisus metus nykštukai skaito laiškus nuo vaikučių, kartais ir nuo suaugusiųjų iš viso pasaulio. Jūs irgi galite nudžiuginti savo draugus ir artimuosius, išsiuntęs jiems atviruką iš ledinės Laplandijos. Ant voko užspaus antspaudą – „Kalėdų Senelio rezidencija”. Kadangi pas patį Kalėdų Senelį ištisus metus plūsta lankytojai iš viso pasaulio, be eilės nepateksi, tačiau apžiūrėti miestelį galima. Įspūdžių ir iš šio pasižvalgymo pakaks.

Ledlaužiu po įlanką

Netoliese esančiame nedideliame Kemio miestelyje nėra daug istorinių paminklų, didelių turgų ar prekybos centrų, tačiau kiekvieną žiemą prie Botnijos įlankos atvažiuoja tūkstančiai turistų – ekstremalaus žiemos sporto entuziastų.

Kaime pas Kalėdų Senelį galima pasivažinėti elniais. Į vežimą jums įklos šiltus kailinius – šie neleis sužvarbti kelyje. Be to, čia galima pasivažinėti šunų kinkiniu, sniego motociklu ar paplaukioti ledlaužiu. Skuosti neįtikėtinu greičiu per ledą, kur nėra nei mašinų, nei kelių policijos, labai didelis malonumas. Sunku įsivaizduoti, kad po tavimi vanduo, nuo kurio skiria didelis ledo sluoksnis. Tik ledlaužis „Sampo” suskaldo ledą labai lengvai. Turistinis laivas kursuoja iki balandžio vidurio – kol leidžia orai. Geriausia vieta ant ledlaužio – viršutinis denis, nuo jo galima stebėti, kaip trupinamas ledas.

Tačiau tai dar ne viskas. Juk galima ir išsimaudyti Botnijos įlankoje. Tik prieš tai reikia apsirengti ryškiai raudonus hidrokostiumus. Atviras lieka tik veidas. Įšokus į ką tik iš po ledlaužio atsivėrusį vandenį apima nuostabus jausmas. Šaltas vanduo stumia į viršų, aplink plūduriuoja didžiuliai ledo luitai.

Ledo namas ir šunys

Vakare laukia dar vienas išbandymas – reikia pernakvoti lediniame name. Jame viskas iš ledo: ne tik stalai ir kėdės, bet ir lovos.

Populiarus suomių žaidimas – šunų ralis. Šuns haskio gimtinė – Sibiras, bet būtent Suomijoje, beveik kiekviename kaime, yra privačios šių mėlynakių šunų veisyklos. Jos skirtos išimtinai turizmo verslui. Drąsiausiems siūloma išsinuomoti šunų kinkinį ir kelias dienas paklajoti sniego dykuma (su jumis vyks ir instruktorius). Apsistoti bus galima specialiai turistams įrengtose trobelėse. Į kelių dienų kelionę būtinai reikia pasiimti šiltų drabužių.

Kurie nepasirengę tokiam išbandymui, gali pasivažinėti lengvomis rogėmis, kurias traukia pora šunų.

Kotedžas – pigiau

Visi viešbučiai Suomijoje tvarkingi, bet vis dėlto atvažiavus į šią šalį geriausiai išsinuomoti kotedžą – ir patogiau, ir pigiau. Suomių namukai būna skirtingi: nuo kuklių – iki milžiniškų vilų. Tačiau bet kuriame name telpa daugybė turistų. Pavyzdžiui, išsinuomoji namuką su dviem miegamaisiais (kaina ta pati, nesvarbu, kiek žmonių ten apsistotų), o palėpėje vietos dar penkiems žmonėms. Blogiausiu atveju, papildomą lovą galima pastatyti ir svetainėje.

Vandens pramogos

Yra dar vienas suomiškų atostogų aspektas, apie kurį verta pakalbėti. Jeigu viduryje šaltos suomiškos žiemos jūs staiga užsinorėsite vasaros, nereikia skristi į Viduržemio jūros ar Afrikos kurortus, važiuokite į vieną iš daugelio vietos vandens atrakcionų. Didžiausias ir populiariausias atrakcionas „Serena” yra Helsinkio priemiestyje.

Gerų vandens parkų yra ir kitur. Pavyzdžiui, „Fontanella” garsus savo 90 metrų aukščio vandens kalniuku. Karštos vasaros salelė Laplandijoje – vandens parkas „Levintunturi”. Dažniausiai vandens parkuose lankytojai praleidžia visą dieną: pabūna saunoje, paskui baseine, iš baseino – į restoraną ir t. t.

Įdomi ir sostinė

Atvykus į Suomiją tiesiog privalu apsilankyti Suomijos sostinėje – Helsinkyje. Nuo šio miesto prasideda praktiškai visi turistiniai maršrutai. Lengviausias kelias susipažinti su istorinėmis vietomis – tradicinė ekskursija. Per pusantros valandos autobusas apvažiuos visą miestą, o gidas papasakos apie Katedrą, Senato aikštę ir neįprastą cerkvę uoloje. Tačiau kur kas įdomiau vaikščioti po sostinę pačiam ir atrasti vietas, kurios susijusios su žinomais istoriniais įvykiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.