Daugiau transporto lengvatų

Šiemet didelei grupei šalies gyventojų kelionių bilietai kainuos pigiau. Tokią galimybę suteikė nuo sausio 1 dienos įsigaliojęs Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatymo 5 straipsnio pakeitimo įstatymas. Kauno uždarosios akcinės bendrovės „Kautra” marketingo vadybininko Kęstučio Kandroto teigimu, daugiausia lengvatų numatoma asmenims, sulaukusiems 80 metų ir vyresniems.

Dabar jie, važiuodami tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais, keleiviniais traukiniais, miesto bei priemiestinio susisiekimo autobusais ir troleibusais, galės įsigyti vienkartinius bilietus su 80 proc. nuolaida. Tokia nuolaida bus taikoma ir keliaujantiesiems reguliaraus susisiekimo laivais bei keltais. Anksčiau ši nuolaida buvo taikoma tik sulaukusiesiems 85 metų. Asmenys nuo 70 iki 80 metų turės teisę įsigyti važiavimo bilietą su 50 proc. nuolaida.

Nuo šių metų patikslintas ir kitų lengvatų sąrašas. Visų rūšių transporto priemonėmis su 80 proc. nuolaida gali naudotis asmenys, kuriems nustatytas neįgalumo lygis (vaikai invalidai), taip pat tie, kurie pripažinti nedarbingais ar yra sulaukę pensinio amžiaus ir turi pirmąją invalidumo grupę. Abiem atvejais lengvata taikoma ir vienam lydinčiajam asmeniui. Tik 20 proc. už bilietą gali mokėti ir asmenys, kuriems gydyti nuolat reikalinga hemodializė, taip pat Lietuvos nepriklausomybės gynėjai, pripažinti iš dalies darbingais ar sulaukę senatvės pensijos bei tapę II ar III grupės invalidais dėl 1991 m. sausio 11-13 d. įvykių. Tokia pat lengvata gali naudotis ir pasipriešinimo 1940 -1990 metų okupacijoms dalyviai – kariai savanoriai, sulaukę 70 metų ir vyresni.

Aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų dieninių skyrių studentai, profesinio mokymo įstaigų dieninių skyrių moksleiviai nuo rugsėjo 1 d. iki liepos 1 d. gali naudotis 50 proc. nuolaida. Kiekvienas keleivis gali vežtis nemokamai 2 vaikus iki 7 metų amžiaus, neužimant atskiros sėdimos vietos. Vežantieji vaikus nuo 7 iki 10 metų už bilietą moka pusę kainos. Keleiviui, vežančiam keletą vaikų iki 7 metų, už trečiąjį ir kitus vaikus irgi mokama pusė kainos.

Pasak Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos viršininko pavaduotojo Eugenijaus Ruškaus, iki 2007 m. birželio 30 d. neįgaliesiems asmenims bus pakeisti seno pavyzdžio invalido pažymėjimai su nustatytomis invalidumo grupėmis, išduoti neterminuotam laikui. Nuo 2007 m. liepos 1 d. neįgaliesiems lengvatos bus teikiamos tik pagal naujo pavyzdžio neįgaliojo bei pensijos gavėjo pažymėjimus, kuriuose bus įrašytas neįgalumo lygis arba asmens darbingumas bei specialiųjų poreikių lygis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.