Statybos šalia IX forto sudomino prokurorus

Kauno apygardos teismo prašoma panaikinti sprendimus, kurie atvėrė kelią memorialo pašonėje iškilti autoservisui

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis gindamas viešąjį interesą, kreipėsi į teismą, kad būtų panaikinti Savivaldybės administracijos ir Tarybos bei Kauno apskrities viršininko sprendimai, leidžiantys IX forto pašonėje statyti autocentrą. Jis patektų į paveldo saugomą zoną.

„Kauno diena” rašė, kad Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio specialistai neprieštaravo, jog šalia IX forto iškiltų naujas pastatas. Tai leido šių metų birželio pabaigoje Miesto plėtros departamentui išduoti autocentro statybos leidimą.

Kauno apygardos prokuratūra prašo sustabdyti minėto leidimo galiojimą. Taip pat norima peržiūrėti miesto Tarybos ir Kauno apskrities viršininko sprendimus, ar pagrįstai nustatyta žemės sklypo Vakariniame lankste 6A paskirtis.

Po Specialiųjų tyrimų tarnybos veiksmų ir buvusiai Kauno teritorinio padalinio vadovei Irenai Vaškelienei pareikštų įtarimų kyšininkavimu, Kultūros paveldo departamente buvo sudaryta speciali komisija. Ji tyrė šešis kauniečių palaimintus objektus.

Bene labiausiai paveldo specialistus šokiravo, kad IX forto memorialo pašonėje jų kolegos leido statyti autocentrą. Verslininkams buvo teigiama, kad nereikia padalinio projektavimo sąlygų autocentro naujo pastato statybai sklype Vakarinis lankstas 6a, kuris yra Kauno tvirtovės IX forto apsaugos nuo fizinio poveikio zonoje.

Šioje zonoje įstatymai draudžia statyti statinius, kurie nėra skirti nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugai ar jų naudojimui. I.Vaškelienė ir Kauno teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas, pasirašydami autocentro naujos statybos darbų įvertinimo aktą, klaidingai nustatė IX forto tarpinės apsaugos zonos ribas. Konstatuota, kad I.Vaškelienė neužtikrino IX forto apsaugos nuo fizinio poveikio zonai keliamų paveldosauginių reikalavimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.