Skandinavijos dizaino mitas ir realybė

Ar Skandinavijos dizainas kažkuo ypatingas, ar tai tik mitas? Kas lėmė, jog jis atpažįstamas kaip prekinis ženklas, turintis aukštą stilistinę ir komercinę vertę? Į šiuos klausimus atsakys renginių ciklas „Antras antradienis”, kuris š.m. sausio 9 d. kviečia susipažinti su Šiaurės šalių dizainu.

Renginio metu menotyrininkė Laima Cieškaitė Brėdikienė pasakos apie skandinavų dizaino raidą, kuriai didžiausios įtakos turėjo regionui būdingos atšiaurios gamtinės sąlygos. Tai reiškė, kad žmogus turėjo išlikti gamtos stichijų, šalčio, uolų apsuptyje. Tokiomis unikaliomis sąlygomis susiformavęs dizainas neišvengiamai atspindi gamtos bei civilizacijos, o taip pat ir tradicijų darną. Paskaita bus gausiai iliustruojama skaidrėmis.

„Šiaurės šalys daugelyje sričių randa unikalią sėkmės formulę, o dizainas ne išimtis. Jau daugiau nei 50 metų jos yra vienos iš pasaulinių dizaino rinkos lyderių. Skandinaviškas paprastumas ir funkcionalumas tapo geidžiama prekė toli už šio regiono ribų. Tai puikus pavyzdys, ko mažos šalys gali pasiekti investuodamos į dizainą ir meną”, – teigia organizatoriai.

Renginyje taip pat bus kalbama apie šiuolaikinį Šiaurės šalių dizainą, kuris skirtingai nuo kitų šalių pasižymi minimalizmu bei racionalumu, o svarbiausia – funkcionalumu ir humanizmu. Kitaip tariant, šis dizainas yra visokeriopai pritaikytas žmogaus, pradedant dar negimusiu vaiku ir baigiant naftos gręžinių darbininkais ar prieglaudoje gyvenančiais senoliais, poreikiams.

Pasak renginio organizatorių, būtent dėmesio žmogui dizaine mes Lietuvoje galėtume pasimokyti iš skandinavų.

Naujų metų proga renginio dalyviai gaus dovanėlę.

Renginio vieta – Šiaurės ministrų tarybos biuro biblioteka, Didžioji g. 5, Vilnius; laikas – sausio 9 d. 18.00 val. Renginys vyks lietuvių kalba, įėjimas nemokamas.

„Antras antradienis” yra Šiaurės šalims skirtų renginių ciklas, kurie vyksta kiekvieno mėnesio antrą antradienį ir pristato naujus vardus, reiškinius ir realijas. Ciklo sumanytojas ir rengėjas Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.