Vairuotojus apkvailino liemenės

Vyriausybės patvirtintos naujosios Kelių eismo taisyklės suklaidino tūkstančius vairuotojų.

Nuo šių metų sausio 1 dienos tamsiu paros metu kelyje vairuotojas, išlipdamas iš automobilio, privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Vietoj jos prie drabužių galima prisisegti ir atšvaitą.

Daugybė vairuotojų dar prieš Naujuosius įsigijo ryškiaspalves liemenes.

Tačiau tik dabar Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamentas pranešė, kad vairuotojams skirtos liemenės turi būti pažymėtos Europos standarto LST EN 471:2004 arba EN 471 ženklu.

Šiais ženklais nepažymėtosios neatspindi šviesos ir tamsoje matomos taip pat, kaip ir įprastas drabužis.

„Mes patys nupirkome keletą liemenių ir palyginome jas su sertifikuotomis. Pamatėme, kad vairuotojai yra apgaudinėjami. Ant liemenės sidabriniais dažais užpurškiamos linijos, tačiau jos neatspindi šviesos. Dažniausiai tokios liemenės gaminamos Kinijoje”, – pastebėjo Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamento direktorius Vigilijus Sadauskas.

Tokios pavėluotos kalbos ir pranešimai – stebinantys. Tarsi sąmoningai siekta, kad kažkas pasipelnytų pardavinėdamas netinkamas liemenes.

Apie taisyklėse netinkamai apibūdintas liemenes Seimo kanceliarija žinojo dar lapkritį. Susisiekimo ministro pavaduotojas Valdemaras Šalkauskas papildomai buvo perspėtas gruodį.

Oficialius perspėjimus atsiuntė Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos viršininkas Ramūnas Lebedys.

„Perskaitę Kelių eismo taisyklių projektą pamatėme, kad įrašytas klaidinantis punktas dėl ryškia-spalvių liemenių. Juk ryškiaspalvės gali būti raudonos, geltonos, mėlynos, bet jos neatspindės šviesos. Reikėjo taisyklėse nurodyti, kokios jos turi būti. Juk EN 471 standartas galioja visoje Europoje ir yra visiems privalomas”, – tikino Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos valstybinė inspektorė Ona Kušeliauskaitė.

Anot jos, prekybos vietose buvo patikrintos liemenės ir neturinčias atitinkamų dokumentų liepta išimti iš lentynų.

Tuomet 4-5 litus kainuojančios netinkamos liemenės pradėtos pardavinėti turguje.

„Ar liemenė atitinka reikalavimus, galima lengvai įsitikinti ne tik pagal užrašus, bet ir pakišus po aparatu, kuriuo tikrinami pinigai. Šviesą atspindinti juosta turėtų aiškiai žibėti”, – aiškino O.Kušeliauskaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , .

3 atsiliepimai į "Vairuotojus apkvailino liemenės"

  1. Gintaras

    Tai kas dabus kaltas jei policijai paprašius parodyti liemenę ji netiks nors aš ją nusipirkau MAXIMA parduotuvėje. Kodėl viskas paaiškėja tik tada kai dauguma vairuotojų jau nusipirko šias liemenes. Kas mums sugražins pinigus už šias liemenes.

  2. Aidas

    as ir sau nusipirkau… ir tevukui kaledoms.. 👿 tikiuosi, supirktuve padarys, arba nemokamai keis i „europietiskasias”

  3. Asanta

    Ar pamiršot kad Lietuvoje gyvenate. Užsienyje už tokias apgaules net i teismą paduoda, o pas mus žmonės yra apgaudinėjami ir valdžiai į tai nusišnypšti. Nebūkit naivuoliai niekas pinigų jums negražins. 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.