Prekeiviai liks dar pusmečiui

Kauno valdžia, ketinusi iškeldinti šalia Dainavos turgaus įsikūrusias prekyvietes, nusileido smulkiesiems verslininkams

Alaušo gatvelėje šalia Dainavos turgaus prekiaujantys kelios dešimtys smulkiųjų verslininkų dar kartą išsikovojo teisę pusmečiui likti savo prekyvietėse. Miesto valdžia ketino juos iškeldinti iki šių metų pradžios, tačiau susidūrusi su pasipriešinimu pratęsė prekybos leidimą iki liepos.

Kai kurie politikai apgailestauja, kad vėjais nuėjo ilgos pastangos panaikinti vienintelę įteisintą prekyvietę gatvėje, o ne tam skirtoje teritorijoje. Tuo tarpu prekeiviai stebisi, kad valdininkai toleruoja šalia jų vykstančią nelegalią prekybą, o iš sąžiningai mokesčius mokančių žmonių ketina atimti darbo vietas.

Amžinai laikini

Šalia privataus Dainavos turgaus esančioje Alaušo gatvėje dar sovietmečiu vyko intensyvi prekyba, čia buvo mėgstama vadinamųjų spekuliantų vieta. Vėliau gatvėje įsikūrė drabužiais ir kitomis pigiomis pramoninėmis prekėmis prekiaujantys verslininkai. Prieš kelerius metus miesto Taryba suteikė jiems laikiną leidimą.

„Seniau čia buvo duobės ir purvynas, žmonės vaikščiodavo patiestomis lentomis, – pasakojo prekeivė Eugenija Svidaravičienė. – Savo lėšomis išasfaltavome gatvelę, įsigijome prekystalius. Kiekvienas išleidome maždaug po penkis tūkstančius litų, bet paskui valdžia nuolat grasino išvyti.”

Kauno miesto tarybos Savivaldos ir ekonomikos komitetas praėjusių metų pradžioje nutarė, kad nuo gegužės Alaušo gatvėje prie turgavietės įsikūrę prekeiviai turės palikti savo darbo vietas ir per dešimt dienų išmontuoti prekystalius. Vėliau šis terminas buvo pratęstas iki šių metų pradžios. Prekeiviai tada teigė savo darbo vietų nepaliksiantys. „Mokėsime visus mokesčius ir toliau prekiausime, – sakė prekeivė Genovaitė Burbulienė. – Ne iš gero gyvenimo čia esame – daugelis mūsų išlaikome šeimas, yra daug neįgalių žmonių, pensininkų, bandančių užsidirbti vaistams.”

Politikas apgailestauja

Kauno miesto tarybos Savivaldos ir ekonomikos komiteto pirmininkas Eligijus Dzežulskis-Duonys įsitikinęs, kad prie turgaus turi būti tvarka. „Žmonės privalo prekiauti tik tam skirtose vietose, – teigė jis. – Dabartine situacija skundžiasi aplinkinių namų gyventojai, negalintys normaliai vaikščioti Alaušo gatve. Pagaliau po ilgų derybų susitarėme, kad prekeiviai išsikels, tačiau atėjus šiam laikui kitų komitetų nariai pademonstravo silpnumą ir neįsigilinę į problemą vėl atidėjo šį rūpesti kitos kadencijos valdžiai. Atrodo, kad problema ir toliau bus vilkinama metų metais”.

Tuo tarpu turgaus prekiautojai tvirtina, kad politiko minėtas susitarimas palikti gatvę buvo priverstinis. „Neturėjome kitos išeities – kitaip nebūtume gavę leidimų prekybai”, – sakė E.Burbulienė.

Prekyvietę šalia turgaus nori panaikinti ir šalia stovinčio Kovo 11-osios g. 118-ojo namo gyventojai. „Per nelegalius prekeivius negalime normaliai patekti į savo kiemus. Dėl nuolatinio žmonių srauto buvo nuniokoti mūsų krūmai, – kalbėjo namo bendrijos pirmininkė Elvyra Valiukaitė. – Jei bus išmontuoti prekeivių prekystaliai, neliks ir šalia jų nelegaliai prekiaujančių žmonių. Be to, vakarais po kioskų stogeliais buriuojasi girtuokliai, paaugliai.”

Prekeiviai teigia, kad visada sutvarko savo darbo vietas. „Pažiūrėkite, ar čia yra šiukšlių, o nelegalūs prekiautojai piktina ir mus, tačiau niekas šios problemos nesprendžia”, – kalbėjo verslininkai.

Klesti nelegali prekyba

Jei prekeiviai ir sutiktų palikti Alaušo gatvę, dalis jų vis vien liktų. Mat keli prekystaliai turgaus prieigose stovi privačioje valdoje. Savivaldybės administracijos Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėjas Arūnas Vertelka pripažino, kad čia uždrausti prekybos nėra galimybių. „Jiems užtenka verslo liudijimo ir miesto valdžios leidimo nereikia, – aiškino jis. – Šiuos prekeivius galima bausti nebent už aplinkos netvarkymą.” Tačiau aplink turgų daug ant šaligatvių prekiaujančių žmonių.

Nelegali prekyba nepažabojama ir prie kitų turgaviečių. Ypač nemažai prekeivių be leidimų susirenka prie Stoties turgaus.

Dainavos turgaus direktorius Albertas Užkurys teigia, kad turgavietėje vietos pakaktų visiems Alaušo gatvės prekiautojams. Pasak jo, prekystalių nuoma turguje, priklausomai nuo savaitės dienos, kainuoja nuo 1 iki 12 litų. „Kaina dar priklauso nuo nuomojamo ploto”, – teigė direktorius.

Tačiau Alaušo gatvės smulkieji verslininkai teigia, kad jų prekės pernelyg pigios ir jų apyvartos nuomai turguje neužtektų. „Tiksliai žinome, kad ten per mėnesį tektų sumokėti 700-800 litų. Tai per didelė suma”, – tvirtino prekeiviai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.