Paminklo Antanui Mackevičiui dar nebus

Vieno 1863 metų sukilimo vadų atminimo idėjos viešųjų pirkimų konkurse nepavyko įsigyti

Nepavyko viešųjų pirkimų būdu įsigyti Antano Mackevičiaus paminklo ir jo vietos idėjos. Kauno savivaldybės skelbtas konkursas vieno 1863 metų sukilimo Lietuvoje vadų, kunigo A.Mackevičiaus atminimui įamžinti baigėsi be apčiuopiamų rezultatų.

Konkursui buvo pateikti du paminklo maketai. Viename jų siūlyta skulptūrinę kompoziciją, vaizduojančią sutana vilkinčio A.Mackevičiaus figūrą, statyti prie į kalną kylančio Savanorių prospekto, kitame – Laisvės alėjos ir Vasario 16-osios g. sankirtoje.

Ekspertų komisija galimą skulptūros vietą Savanorių prospekto įkalnėje pavadino įdomia, tačiau toliau šio pasiūlymo nesvarstė. Mat jo autorius, skulptorius Mindaugas Jurėnas dokumentus pateikė pažeisdamas vieną konkurso reikalavimų – anonimiškumą.

Kito pasiūlymo autoriai – skulptorius Erikas Daugulis ir architektė Laura Pavasarienė procedūrinių pažeidimų nepadarė. Jų kūrybinė idėja – Laisvės alėjos ir Vasario 16-osios gatvės sankirtoje įkurdinti masyvių durų tarpduryje stovintį A.Mackevičių, vilkintį kunigo sutana. Šis sumanymas sulaukė ekspertų komisijos narių dailininkų kritikos. Esą planuojamas paminklas ne kunigui, o sukilimo vadui, tad siūloma skulptūros išraiška neatitinka kovotojo įvaizdžio.

Nesant konkurentų, E.Dauguliui ir L.Pavasarienei paskirta paskatinamoji 1000 litų premija. „Jei gautas pasiūlymas būtų tinkamas, būtume neskelbiamų derybų keliu jį pirkę. Tačiau taip neįvyko”, – konkurso rezultatus komentavo Kauno savivaldybės Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus poskyrio vedėja Daiva Čeponienė. Ji nesiėmė prognozuoti, kas bus daroma toliau. „Jei Kauno politikai nutars, kad A.Mackevičiui visgi reikia paminklo ir tam numatys lėšų naujajame biudžete, skelbsime dar vieną konkursą”, – sakė valdininkė.

A.Mackevičiaus paminklo vietos ir maketo parengimo konkurso sąlygas rengusio Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis teigė nežinąs, kodėl šis konkursas sulaukė mažai menininkų dėmesio. „Reklamavome konkursą ir per Architektų, ir per Dailininkų sąjungas. Raginome jame dalyvauti ir Kauno dailės instituto studentus. Dabar lauksime pasiūlymų iš Dailininkų sąjungos, ką toliau daryti, kad A.Mackevičiaus atminimas būtų tinkamai įamžintas”, – kalbėjo R.Miliukštis.

Kunigas A.Mackevičius 1863 m. lapkričio ir gruodžio mėnesiais buvo Kauno gubernijos sukilėlių organizatorius ir vadas. Prie Vilkijos paimtas į nelaisvę ir atgabentas į Kauną. Karo lauko teismo nuteistas mirti pakariant. Bausmė įvykdyta 1863 m. gruodžio 28 d. aikštėje šalia dabartinio Savanorių pr., maždaug toje vietoje, kur dabar stovi sinagoga. A. Mackevičiaus, kaip ir visų sukilėlių, kapo vieta nežinoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.