“Žalgiris” į Barseloną išvyko be trijų gynėjų

„Winterthur FCB” lyderis Ch.K.Navaras įsitikinęs, kad kauniečių užimama vieta Eurolygoje neatitinka tikrojo komandos pajėgumo

Po užsitęsusio švenčių laikotarpio pirmieji kovas pradės Kauno „Žalgirio” krepšininkai. Šiandien Eurolygos dešimtojo turo rungtynes jie žais Barselonoje su „Winterthur FCB” (Ispanija).

Tačiau ir prasidėję naujieji metai „Žalgiriui” bent jau kol kas gerų permainų neatnešė. Į Barseloną komanda išvyko be trijų žaidėjų.

Kroato treniruotes nutraukė skausmas

Po keturias dienas trukusių Kalėdų atostogų „Žalgirio” krepšininkai treniruotis pradėjo gruodžio 28-ąją. Dėl Eurolygos varžybų sportuoti teko ir pirmąją 2007-ųjų metų dieną. Tačiau prastų žinių ir vėl apstu.

Vis dar negali rungtyniauti Markas Popovičius. Po trijų savaičių pertraukos pradėjęs sportuoti jis ir vėl pajuto pėdos skausmus, todėl gydymą teko pratęsti.

Kol kas teigia negalintis žaisti ir Kirkas Penis, kuris nestipriai pasisuko pėdą gruodžio 14 dieną. Nors jau praėjo beveik trys savaitės, per kurias galėjo išgyti ir sunkesnė čiurnos trauma, gynėjas tvirtina, kad jaučia skausmą ir negali padėti komandai.

Dviem savaitėms iš rikiuotės iškrito ir Mantas Kalnietis. Jam vėl, kaip ir rudens pradžioje, dėl įaugusio nago atlikta kojos piršto operacija.

Visi trys gynėjai liko Kaune. Su komanda išskrido jaunimas – Vytenis Jasikevičius ir Vaidotas Pečiukas.

Tiki žaidėjų kovingumu

„Žaisime be dviejų įžaidėjų. Aišku, kad bus sunku. Juk su vienais Eurolygos favoritų net stipriausiems Europos klubams nelengva kautis. Tad optimizmo nedaug, bet stengsimės kovoti, juk, kaip sakoma, kamuolys apvalus, visko gali nutikti. Tikiu, kad mūsų žaidėjai anksčiau laiko nenuleis rankų ir grumsis dėl pergalės iš paskutiniųjų”, – kalbėjo „Žalgirio” vyriausiasis treneris Rimantas Grigas.

Vis daugiau požymių, kad šis tvirtu charakteriu pasižymintis specialistas, išugdęs beveik visą dabartinį „Žalgirio” jaunimą, liks pagrindiniu komandos strategu iki sezono pabaigos. „Kauno dienos” žiniomis, R.Grigu labai pasitiki ir „Žalgirio” prezidentas Arvydas Sabonis.

Jeigu A.Sabonio „Žalgirio” krepšinio centro valdyba pritars, kad R.Grigas liktų vyriausiuoju treneriu, netrukus bus bandoma komandą sustiprinti vienu ar dviem žaidėjais.

Pergales lemia gynyba

Pirmojo rato „Žalgirio” ir „Winterthur FCB” dvikovą Kaune po atkaklios kovos 92:86 laimėjo svečių ekipa.

Duško Ivanovičiaus treniruojamai Barselonos komandai aštuntoji pergalė užtikrintų vietą TOP-16 varžybose. Jeigu tik vieną pergalę turintis „Žalgiris” sugebėtų šįvakar laimėti, komandai išliktų teorinės galimybės patekti į kitą Eurolygos etapą.

Nors 2004-2005 metų sezoną „Žalgiriui” yra pavykę laimėti Barselonoje, šįkart kauniečių pergalė prilygtų stebuklui. Ne tik dėl to, kad nežais M.Popovičius. Eurolygoje pergales lemia gera gynyba, o jai šio sezono „Žalgiryje” nepadėti jokie pagrindai. Galbūt pasibaigus sezonui bus įvardyta, kas dėl to labiau kaltas – ar buvęs treneris Ainaras Bagatskis, ar klubo vadovai, patikėję komandos vairą patirties neturinčiam žmogui, ar patys žaidėjai.

Kelias savaites su komanda dirbantis R.Grigas vargu ar turėjo laiko kardinalioms permainoms. Jų galima laukti nebent pavasarį.

Žalgiriečiams – ispano komplimentai

Žalgiriečių nuotaiką turėtų pakelti rungtynių Barselonos ekipos lyderio Chuano Karloso Navaro pasakyti žodžiai: „Žinau „Žalgirį”, nes kartą esu su šia komanda žaidęs. Todėl niekaip negaliu suprasti ir paaiškinti, kodėl ji iki šiol iškovojo tik vieną pergalę. „Žalgiris” yra tikrai stipresnis, negu gali pasirodyti pažiūrėjus į grupės lentelę. Todėl aš laukiu sunkesnės kovos negu daugelis sirgalių. Turime labai susikaupti, jeigu norime laimėti nesusikūrę problemų. Iki šiol prisimenu, kai prieš dvejus metus namuose pralaimėjome „Žalgiriui”, nors niekas to nesitikėjo. Ši komanda yra pavojinga.”

2004-ųjų dvikovoje Barselonoje „Žalgirį” į pergalę vedė Vidas Ginevičius, sužaidęs geriausias savo karjeros rungtynes Kauno komandoje. Tąkart jis pelnė 24 taškus (4/4 dvitaškių, 4/5 tritaškių, 4/5 baudų) ir surinko 29 naudingumo balus.

„Winterthur FCB” strategas D.Ivanovičius teigė, kad užsitikrinus vietą TOP-16 varžybose, būtų daug lengviau ateityje: „Sėkmė žaidžiant su „Žalgiriu” mums užtikrintų vietą kitame Eurolygos etape. Tai reiškia, kad likusias grupės varžybas galėtume žaisti neslegiami psichologinės įtampos.”

Pasak D.Ivanovičiaus, stipriausia „Žalgirio” pozicija – puolimas: „Mūsų varžovai gerai žaidžia vienas prieš vieną. Hanas Motola gerai žaidžia atsitraukęs nuo krepšio ir puikiai atakuoja iš trijų taškų zonos. Tanoka Berdas yra pavojingiausias po krepšiu, be to, yra ir daugiau žaidėjų, kurie sugeba atkovoti kamuolį po netaiklaus metimo ir jį kartoti. Privalome nepamiršti stipriųjų „Žalgirio” savybių ir pasistengti jas neutralizuoti.”

„Žalgiris” praėjusią savaitę nerungtyniavo, o „Winterthur FCB” Ispanijos čempionate 78:60 nugalėjo turnyro lentelės kaimynę Fuenlabrados „Alta Gestion”. 17 taškų pelnė Ch.K.Navaras.

Nacionalinėse pirmenybėse Barselonos klubas turi 7 pergales bei 8 pralaimėjimus ir užima tik devintąją vietą. Nuo trijų pirmaujančių komandų jis atsilieka 5-7 pergalėmis, tačiau nuo ketvirtoje vietoje esančio Badalonos „DKV Joventut” – tik dviem laimėjimais.

Statistikos veidrodyje

Žvelgiant į statistikos rodiklius, „Žalgiris” garsiajam Barselonos klubui tarsi niekuo nenusileidžia. Ryškiausias skirtumas – į savo krepšį praleisti taškai. „Winterthur FCB” varžovams vidutiniškai leidžia įmesti 73,7 taško, o „Žalgiris” – net 86,1. Daugiau už kauniečius taškų (vid. 86,5) yra praleidę Kelno „RheinEnergy” (Vokietija) krepšininkai, vis dėlto ir jie yra iškovoję viena pergale daugiau.

Beje, daugiausia taškų į katalonų klubo krepšį – 86 – šį sezoną yra įmetę žalgiriečiai.

Rezultatyviausias „Winterthur FCB” ir visos Eurolygos žaidėjas yra gynėjas Chuanas Karlosas Navaras, vidutiniškai pelnantis po 19,1 taško. Truputį daugiau nei po 11 taškų įmeta Marijas Kasunas ir Jaka Lakovičius. Pastarasis dar atlieka ir po 3,8 rezultatyvaus perdavimo.

„Winterthur FCB” dvitaškius meta 55 proc. taiklumu, tritaškius – 43 proc., baudas – 77 proc., vidutiniškai atkovoja po 31 kamuolį, perima po 9, klysta – beveik 12 kartų per rungtynes.

„Žalgiris” pataiko 57 proc. dvitaškių, 32 proc. tritaškių, 69 proc. baudų, atkovoja po 33,4 kamuolio, perima po 12, klysta – 13,8 karto.

Kauno ekipoje rezultatyviausi yra po 15 taškų vidutiniškai pelnantys Tanoka Berdas ir Markas Popovičius, tačiau pastarasis Barselonoje nerungtyniaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.