Diktatoriaus korimo spektaklis pakurstė nesantaiką

Irako vyriausybės nurodymu nuverstasis Irako diktatorius Sadamas Huseinas šeštadienį, gruodžio 30-ą, anksti rytą buvo pakartas. Mirties bausmė virto pasityčiojimu iš pasmerktojo. Makabriškas korimo spektaklis, nufilmuotas mobiliuoju telefonu, kitą dieną buvo išplatintas internete. Tai dar labiau pakurstė tarpreliginę nesantaiką Irake.

Buvusio Irako prezidento palaikai tą pačią dieną buvo palaidoti jo gimtajame kaime. Kartu su S. Husseinu mirties bausme nuteistam netikram jo broliui bei buvusiam vyriausiajam teisėjui nuosprendis bus įvykdytas vėliau.

Nedidelė grupelė irakiečių stebėjo mirties bausmės įvykdymą Irako bazėje, į šiaurę nuo Bagdado priemiesčio Hamenėjos.

Teisėjas perskaitė S. Huseinui mirties nuosprendį. Buvęs Irako lyderis su savimi buvo pasiėmęs Koraną, kurį prašė perduoti draugui.

S. Huseinui ant kaklo buvo užnerta virvė. Kuomet egzekucijos vykdytojas priėjo užmauti ant galvos gobtuvą, buvęs diktatorius aiškiai parodė, kad nori mirti be jo ant veido.

Egzekucija užtruko kelias minutes. Internete išplatinta mobiliuoju telefonu nufilmuota medžiaga rodo, jog šiitai budeliai egzekucijos metu skandavo šiitų kovotojų grupuotės lyderio vardą ir įžeidinėjo S. Huseiną. Tačiau diktatorius mirtį pasitiko oriai, su malda lūpose.

Protesto demonstracijos

Šimtai S. Huseino rėmėjų surengė protestus Bagdado, Tikrito ir Samaros miestuose.

Daugelis rėmėjų žadėjo keršyti už egzekuciją ir vadino ją bailių, kuriems vadovauja amerikiečių valdžia, nusikaltimu.

Arabų sunitų demonstracijos surengtos praėjus dienai po švenčių šiitų rajonuose.

S. Huseino vyriausioji dukra Rahad prisijungė prie šimtų protestuotojų Jordanijos sostinėje Amane.

„Dievas jus laimina! Dėkoju jums už kankinio S. Huseino pagerbimą”, – sakė ji demonstrantams netikėtai pasirodžiusi viešumoje.

Dvi buvusio prezidento vyriausiosios dukterys prabėgus keturiems mėnesiams po JAV vadovaujamos invazijos pradžios 2003 metų balandį pasiprašė prieglobsčio Jordanijoje.

Pranešta ir apie protestus visame musulmonų pasaulyje, tarp jų ir palestiniečių teritorijose bei Indijos administruojamame Kašmyre.

Irako sunitai protestavo Bagdado Adhamijos rajone, Samaroje ir S. Huseino gimtajame mieste Tikrite, kur buvęs Irako vadovas ir buvo palaidotas.

Pasak apžvalgininkų, demonstracijos nėra milžiniškos, tačiau jos atspindi didžiulius sektantų nesutarimus, kurie gali sugriauti Iraką.

Skirtinga reakcija

Pasaulis skirtingai reagavo į S. Huseino gyvenimo pabaigą kartuvėse. Labiausiai dėl jo mirties džiūgavo paprastai tarpusavyje nesutaikomi priešininkai – JAV ir Iranas. Tačiau Europos Sąjunga pasmerkė buvusiam Irako prezidentui S. Huseinui įvykdytą mirties bausmę. Visose ES valstybėse mirties bausmė yra panaikinta.

Vatikanas egzekuciją pavadino tragiška žinia ir sakė, jog tai gali pakurstyti keršto dvasią.

Libija egzekucijos proga paskelbė trijų dienų gedulą.

Pradėtas tyrimas

Irako vyriausybė pirmadienį pradėjo tyrimą dėl to, kad šiitų sargybiniai filmavo Sadamo Huseino korimą ir tyčiojosi iš nušalinto diktatoriaus. Vienas aukštas Irako pareigūnas sakė, kad JAV ambasadorius bandė įtikinti premjerą Nurį al Malikį neskubėti karti buvusio prezidento ir ragino vyriausybę palaukti dar dvi savaites. Tačiau jis atmetė siūlymus, teigdamas, kad Irake gali kilti smurto banga.

Naujienos apie S. Huseino pakorimą ir apie tai, kaip su juo elgėsi šiitų vadovaujamos vyriausybės pareigūnai, pasak vieno liudininko, kalėjime netoli Mosulo išprovokavo kalinių maištą. Šiame kalėjime šalies šiaurėje laisvės atėmimo bausmes atlieka daugiausia sunitai.

N. al Malikio patarėjas žurnalistams sakė: „Buvo keli sargybiniai, kurie skandavo nederamus šūkius ir kurių atžvilgiu dabar vyksta vyriausybės tyrimas”.

Vyriausybė paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kad korikas, nerdamas kilpą ant kaklo, kalba su S. Huseinu ir kad buvęs prezidentas išliko ramus. Įrašas buvo begarsis.

Tačiau internete išplatinta mobiliuoju telefonu nufilmuota medžiaga su garsu rodo, jog sargybiniai egzekucijos metu skandavo šiitų kovotojų grupuotės lyderio vardą ir įžeidinėjo Sadamą Huseiną, kuris jiems sarkastiškai atsikirsdavo. Savo mirties akimirką jis kartojo musulmonų pranašo Mahometo vardą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.