Kiaulės metais politinis gardas neblizgės

Šiais metais politiniame Olimpe atsiras lovys, kuriame bus sukrauti 36 milijardai litų 2007-2013 metų Europos Sąjungos paramos Lietuvai.

Intrigų kamuoliu neabejotinai taps ir vasarį vyksiantys savivaldos rinkimai, kurių rezultatai pasitarnaus partijoms kaip tramplinas renkant naująjį Seimą 2008-aisiais bei gali išardyti trapią valdančiąją mažumą.

Tokius esminius šių metų politinio gyvenimo etapus „Vakarų ekspresui” nurodė parlamentinių partijų vadovai, pripažinę, kad be skandalų ir intrigų politika mūsų valstybėje dar negali egzistuoti.

Išbandymas partneriams

Premjeras Gediminas Kirkilas 2007-ųjų išvakarėse „Vakarų ekspresui” sakė, kad šie metais Vyriausybei bus kaip niekad sudėtingi.

„Reikės spręsti itin svarbius energetikos, socialinės apsaugos, aukštojo mokslo reformos klausimus. Su konservatoriais esame pasirašę bendradarbiavimo sutartį iki šių metų rugsėjo, todėl savivaldos rinkimų rezultatai neturėtų padaryti didelės įtakos santykių tvarumui. Kol kas abipusių susitarimų laikomasi sėkmingai”, – sakė jis.

Paklaustas apie galimybę valdančiąją koaliciją sustiprinti Darbo partijos frakcija, ministras pirmininkas buvo skeptiškas.

„Nemanau, kad jie yra žaidėjai šioje srityje. Partija buvo sukurta nežinia kam, nežinia, su kokia ideologija”, – teigė G. Kirkilas.

Amžinųjų socdemų politinių oponentų – konservatorių – vadovas Andrius Kubilius mūsų dienraščiui sakė, kad draugystėje su kairiaisiais gali įvykti visko.

„Manau, savivaldos rinkimų rezultatai gali paveikti pačių socialdemokratų nuostatas. Jų laukia nemenki išbandymai, nes teks išspręsti ir vidines intrigas – šiais metais partijoje bus renkamas Algirdo Brazausko įpėdinis. Visgi svarbiausias šių metų politinis įvykis – savivaldos rinkimai, o Lietuvoje ir toliau vyks politinio europėjimo, senosios nomenklatūros nykimo procesai”, – prognozavo jis.

Skandalų bus

Nušalintasis prezidentas bei partijos „Tvarka ir teisingumas” (Liberalai demokratai) vadovas Rolandas Paksas „Vakarų ekspresui” sakė esantis įsitikinęs, kad Kiaulės metai bus politiškai įdomūs.

„Nuo savivaldos rinkimų rezultatų priklausys, ar Lietuva eis demokratijos keliu, ar ir toliau valdžia žmonėms dovanos blizgančius saldainiukus, kurių viduje – nieko skanaus. Manau, kad šiemet socdemų ir konservatorių draugystė bus paremta pragmatizmo principu. Kai skilo Lietuvos komunistų partija, vienoje pusėje buvo socdemai, kitoje – konservatoriai. Tačiau jie jau 16 metų pridengdami vienas kitą, pasikeisdami daro įtaką šaliai”, – teigė kandidatas į Vilniaus mero postą R. Paksas.

Jo nuomone, konservatorių bandymai vaizduoti Seimo opoziciją tėra blefas, tačiau artėjant savivaldos rinkimams dešinieji esą mes pirštinę ir šantažuos valdančiuosius.

Buvęs Seimo pirmininkas, socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas prognozavo kitaip – esą iki rinkimų nieko nepasikeis.

„Visos jėgos bus nukreiptos į agitaciją, o po rinkimų visko gali būti. Persigrupuos politiniai flangai, gali keistis Lietuvos partinis žemėlapis. Politika be įvykių – ne politika. Konservatorių ir socialdemokratų draugystė nėra paremta programiniais principais, ji – iš išskaičiavimo. Kai nebebus ko skaičiuoti, atšals ir santykiai, nors prieš 2008-ųjų rinkimus mažiausiai norėsis ką nors ardyti”, – „Vakarų ekspresui” sakė jis.

Darbiečių vaidmuo

Darbo partijos vadovas Kęstutis Daukšys mūsų dienraščiui sakė esąs įsitikinęs, kad sėkmingas Vyriausybės darbas priklausys nuo rezultatų.

„Jau pamatėme, kad mažumos Vyriausybei dirbti sunku. Aš manau, kad mūsų partija ir dabar galėtų būti valdžioje, tačiau viskas priklauso nuo to, kokiomis sąlygomis. Būti valdžioje vien tam, kad joje būti, mums nepriimtina”, – apie galimybę jungtis prie valdančiosios mažumos kalbėjo K. Daukšys.

Vienas Liberalų sąjūdžio lyderių Eligijus Masiulis prognozavo, kad artėjant savivaldos rinkimams kai kurios partijos stengsis jungtis.

„Partijos bandys vienytis, norėdamos išlikti. Taip pat nematau jokių garantijų, kad Vyriausybė ir toliau išliks tokios pat sudėties, kaip dabar. Konservatorių paramą gali pakeisti Darbo partijos parama. Nacionalinei politikai įtakos gali padaryti ir Vilniaus mero rinkimai. Jei naujojoje sostinės Taryboje įvyks kivirčų tarp dabartinių koalicijos partnerių, ginčai gali persimesti ir į Seimą”, – „Vakarų ekspresui” sakė jis.

E. Masiulis tikino, kad svarbų vaidmenį šiais metais gali turėti ir buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas – prokurorams pavykus apklausti šį politiką, gauta informacija smogtų kai kurioms partijoms. Kita vertus, įtarimams subliūškus, mundurą išsivalytų Darbo partija.

Tradicinis gyvenimas?

Liberalų ir centro sąjungos vicepirmininkas Algis Čaplikas prognozavo, kad savivaldos rinkimų rezultatai nulems naująjį Lietuvos politinį žemėlapį.

„Tačiau itin svarbu ir tai, kaip valdžia skirstys 2007-2013 metų Europos Sąjungos paramą Lietuvai”, – pridūrė jis.

Žemės ūkio ministrė ir Valstiečių liaudininkų partijos pirmininkė Kazimira Prunskienė įsitikinusi, kad šie metai politikams bus kiek ramesni.

„Įtampa tvyros tik po savivaldos rinkimų, tačiau aš manau, kad tradicinėms partijoms jie bus sėkmingi, o naujai susikūrusioms – ne. Tarp partnerių ypač santykiai paaštrės dalijantis merų postus, tačiau jau balandį-gegužę aistros aprims. Gvildensime svarias, pragmatiškas ekonomines temas. Dar aistros kunkuliuos pavasarį, koreguojant šių metų biudžetą, kuriame yra už „Mažeikių naftą” gauti pinigai”, – mūsų dienraščiui sakė ministrė.

Pilietinės demokratijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Henrikas Žukauskas vylėsi, kad šiais metais skandalų nebebus tiek, kiek pernai.

„Tradicinės partijos gyvens tradiciškai, o netradicinės – netradiciškai. Nemanau, kad esminių permainų sulauksime ir po savivaldos rinkimų. Lietuva jau įžengė į rimtos ir geros demokratijos fazę. Pirmą kartą Seimų istorijoje dirba mažumos Vyriausybė, ir tai daro gana kūrybingai. Aš palinkėčiau kietesnei ir konstruktyvesnei būti opozicijai, nes ji – susiskaldžiusi”, – „Vakarų ekspresui” sakė parlamentaras.

Kol riejasi – gyvens

Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Alvidas Lukošaitis samprotavo, kad mieganti politika yra pražūtis.

„Politinis gyvenimas, emocinė iškrova turi būti adekvati valstybės raidai. Todėl ramybės šiais metais nebus ir negali būti. Vos politikai apsiramina, visada atsiranda sugebančių pakurstyti aistras – ne skandalai tampa skandalais, ir atvirkščiai. Visgi pagrindinės šių metų politinių diskusijų ir rietenų ašys – savivaldos rinkimai ir Europos Sąjungos milijardų paskirstymas. Po metų vėl rinksime Seimą, todėl dabartinė valdžia stengsis atriekti kuo didesnę pyrago dalį”, – „Vakarų ekspresui” sakė jis.

Rinkimų rezultatai parodys politinių partijų ambicijų, iliuzijų bei perspektyvų pagrįstumą. Be to, nuolat dėl išlikimo kausis mažumos Vyriausybė.

„Aišku, gali įvykti ir kai kam nemalonių sėkmių, kurios surauktų dabartinės valdžios veidą – tai itin geri liberaldemokratų, Darbo partijos rezultatai savivaldos rinkimuose. Netikėtumų gali įvykti ir bėglio V. Uspaskicho apklausos atveju”, – teigė politologas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.