Kamuoja pagirios? Gerkite skysčius, tik ne alkoholį!

Galvą skeliantis skausmas, pykinimas, perdžiūvusi burna, nuovargis ir drebulys, ratu besisukantis kambarys – daugumai iš vakaro padauginusių alkoholio šie dalykai yra pažįstami. Pagirios yra visai nelinksmas dalykas, bet egzistuoja daugybė „vaistų” joms gydyti – nuo rekomendacijų išgerti dar alkoholio iki raugintų kopūstų skysčio.

Gydytojas Egidijus Guogis pažymi: „Natūralu, kai žmonėms, padauginusiems svaigiųjų gėrimų, kitą dieną būna labai bloga. Juos pykina, kamuoja galvos skausmas, o kai kuriems net sutrinka širdies ritmas, prasideda kasos uždegimas, paūmėja kitos lėtinės ligos. Kad ir kaip bloga būtų, pagirių jokiu būdu negalima „gydyti” alkoholiu. Kadangi svaigieji gėrimai „išdžiovina” organizmą, rekomenduojama vartoti daug skysčių. Pavyzdžiui, gerti negazuoto mineralinio vandens arba arbatos su citrina. Gaivintis galima ir kopūstiene”.
Bendrosios praktikos slaugytoja Zinaida Jaloveckienė pažymi, kad per šventes medikų pagalbos prireikia ne tik jaunuoliams, padauginusiems alkoholio, bet ir vyresniojo amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis. „Padauginus alkoholio ir kartu sočiai pavalgius, pablogėjo ne tik sergančiųjų lėtinėmis ligomis, bet ir sveikų žmonių savijauta.

Pagirios – pavojingos. Tokiai nuomonei tikriausiai neprieštarautų nė vienas vyras, juolab žinodamas apie naujausius JAV mokslininkų tyrimų rezultatus. O jie tikrai nedžiuginantys: organizmui kovojant su alkoholine intoksikacija labai padidėja širdžiai tenkantis krūvis, todėl padvigubėja rizika patirti infarktą.
Blogą savijautą kitos dienos rytą gali sąlygoti ne tik išgerto alkoholio kiekis, bet ir cheminė vartotų gėrimų sudėtis. Labai svarbų vaidmenį vaidina juose esantis acitaldehidas (skatinantis skysčių pasišalinimą iš organizmo) ir nepakankamai išvalytos degtinės aliejai. Ypač daug šių aliejų yra stipriuose alkoholiniuose gėrimuose: brendyje, konjake, viskyje. Gausiant geriant šiuos gėrimus, kitos dienos rytą galima tikėtis daug sunkesnių pagirių, negu vartojant gerai išvalytą degtinę ar džiną. Norint išvengti pagirių, visus alkoholinius gėrimus rekomenduojama seikėti ne litrais, o mililitrais. Ir kuo mažiau mililitrų išgeriama, tuo puikesnis išaušta kitos dienos rytas.

Troškulį malšinkite vandeniu

„Kaip vartoti svaigiuosius gėrimus, kad kitą dieną jaustumeisi gerai, prikurta visokių mitų, taip pat ir šis, jog sveikiausia gerti gryną degtinę, – pasakojo gydytojas A. Slatvickis. Nėra „teisingų” gėrimų – viskas priklauso nuo išgerto kiekio!”
Gydytojas pažymi, kad vadinamieji lengvieji gėrimai, pavyzdžiui, šaltas alus troškulį numalšina tik tą akimirką. Todėl žmogus svaigalų suvartoja daugiau nei derėtų. Alaus poveikis yra toks pat, kaip ir stipriųjų gėrimų, nes pagrindinė veiklioji medžiaga – ta pati, tik skirtinga koncentracija.
„Taigi išgėręs penkis puslitrius alaus, pasijusi lyg išgėręs puslitrį degtinės, – konstatuoja A. Slatvickis. Be to, 5 puslitriai alaus – tai daug skysčių, patenkančių į kraujotaką, taip apkraunami smegenys, inkstai, skrandis ir žarnynas.”

Kai širdis „šokinėja”

Pasak A. Slatvickio, kai kurie gudručiai „šokinėjančią” širdį bando raminti korvaloliu ar valokardinu, užgerdami… vynu. „O raminamieji vaistai, sumaišyti su alkoholiu, gali sutrikdyti kvėpavimą, sukelti traukulius ar net sukelti mirtį, – perspėja gydytojas. Jeigu žmogui tachikardija, gali be saiko gerti valokardiną su korvaloliu – jokio efekto nebus. Šie vaistai turi daugiau psichoterapinį, raminantį poveikį.”

Apie pagirias

„Pagirios yra alkoholinės intoksikacijos sindromas, tai yra organizmo apsinuodijimas alkoholio skaidymosi produktais, – aiškina A. Slatvickis. – Padauginus alkoholio, kepenyse kaupiasi stiprus toksinas acetaldehidas, jauti silpnumą, sutrinka judesių koordinacija ir kraujotaka (galvos smegenys, nepakankamai aprūpinamos deguonimi, pradeda badauti, sukeldamos galvos skausmą).
Na, o jeigu iš vakaro sumaišei kokteilį su nederančiais gėrimais, pavyzdžiui, alų su viskiu, – sveikiname sulaukus dviejų pagirių!” Gydytojas pagirias pataria gydyti ne taurele alkoholio, o šaltu dušu ir vandeniu su citrina. Jei labai bloga, siūloma išgerti specialių vaistų nuo pagirių. Būklę lengvina vanduo su citrina, mėtų ir aviečių arbata bei vyšnių sultys. Taip pat pravartu būtų išgerti polivitaminų, vitaminų B, C.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.