Į Bahreiną – su Vyriausybės leidimu

Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas laimėjo konkursą eiti analogiškas pareigas Artimųjų Rytų valstybėje

27 metų Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Tomas Lamanauskas nuo ateinančių metų vasario 2 metams išvyksta dirbti į egzotiškąjį Bahreiną.

Penkerius metus dirbęs Ryšių reguliavimo tarnyboje Lamanauskas laimėjo tarptautinį dviejų pakopų konkursą, paskelbtą žurnale „The Economist”. Pareigūnas LŽ sakė dirbsiąs maždaug tokį pat darbą kaip ir Lietuvoje – būsiąs analogiškos tarnybos generalinio direktoriaus pavaduotoju.

Trečiadienį Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo leido Lamanauskui dirbti svetimos šalies valstybės tarnyboje.

Prašymų nedaug

Tai pirmas toks išduotas leidimas nuo rugpjūčio, kai buvo priimta nauja Vyriausybės nutarimo „Dėl prašymų tarnauti kitos valstybės karo tarnyboje ar dirbti kitos valstybės tarnyboje nagrinėjimo komisijos sudarymo ir jos nuostatų patvirtinimo” redakcija.

Suteikti leidimus bei reglamentuoti tvarką, pagal kurią Lietuvos piliečiai gali išvykti dirbti į kitos šalies karo ar valstybės tarnybą, Vyriausybę įpareigoja Pilietybės įgyvendinimo įstatymas. Tokia tvarka Lietuvoje egzistuoja nuo 2002 metų (2006 m. rugpjūtį priimta nauja redakcija). Per metus leidimų dirbti svetur prašo labai nedaug asmenų – vidutiniškai po du ar tris. Šiuo metu Prašymų tarnauti kitos valstybės karo tarnyboje ar dirbti kitos valstybės tarnyboje nagrinėjimo komisija yra gavusi dar vieną prašymą leisti dirbti svetur.

Gali prarasti pilietybę

Tų, kurie į svetimą šalį išvykti dirbti karo ar valstybės tarnyboje sugalvotų be atitinkamų Lietuvos institucijų leidimo, gali laukti gana nemalonios pasekmės.

Pagal Pilietybės įstatymo 18 straipsnį toks asmuo gali būti pripažintas netekusiu pilietybės.

Lamanauskas, paklaustas, ar iš anksto žinojo, kad prieš išvykstant svetur būtina gauti leidimą, prisipažino apie tai sužinojęs gana atsitiktinai. „Vartydamas „Valstybės žinias” pamačiau, kad Vyriausybė patvirtino naują prašymų nagrinėjimo komisijos reglamentą. Jei būčiau nežinojęs, pasekmės iš tiesų galėjo būti skaudžios”, – sakė pareigūnas.

Lamanauskas yra baigęs Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakultetą. Be darbo Ryšių reguliavimo tarnyboje, VU jis skaito informacinių technologijų bei telekomunikacijų srities paskaitas.

Paklaustas, ko gali tikėtis grįžęs į Lietuvą, Lamanauskas sakė, kad Valstybės tarnybos įstatymas nenumato galimybės išsaugoti konkrečią išvykusiojo darbo vietą. Tačiau galimybė atkurti tos pačios kategorijos darbo vietą valstybės tarnyboje yra.

Pažangi šalis

Iki šiol Bahreine Lamanauskas prisipažino praleidęs tik vieną dieną, kai vyko pokalbis su darbdaviais. „Iš pokalbių su būsimaisiais kolegomis supratau, kad jiems su lietuviu teko bendrauti pirmą kartą, mano gyvenamoji vieta jiems pasirodė gana egzotiška”, – pasakojo pareigūnas.

Paklaustas, kas paskatino rinktis šią Artimųjų Rytų, o, pavyzdžiui, ne Europos šalį, Lamanauskas sakė turėjęs kelis motyvus. Vienas jų – galimybė įgyti visiškai naujos patirties, pagyventi naujoje aplinkoje, pagaliau šansas pritaikyti jau turimas žinias. „Ne paslaptis, vilioja ir atlyginimas”, – prisipažino pašnekovas.

Pasak jo, įdomu ir Europoje, bet čia viskas kur kas labiau žinoma ir ištyrinėta. „Bahreinas – viena pažangiausių Persų įlankos šalių. Jos ekonomika moderniausia, socialinis gyvenimas – atviriausias. Žinia, tai arabų valstybė, todėl modernumas ir atvirumas turi būti vertinami būtent per šią prizmę”, – sakė Lamanauskas.

Po dvejų metų, jei abi šalys bus patenkintos viena kita, kontraktas gali būti pratęstas. „Kol kas ateities neplanuoju. Šiuo metu sulaukiau pasiūlymo ir jį priimu”, – teigė Lamanauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.