Bandymas užgniaužti tyrimą

Rusijos generalinė prokuratūra A.Litvinenkos bylą susiejo su pagrindiniu „Jukos” akcininku

Buvusio Federalinės saugumo tarnybos (FST) karininko Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo byloje naujas posūkis: Rusijos generalinė prokuratūra pareiškė, kad su šiuo nusikaltimu galimai yra susijęs koncerno „Group Menatep” bendraturtis ir pagrindinis „Jukos” akcininkas Leonidas Nevzlinas.

A.Litvinenka ir L.Nevzlinas buvo gerai pažįstami. Buvęs FST karininkas L.Nevzlinui pagelbėjo, kai šis, siekdamas gauti Izraelio pilietybę, kratėsi Rusijos valdžios mestų kaltinimų dėl finansinių machinacijų ir žmogžudysčių organizavimo.

Siekia L.Nevzlino ekstradicijos

Generalinė prokuratūra A.Litvinenkos nužudymo bylą susiejo su L.Nevzlino veikla siekdama, kad pastarasis būtų išduotas Rusijai, teigia interneto svetainė „NEWS.Ru.Com”. Naujas įtarimas pagrindiniam „Jukos” akcininkui pateiktas būtent dabar, kai jis iš Izraelio nuvyko į JAV.

Tarptautinė žiniasklaida reiškia beveik vieningą nuomonę, kad Jungtinės Valstijos L.Nevzlino Rusijai neišduos. Amerikos valdžia tokiais atvejais vadovaujasi gerai žinomu principu: JAV viza išduodama tik asmenims, kurių nekaltumu neabejojama.

Jungtinės Valstijos kartą jau atmetė Rusijos prašymą išduoti L.Nevzliną. Tai buvo 2005 metais, kai jis atvyko į JAV duoti parodymų Helsinkio komisijai, kuri tyrė „Jukos” koncerno žlugdymo aplinkybes.

Rasta gyvsidabrio garų

Rusijos prokurorai tikina turintys duomenų, kad „nukentėjusiųjų automobiliuose, butuose, užmiesčio namuose ir biuruose, tiek Maskvoje, tiek ir Londone, aptikta gyvsidabrio garų, smarkiai viršijančių leistiną normą”.

Nukentėjusiaisiais Rusijos valdžia vadina buvusį „Jukos” pareigūną Dmitrijų Golubovičių ir A.Litvinenkos verslo partnerį Dmitrijų Kovtuną.

Buvęs banko „Menatep” investicijų valdybos viršininkas D.Golubovičius šį pavasarį Rusijos prokurorams padarė didelę paslaugą, kai pareiškė, jog jį ketinta nunuodyti gyvsidabriu, o šį pasikėsinimą surengė L.Nevzlinas, nes esą pastarasis norėjo vienas valdyti visą „Jukos” turtą, esantį užsienyje.

Ant Rusijos tyrėjų malūno vandens papylė solidus Londono laikraštis „Times”, paskelbęs, jog A.Litvinenka turėjo kompromituojančios medžiagos apie didžiausius „Jukos” akcininkus.

Maskvos laikraštis „Kommersant” nurodo, kad A.Litvinenkos ir „Jukos” bylas sieja dar viena detalė. Šių metų birželį Britanijoje kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad vienas Skotland Jardo darbuotojas Londono saugos tarnybai „ISC Global” teikė informaciją apie galimybę išduoti Rusijai jos piliečius, gyvenančius Londone.

Britų sekliai nustatė, kad ta saugos tarnyba priklausė bankui „Menatep”, o jos paslaugomis naudojosi L.Nevzlinas. „ISC Global” dabar vadinasi „RISC Management”. Kaip tik šios kompanijos Londono filiale britų sekliai rado polonio-210, kuriuo buvo nunuodytas A.Litvinenka, pėdsakų.

Pavadino visiška nesąmone

Tuo tarpu A.Litvinenkos draugas Aleksandras Goldfarbas sakė, kad Rusijos įtarimai, jog pagrindinis „Jukos” akcininkas yra susijęs su buvusio FST karininko nunuodijimu, yra bandymas nukreipti dėmesį nuo tikrųjų kaltininkų. „Tai – visiška nesąmonė. Kaltindamas Leonidą Nevzliną, Kremlius tik bando maskuoti savo paties pėdsakus”, – telefonu iš Niujorko agentūrai AFP sakė A.Goldfarbas, kuris anksčiau taip pat buvo oficialus A.Litvinenkos atstovas.

Visi įrodymai, regis, rodo, kad už A.Litvinenkos nunuodijimą yra atsakingi verslininkai Andrejus Lugovojus ir Dmitrijus Kovtunas, kurie su buvusiu FST karininku buvo susitikę tą dieną, kai jis pasijuto blogai, sakė A.Goldfarbas. Dabar pateiktas kaltinimas „Nevzlinui kelia tik įtarimą, kad Rusijos vyriausybė bando nuslėpti savo atsakomybę”, pridūrė jis.

L.Nevzlinas ir į Londoną pabėgęs rusų verslininkas milijardierius Borisas Berezovskis „yra žmonės, kurie gali atsilaikyti prieš Rusiją, nes jie turi pakankamai pinigų”, sakė A.Goldfarbas.

L.Nevzlinas buvo vienas artimiausių žmonių M.Chodorkovskiui, kuris atlieka aštuonerių metų kalėjimo bausmę už vengimą mokėti mokesčius, kurią, kaip daugelis įtaria, politiškai surežisavo Kremlius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.