Vilties blyksnis tūkstančiams pareigūnų

Prezidentas Valdas Adamkus vetavo įstatymo pataisas, kurios būtų sumažinusios ilgai dirbančių pareigūnų pensijas

Vakar pasirašytu dekretu Prezidentas grąžino Seimui pakartotinai svarstyti įstatymo pataisas, teigdamas, kad valstybė turi laikytis 1990 metais priimtų įsipareigojimų, duotų pareigūnams reformuojant vidaus reikalų sistemą.

Nukentėtų labiausiai patyrusieji

Dar praėjusią savaitę Prezidentas pareiškė paprieštarausiąs Seimo valiai neįskaičiuoti į stažą pensijai gauti faktinio tarnybos laiko kitų valstybių ginkluotosiose pajėgose, pasienio tarnyboje, vidaus reikalų ir kitose tarnybose iki nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11-osios.

Prieš tai pareigūnus vienijančių profsąjungų vadovai paskelbė, kad dar iki Naujųjų metų tarnybą policijoje, valstybės sienos apsaugos tarnyboje, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento padaliniuose bei kitose vidaus reikalų įstaigose ir pataisos įstaigose gali palikti keli tūkstančiai kvalifikuotų pareigūnų.

Lietuvos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos turimais duomenimis, vidaus reikalų ir kitose statutinėse įstaigose šiuo metu dirba apie penki tūkstančiai pareigūnų, turinčių didesnį nei 15 metų tarnybos stažą ir savo karjerą pradėję dar sovietiniais metais.

„Tai yra vyresni ir labiausiai patyrę pareigūnai, kuriems palikus tarnybą, gali kilti rimta grėsmė užtikrinti viešąjį saugumą šalyje”, – sakė Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.

Priminė 1990-aisiais duotą pažadą

Profesinės sąjungos teisininkų teigimu, jei tokios įstatymo pataisos įsigaliotų, pareigūnai iš valstybės galėtų prisiteisti šimtatūkstantines sumas Europos Žmogaus Teisių Teisme, kuris įsikūręs Strasbūre.

„Europos Žmogaus Teisių Teismas yra itin griežtai pasisakęs dėl teisės į pensijas ir teisėtų lūkesčių pažeidimų ir paprastai priteisia dideles sumas”, – sakė Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos teisininkė Rūta Žukaitė.

Profesinė sąjunga praėjusią savaitę priminė 1990 metų kovo 21 dieną paskelbtą tuometinio Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininko Vytauto Landsbergio kreipimąsi į Lietuvos vidaus reikalų įstaigų darbuotojus, kuriuo parlamentas kvietė tarnauti Lietuvai, jos žmonėms ir įstatymams, teigdamas, kad „bus išsaugotos socialinės vidaus reikalų darbuotojų garantijos: pensijos mokamos nežiūrint į tai, kurioje valstybėje tarnauta”.

Vetuoti įstatymo pataisas Prezidentą paragino ir vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys bei teisingumo ministras Petras Baguška. Ministrų įsitikinimu, įsiteisėjusios pataisos pažeistų Konstitucijoje įtvirtintą teisėtų lūkesčių principą.

Išskiria tik milicininkus

Klaida įstatymo pataisas, sumažinančias ilgai dirbusių pareigūnų pensijas, pavadino ir Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas. „Aš manau, kad tai yra klaida ir tą klaidą galima ištaisyti vienu būdu, – kad Prezidentas vetuotų tą įstatymą”, – užvakar kalbėdamas per radiją pareiškė parlamento vadovas.

Anot V.Muntiano, šios pataisos buvo Seimo darbo brokas, nepaisant to, kad „pataisa buvo svarstoma pakankamai ilgai, apsisprendimas buvo vienareikšmis, bet pasekmės nebuvo tinkamai įvertintos”.

Prezidentas V.Adamkus, prieš vetuodamas įstatymo pataisas, kalbėjo, kad „tokie Seimo sprendimai ugdo žmonių nepasitikėjimą valstybės institucijomis ir pačia valstybe”.

Tuo tarpu pataisų autorius Tėvynės sąjungos frakcijos Seime narys Povilas Jakučionis naujienų portalui „alfa.lt” vakar pareiškė manąs, kad pataisos vis dėlto bus priimtos. Jo nuomone, įstatyme turi būti padaryta išimtis tik milicijoje dirbusiems pareigūnams, kurie visuomenę saugojo nuo nusikaltėlių, o kitose struktūrose, dažnai priklausiusiose sovietiniam represiniam aparatui, dirbusiems pareigūnams valstybinę pensiją mokėti būtų nekorektiška.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.