Pirmą kartą Lietuvoje atliekamas „Misa Criolla” žavės Argentinos

Sausio 6 dieną pirmą kartą Lietuvoje nuskambės visame pasaulyje žinomas argentiniečių kompozitoriaus Ariel Ramirez kūrinys „Misa Criolla” (Kreolų mišios). Pietų Amerikos liaudies muzika, Argentinos ritmais, unikaliais vokalo ir ritmo sąskambiais pagrįstą kūrinį šv. Jonų bažnyčioje atliks Vilniaus universiteto choras „Pro musica” (meno vadovė Rasa Gelgotienė), ansamblis „Giunter percussion”, Saulius Lipčius (gitara), Gleb Pyšniak (violončelė), Gediminas Gelgotas (fortepijonas).

„Šis kūrinys – tai puikus skoningos ir stilingos muzikos, kuri įtiks bet kokiam skoniui – ir lengvo žanro, ir rimtosios muzikos gerbėjams, pavyzdys”, – sako choro „Pro musica” vadovė Rasa Gelgotienė. Jos teigimu, Pietų Amerikos muzikos formas bei populiarias išraiškos priemones sujungusios ir jau daugiau kaip keturiasdešimt metų gyvuojančios kreolų mišios yra pripažintos ir kritikų, ir publikos.

Kūrinio išskirtinumą rodo ir specifinė atlikėjų sudėtis: šįkart jį atliks mišrus choras, soliniai moterų balsai, gitara, violončelė, fortepijonas ir perkusijos grupė (gongas, Argentinos bombo, cocos ir kt.). Beje, 1963 metais sukurtą kūrinį, jo autorių išgarsinusį visame pasaulyje, yra atlikęs ir žymusis tenoras Jose Carreras.

Kūriniu „Misa Criolla” išgarsėjęs Ariel Ramirez gimė 1921 m. Argentinos mieste Santa Fe. Jis gilinosi į šios šalies folkloro tradicijas, išsamiai studijavo šalies istoriją. Šeštajame dešimtmetyje kompozitorius lankėsi Europoje, Vienos akademijoje studijavo centrinės Europos folklorą.

2004 metais susikūręs choras „Pro musica” jau sukaupė nemažą ispanų ir Lotynų Amerikos muzikos atlikimo patirtį. Praėjusiais metais Lietuvoje lankėsi ispanų dirigentas Francisco Rodilla, su kuriuo choras parengė Ispanijos bei Lotynų Amerikos šalių muzikos programą. 2004 m. choras pelnė tarptautinį pripažinimą – Ispanijoje tarptautiniame konkurse iškovojo trečiąją vietą už konkurso privalomąją programą, kolektyvui buvo įteiktas specialus prizas už geriausią sambos atlikimą. 2005 m. pradžioje Lietuvos liaudies kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas chorui „Pro musica” skyrė „Naujai suspindusios žvaigždės” nominaciją.

Apie „Misa Criolla”:

Pirmoji „Misa Criolla” dalis „Kyrie” pagrįsta šiaurės Argentinos melodija „vidala-baguala”, pasakojančia apie vienatvę apleistoje plynaukštėje. „Gloria” dalies ritmas „carnavalito” kilęs iš tos pačios vietovės, tačiau jo nuotaika kita – sukelianti besąlygišką džiugesį. Dvi „Gloria” dalis atskiria rečitatyvas „paravi”, po kurio baigiamasis „carnavalito” nuskamba dar ryškiau, sugrįždamas su pilnu ritmo akompanimentu.

Centrinės Argentinos liaudies muzikos tema „Chacerera trunca” pagrindžia „Credo” dalį. Visa apimantis šios dalies ritmas pabrėžia tikėjimo išpažinimą. „Sanctus” dalyje panaudota viena iš gražiausių ir neįprasčiausių Bolivijos liaudies muzikos melodijų, vadinamoji „carnaval cochabambino”. Jai būdingas prislopintas, bet aiškiai jaučiamas ritmas. „Agnus Dei” dalis pagrįsta nuostabia pampų liaudies melodija (estilo pampeano). Kaip ir „Kyrie” dalyje, čia kuriamas vienumos ir atskirtumo jausmas. Paprastas rečitatyvas perteikia visiems bendrą taikos troškimą.

Koncerto pradžia – šeštadienį, sausio 6 dieną, 18 val. Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje. Koncerte taip pat skambės Kalėdų giesmės, atliekamos Vilniaus universiteto choro „Virgo”, instrumentiniai kūriniai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.