Dėmes galima išvalyti net iš pačių jautriausių audinių.
Atėjus šventėms, visi iš spintų traukia pačius geriausius drabužius. Tačiau labai dažnai po šventinio vakaro akis bado alkoholio, maisto, kvepalų ir nežinia iš kur atsiradusios dėmės. Visas jas galima išvalyti, tereikia šiek tiek pastangų ir senų receptų.
Muilas – nepakeičiamas
Daugelis žmonių perka brangiausius valiklius dėmėms šalinti, tačiau verta prisiminti, kad paprasčiausi produktai taip pat veiksmingi. Muilas, degtinė, sugeriamasis popierius, spiritas, amoniakas, benzinas – šiuos produktus galima rasti kiekvienuose namuose.
Valymo specialistai aiškina, kad paprastos šviežios dėmės, išskyrus vaško ir riebalų, lengvai išplaunamos paprasčiausiu vandeniu. Senesni nešvarumai reikalauja muilo.
Apliejus drabužį vynu, šampanu ar sultimis, skystį reikia sugerti sugeriamuoju ar tualetiniu popieriumi, krakmolu ar druska. Likučiai išnyksta skalbiant muiluotu vandeniu. Baltojo vyno pėdsakai dingsta trinant švariu leduku ar tiesiog šaltu vandeniu.
Jeigu dėmė „nepasiduoda”, galima pašveisti senu dantų šepetėliu. Toks metodas netinka tik gležniems audiniams, tokiems kaip šilkas.
Riebalai – pašalinami
Maisto dėmes ypač sunku išvalyti. Kiekvienas maisto produktas skirtingai ištepa. Todėl ir valyti reikia skirtingai.
Turbūt pačios dažniausios yra riebalų dėmės. Jos šalinamos tik šiltu vandeniu. Ypač balti audiniai yra jautrūs vandens temperatūrai. Jeigu šiltas vanduo ir muilas nepadeda, galima naudoti benziną arba amoniaką su drungnu vandeniu.
Į ketvirtadalį stiklinės reikia įpilti spirito arba degtinės, įlašinti pusę arbatinio šaukštelio amoniako ir šaukštelį benzino. Tokio valiklio reikia užlašinti ant riebalų dėmės ir palikti kol išdžius, o tada perskalauti vandeniu. Tai paprasčiausias valiklio pasigaminimo būdas.
Šokoladas nebaisus
Sunkesnius valymo būdus galima naudoti tik tada, kai muilas nebeveikia. Visi cheminiai tirpalai turi būti atskiesti ir valymas kartojamas ne daugiau kaip tris kartus.
Vaikai švenčių metu suvalgo ne vieną maišelį saldainių ir sutepa ne vieną drabužį. Šokolado, kakavos dėmės lengvai išvalomos amoniako tirpalu. Į litrą atšaldyto virinto vandens reikia įpilti šaukštelį amoniako ir jame skalauti drabužį, vėliau perplauti švariu vandeniu.
Mėlynių uogiene taip pat galima mėgautis be baimės. Palikti nešvarumai išsivalys, jeigu suteptą audinį palaikysite citrinos rūgšties tirpale ar rūgpienyje. Šviežias vaisių ir uogų dėmes galima pašalinti užbarsčius valgomosios druskos ir nuplovus vandeniu su muilu.
Obuolių sulčių pėdsakai išnyksta valant tamponu, suvilgytu šiltame piene su muilu.