Po sprogimo klasėje – į KMUK operacinę

Šešiolikmetis Kauno gimnazistas – pirmoji šiemet rimtesnė, tačiau jau ne vienintelė pirotechnikos auka

Šiųmetes Kalėdas vienas Kauno „Rasos” gimnazijos antrokas turėtų prisiminti ilgam: švenčių išvakarėse 16-metis atvežtas į Kauno medicinos universiteto klinikas (KMUK) svetimkūnių pažeistomis nudegusiomis akimis, žaizdotu veidu bei apdegusia ir sužalota plaštaka. To paties penktadienio vakarą jis operuotas Akių ligų klinikoje. Operacija, per kurią iš akių rinkti svetimkūniai, truko apie porą valandų.

KMUK palatoje šis gimnazistas greičiausiai sutiks ir Naujuosius metus. Beveik neabejojama, kad tąnakt į jų Akių ligų klinikos Vaikų ligų skyrių, kaip ir kasmet, bus paguldyta ir daugiau 16-mečio likimo draugų. Savąją „šventinę” petardą jis jau iššovė – praėjusio penktadienio vidurdienį gimnazijos, kurioje mokosi, klasėje.

Mįslingas gatvės pirkinys

16-mečio artimieji neslepia, kad pirotechnika buvo jo silpnybė, dėl kurios vaikinukui ne sykį sakyta, kad vieną kartą gali blogai baigtis. Jau gulėdamas KMUK palatoje, jis policijai pasakojo prieš 2 savaites su bendraklasiu Savanorių prospekte sutikęs iš matymo pažįstamą asmenį. Šis pasiūlęs jiems pirkti petardų. Bendramoksliai susigundė, sumokėję už įsiūlytas petardas po 6 litus. Nors pirkiniai vizualiai atrodė fabriko gamybos, po to, kas įvyko, yra pagrindo tuo suabejoti. Nelaimė įvyko per pertrauką, kai KMUK specialistų globoje atsidūręs gimnazistas ketino išmesti padegtą petardą pro langą į mokyklos kiemą. Kam ji buvo skirta, istorija nutyli, tačiau teigiama, kad tuo metu klasėje jis buvo ne vienas, todėl belieka guostis, kad daugiau fiziškai nukentėjusiųjų nėra. Neva padegus virvutę petarda sprogo 16-mečio rankose.

Besiblaškančiajam padėjo vaistininkė

Apie tai, kas įvyko, šio gimnazisto tėvui pranešė klasės auklėtoja. Tačiau ji negalėjo tiksliai pasakyti, kaip rimtai 16-metis sužalotas. Sakė nežinanti: po įvykio nukentėjusysis pabėgo ir niekas jo neranda.

Tik vėliau paaiškėjo, kad ištiktas šoko 16-metis nubėgo į arčiausiai – Šiaurės prospekte esančią „Tilto” vaistinę. Tądien joje dirbusi vaistininkė dienraščiui pasakojo, kad apie vienuoliktą valandą įpuolė jaunuolis išgąsčio iškreiptu apibrozdintu veidu. Jo akys buvo paraudusios, plaštakos kruvinos. Svečias prašė jas sutvarstyti. Pasiteiravus, kas atsitiko, ir išgirdus, kad tai – rankose sprogusios petardos pasekmė, vaistininkė pasakė, kad geriau iškvies nelaimėliui greitąją. Tai išgirdęs, jis skubiai pasišalino, tačiau po 5 minučių grįžo, atrodydamas dar prasčiau. Pasirodo, 16-metis buvo nubėgęs ir į namus, tačiau nerado tvarsčio ir juose. Tik prišlakstė visur kraujo, tai labai išgąsdino kai kuriuos vėliau į namus grįžusius ir dar nieko apie nutikusią nelaimę nežinojusius namiškius. Anot vaistininkės, sugrįžėlis jau buvo pradėjęs alpti. Į KMUK jį gabenusių greitosios medikų duomenimis, 16-metis buvo praradęs sąmonę. Kurį laiką buvo sutrikęs ir jo regėjimas.

Iš svetimų nelaimių nesimokoma

Kaip rytą po operacijos dienraščiui teigė skyriaus, kuriame gydomas 16-metis, vedėjas Jūratis Žukauskas, paciento būklė stabili, jis mato. Tačiau dėl vieno šio pašnekovo ir Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties medikų nuomonė sutapo visiškai: minėtas pacientas – pirmoji rimtesnė pastaruoju metu vos ne kiekviename kieme sprogdinamos pirotechnikos auka. Į minėtą KMUK skyrių, į kurį guldomi panašias traumas patyrę nepilnamečiai iš visos Lietuvos, šiemet tokių nukentėjusiųjų dar atvežta nebuvo.

Kasmet jie pradedami vežti jau prieš kalėdas ir gabenami iki Trijų Karalių. Tačiau pats pikas būna Naujųjų sutikimo naktį. Anot J.Žukausko, prieš 10 metų tąnakt pas juos atveždavo net po keliolika paauglių. Pastaruoju metu sureguliavus prekybą pirotechnika bei pasibaigus sprogmenų atsargoms, kurių buvo apstu po sovietų kariuomenės išvedimo, dabar jau naujametės nakties „norma” – „tik” keli akių traumas per nevaldomą šventinį kvaitulį patyrę nepilnamečiai.

Numatyta atsakomybė

Kaip patirta trauma atsilieps šiam gimnazistui, namiškių teigimu, dar iki jos jau skaičiusiam su akiniais, neaišku.

Nors 16-mečio artimieji prašė policijos nepradėti ikiteisminio tyrimo (neva dėl visko kaltas jis pats – niekam kitam jie pretenzijų neturi), paaiškėjus, kad paauglys paguldytas gydymui į KMUK, toks tyrimas pradėtas. Kol kas – dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Už tai, kad petarda susprogdinta gimnazijos patalpose, kai draudžiama jas naudoti arčiau kaip 75 metrai nuo mokyklų, vaikų darželių, gydymo įstaigų, bažnyčių ar kitų kulto įstaigų bei šarvojimo namų, gresia ir administracinė atsakomybė.

Beje, tądien, kai įvyko ši nelaimė, Kauno policijos interneto svetainėje pasirodė pranešimas apie kartu su ugniagesiais gelbėtojais vykdomas prevencines priemones, siekiant užkirsti kelią neteisėtai prekybai pirotechnika. Pranešime teigiama: „Patikrinimų metu pirotechnikos pardavimo atvejų nepilnamečiams neužfiksuota”. Šiuo tikslu tikrintos turgavietės ir prekybos kioskai bei internetas – ar pirotechnika neprekiaujama ir jame.

Su suaugusiųjų palaiminimu

Deja, realybė kitokia: nors oficialiai pirotechnika nepilnamečiams neparduodama, būtent jie pastaruoju metu baigia paversti miestą kariniu poligonu. Jau užfiksuota atvejų, kai susižalojama sprogdinant petardas namuose: į vieną V.Krėvės prospekto daugiabutį greitoji kviesta pas sūnų į svečius atėjusiam 10-mečiui, kuriam sprogusi petarda sulaužė du pirštus bei sužalojo plaštakas.

Kad su tokiomis „meškos paslaugomis” susiję apie pasekmes nesusimąstantys patys nepilnamečių tėvai arba nepažįstami „geri dėdės” (dažniausiai – su kvapeliu) sufleruoja ir šių dienų įvykis Veiverių gatvės bare. Į jį greitoji kviesta, vienam klientui įdėjus paslapčia į kito kišenę uždegtą petardą. Šiai sprogus, vyriškiui sužaloti krumpliai.

Į Vilniaus ligoninę savaitgalį tėvai atvežė veidą apdegusį 4-metį. Nelaimės aplinkybės beveik klasikinės – sužalotas sprogdinant gatvėje petardą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.