Pypkių ir cigarų klubai: misija neįmanoma

Praėjus kiek daugiau nei pusei metų, galų gale nustatyti cigarų ir pypkių klubų įrengimo reikalavimai, tačiau jie tokie griežti, kad Mėnulyje tokį klubą atidaryti būtų lengviau nei Klaipėdoje ar kitoje Lietuvos vietoje.

Vyriausybės nustatyti klubų įrengimo reikalavimai numato, kad jie gali būti kuriami uždarose patalpose, turinčiose atskirą įėjimą, nesutampantį su įėjimu į restoranus, kavines, įmones, įstaigas, organizacijų patalpas ar gyvenamojo namo laiptine.

Jų nebus galima įrengti švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir jų teritorijose, interneto klubuose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos, ir panašiai. Vienu žodžiu – niekur.

Na, o jeigu kas ir sugebės rasti klubo įkūrimui tinkamas patalpas, privalės pasirūpinti, kad jos atitiktų rūkymo patalpų įrengimo ir eksploatavimo reikalavimus. Už jų nesilaikymą klubų vadovus siūloma bausti 500-5000 litų bauda. Reikalavimų vykdymo kontrolė pavesta Valstybinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai, Valstybinei sveikatos priežiūros tarnybai ir policijai.

Tačiau vargu ar kontrolieriai turės darbo – išgirdę tokius reikalavimus pypkoriai netrykšta entuziazmu tuoj pat kurti klubus.

„Pagal Vyriausybės nustatytą tvarką klubą tikriausiai reikės kurti ant stogo. Ne, neišeis – bendras įėjimas. Tai gal palapinę kur pasistatyti reikės arba klubą įkurti Mėnulyje”, – ironizavo Klaipėdos pypkininkų klubo „Mazgas” prezidentas Šarūnas Jagminas.

Anot jo, pypkoriai po nuostatų patvirtinimo jaučiasi įvaryti į kampą, varžoma jų laisvė – mat po tokių sprendimų gali išnykti ir nuo 1996-ųjų Lietuvoje rengiami pypkorių čempionatai.

„Jeigu jau taip, tai ir bezdaliams reikia atskiras patalpas įrengti – kodėl mes turėtumėm uostyti tai, ką jie pridaro?”, – sakė pypkininkų atstovas.

Priminsime, kad nuo 2007-ųjų sausio 1 dienos bus draudžiama rūkyti viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus.

Kvaila situacija

Verslininkai jau galvoja, kaip išsisukti iš kuriozinės situacijos – nemažai klaipėdiečių Naujuosius sutiks baruose ar kavinėse, o prieš vidurnaktį jie tradiciškai išeis į lauką iššauti šventinio šampano ar pasigėrėti fejerverkais, tačiau po kelių minučių grįžę atgal, pagal draudimo nuostatas, jau negalės kavinėje užsirūkyti.

Kalbinti uostamiesčio restoranų ir kavinių, kuriuose klaipėdiečiai rengiasi sutikti naujus metus, atstovai sakė, jog situacija išties kvaila.

„Peleninių po vidurnakčio nuo stalų nenurinksime. Negi konfliktuosime su klientais ir gadinsime jiems nuotaiką? Tikrai to nesistengsime daryti. Tikimės, kad kontrolieriai taip pat, kaip ir kiti žmonės, tuo metu švęs ir reidų į barus nerengs”, – vylėsi restorano „Skandalas” vadybininkė Orinta Rimkutė.

Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos viršininkas Česlovas Balsys „Vakarų ekspresui” sakė, jog kontrolieriai Naujųjų naktį po barus ir kavines nevaikščios.

„Įstatymų reikia laikytis – čia jau priklauso nuo kiekvieno piliečio kultūros ir sąmoningumo”, – teigė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Pypkių ir cigarų klubai: misija neįmanoma"

  1. d

    Na, cia tai jau didesnes nesamones nebegalejo sugalvoti, pati virsune is nesamoniu muziejaus. Tai gal geriau nebegaminti butu cigareciu. Kazkam matyt reikia is to uzdirbti, tik ne verslininkui, turinciam kavinuke. Ir sugalvok tokiu nesamoniu, jeigu zmogus mandagus jis ir pats nesmalys kitam po nosies, tai kam dar raso(istatymu reikia laikytis-cia jau priklauso nuo kiekvieno piliecio kulturos ir samoningumo). Sako, kad lietuvoje truksta darbininku, netiesa, matyt ju dar per daug yra, kad reikejo sukurti kazkam darbo vietu, tikrintojai kad rukaliai nepazeistu taisykliu. Gal geriau tada patraukim is po nosies prekybos centruose kybancias laktas pilnas cigareciu ir pakiskim po stalu, nes sako kai nematai tai ir nereikia, o kam reikia tas ir pasiprasys.

  2. sa

    🙂 puiku baigsis rukymai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.