Kalėdaičiai ant šventinio stalo atkeliauja iš Lenkijos

Kūčių patiekalą – kalėdaitį, laužomą prie stalo susirinkus visiems šeimos nariams, galima įsigyti bažnyčiose, tačiau pasidomėjus, ar Klaipėdoje esančiose Dievo namuose šis Kūčių patiekalas kepamas, paaiškėjo, jog kalėdaičiai ant mūsų šventinio stalo atkeliauja iš Lenkijos.

Kristaus Karaliaus, Marijos Taikos Karalienės, Šv. Juozapo Darbininko ir Šv. Kazimiero bažnyčiose kalėdaičiai šiandien jau nekepami.

Prieš kurį laiką pranciškonų vienuolių keptų kalėdaičių buvo galima įsigyti Kretingos vienuolyne. Tačiau mirus vienuoliui, atsakingam už šį darbą, kalėdaičių kepimo tradicijos pranciškonų vienuolyne taip pat nebetęsiamos.

Pasak Šv. Kazimiero bažnyčios kunigo Sauliaus Stumbros, kaip kepami kalėdaičiai šiandien galima pamatyti nebent provincijos bažnytėlėse. „Yra tekę stebėti, kaip Skuodo zakristijonas kepa kalėdaičius. Labai skrupulingas darbas: reikia turėti ne tik specialią keptuvę, bet ir tiksliai žinoti, kaip tinkamai paruošti tešlą, kad ji nebūtų nei per skysta, nei per tiršta. Iš miltų ir vandens ruošiami kalėdaičiai labai greitai iškepa, jų negalima sudeginti”, – svarbiausio Kūčių patiekalo kepimo technologiją aiškino pašnekovas.

Nustatytos kainos, už kurią bažnyčiose galima įsigyti kalėdaičių, nėra, tačiau žmonės aukoja kiek gali.

Kunigas S. Stumbra taip pat paragino žmones nepirkti kalėdaičių turguje ar, jei pasitaikytų, parduotuvėse. „Pirmiausia, neaiški tokių kalėdaičių kilmė. Be to, jie tikrai bus nepašventinti”, – sakė dvasiškis. Anot jo, svarbiausias Kūčių patiekalas bažnyčiose šventinamas pirmąjį advento sekmadienį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.