Kelionių į kalnus bumas – vėliau nei įprasta

Dėl neįprastai aukštos oro temperatūros slidinėjimo sezonas šiemet Europoje prasideda beveik mėnesiu vėliau.

Pasak kai kurių Lietuvos turizmo agentūrų atstovų, pastaraisiais metais kalnų slidinėjimo sezonas prasidėdavo jau gruodžio pradžioje, o šiemet pirmosios kelionės į kalnų kurortus organizuojamos tik per Kalėdas.

„Daugelyje kalnų kurortų dar nėra natūralaus sniego, o aukšta oro temperatūra tirpdo dirbtinį. Jau buvome pradėję panikuoti, jog teks atšaukti numatytas keliones, tačiau vakar gavome gerų žinių”, – sakė agentūros „Grūda” Klaipėdos filialo direktorė Natalija Pilibavičienė.

Anot pokalbininkės, ką tik gausiai pasnigo Italijos Dolomitinėse Alpėse. Šiuo metu sniego danga ten siekia 40 cm, o oro temperatūra – 1-4 laipsniai pagal Celsijų. Taigi ten jau galima slidinėti. Iki neigiamos nukritus temperatūrai Slovakijos Žemuosiuose Tatruose, ten jau purškiamas dirbtinis sniegas.

Turizmo agentūros „Kelrodis” direktorius Algirdas Valantiejus tvirtino, jog šiuo metu grupė turistų iš Lietuvos sėkmingai slidinėja ir Austrijoje, Kapruno kurorte.

„Kalnuose Skandinavijoje, Italijoje, Austrijoje, Prancūzijoje sniego danga laikosi beveik visus metus. Kadangi kalnuose temperatūra krenta 0,8 laipsnio kas 100 metrų, sniego reikia ieškoti 1,5 kilometro aukštyje. Kituose slidinėjimo kurortuose, nukritus oro temperatūrai, dirbtinio sniego trasos įrengiamos per porą dienų”, – sakė pokalbininkas.

Anot A. Valantiejaus, slidinėjimo sezonas visada prasidėdavo gruodžio viduryje, todėl šiuo metu daugelyje kalnų kurortų veikia dar ne visos trasos.

„Tik pastaruosius dvejus metus sniegas buvo iškritęs anksčiau. Tikri slidinėjimo entuziastai tai žino ir niekas kelionių neatšaukinėja”, – tvirtino kalnų slidinėjimo kelionių organizatorius.

Turizmo agentūros „Kelionių akademija” pardavimo vadybininko Arno Kelbausko teigimu, kalnų slidinėjimo kelionių pardavimai šiuo metu sudaro apie 50 procentų visų pažintinių kelionių apyvartos.

Pasak pašnekovo, populiariausi Austrijos, Italijos, Čekijos kalnų kurortai. Slovakijos Tatrai Lietuvos slidinėjimo entuziastams patrauklūs dėl žemų kainų. Prancūzijos, Andoros kalnų kurortus renkasi tie slidininkai, kurie jau pabuvojo kituose kalnuose.

Į Europos kalnus plūsta ne tik pavieniai slidinėjimo entuziastai. Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija rengia ir varžybas. Šiemet Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionatas numatytas 2007 m. sausio 6-13 d. Insbruke, Austrijoje. O kovo 5 d. Italijoje įvyks Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo čempionatas.

Nuolat varžybose dalyvaujantis klaipėdietis Rimantas Lajus sakė, jog dar nėra taip buvę, kad čempionatas neįvyktų dėl sniego trūkumo.

„Yra tik buvę, kad visą žiemą dėl sniego trūkumo neveikdavo keltuvai ant Minijos upės šlaitų, kur mes treniruojamės”, – juokėsi pokalbininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.