Naujovės, pakeisiančios mūsų gyvenimą

IBM pirmą kartą paskelbė naujovių, kurios per ateinančius penkerius metus gali pakeisti tai, kaip žmonės dirba, gyvena ir linksminasi, sąrašą „IBM Next Five in Five”. Jis pagrįstas rinkos ir socialinėmis tendencijomis, kurios greičiausiai pakeis mūsų kasdienybę, ir IBM laboratorijose kuriamomis technologijomis, kurios padės įgyvendinti šias naujoves.

Technologijų naujovės per artimiausius penkerius metus mūsų gyvenimą pakeis šiose srityse:

Galėsime gauti sveikatos apsaugos paslaugas per atstumą

Milijonai žmonių su chroniškais sveikatos sutrikimais (diabetas, širdies, inkstų, kraujo apytakos sistemos ligos ir pan.) galės būti automatiškai stebimi jiems gyvenant įprastą kasdienį gyvenimą. Prietaisų gamintojai ir sveikatos apsaugos specialistai sukurs būdus, kaip per atstumą stebėti pacientų būklę dėvimais ar įrengtais namuose jutikliais. Šios naujovės leis sergantiems žmonėms geriau stebėti savo sveikatą ir padės medikams prevenciškai prižiūrėti pacientus nepriklausomai nuo jų buvimo vietos. Techninės ir programinės įrangos pažanga nuotolinės sveikatos apsaugos srityje bus viena pagrindinių naujovių per artimiausius penkerius metus.

Mobilieji telefonai pradės skaityti mūsų mintis

Pažangios technologijos suteiks mobiliesiems telefonams ir delniniams kompiuteriams galimybę automatiškai nustatyti naudotojo buvimo vietą jam keliaujant ar dirbant. Šios technologijos užuomazgos jau naudojamos žinučių keitimosi realiu laiku programose — galima sužinoti vartotojo buvimo vietą kai tik jis prisijungia prie tinklo. Po penkerių metų dauguma mobiliųjų įrenginių galės nustatyti, kam jūs teikiate pirmenybę, ir prisitaikyti prie šių poreikių. Jūsų telefonas žinos, kada jūs susitikime ar mokotės, ir galės automatiškai nukreipti skambučius į balso paštą. Tokius duomenis telefonas galės pateikti ir, pavyzdžiui, jūsų mėgstamam maisto išvežiojimo į namus tinklui, tad grįždami namo galėsite iš karto sulaukti maisto į namus.

Tiesioginis kalbos vertimas taps norma

Įsigalėjant globalizacijai būtina atkreipti dėmesį į tokius svarbius aspektus, kaip kalbų skirtumai. Pavyzdžiui, naujausios IBM kalbos technologijos jau leidžia žiniasklaidos kompanijoms internete angliškai stebėti naujienų laidas kinų, arabų kalbomis; keliaujantieji delninių kompiuterių pagalba gali iš japonų kalbos išversti meniu ar kitus užrašus, gydytojai gali susikalbėti su ispaniškai kalbančiais pacientais ir pan. Tiesioginio vertimo technologijos ir paslaugos bus įdiegtos mobiliuosiuose telefonuose, nešiojamuose prietaisuose ir automobiliuose. Šios paslaugos apims daugumą verslo ir visuomenės sričių, naikindamos kalbos barjerus pasaulinėje ekonomikoje ir tarpusavio bendravime.

Naudosimės 3-D internetu

Populiarūs interneto žaidimai (pavyzdžiui, „Second Life” ar „World of Warcraft”), išsivystys į trijų matavimų internetą, panašiai, kaip iš gynybos ir ankstyvųjų interneto tiekėjų projektų išsivystė WWW. Tokiame virtualiame pasaulyje bus galima vaikščioti prekybos centrų alėjomis, tarp knygynų ar DVD parduotuvių lentynų, pasitarti su ekspertais. Trijų matavimų interneto dėka turėsime naujas švietimo rūšis, nuotolinę mediciną ir kitokius santykius su klientais. Atsiras nauji bendravimo su draugais, šeima, medikais, mokytojais būdai.

Naujos technologijos bus nukreiptos į aplinkosaugos problemas

Vyriausybės ir verslo bendrovės ieškos būdų, kaip geriau saugoti aplinką ir užtikrinti patikimą bei nebrangų vandens, energijos ir kitų resursų tiekimą. Informacinės technologijos, naujos medžiagos ir fizikos išradimai padės tenkinti aplinkosaugos poreikius. Nanotechnologija — galimybė iš atskirų atomų ir molekulių sukurti miniatiūrines struktūras — jau paveikė mikroprocesorių pramonę, elektronikos produktai, nuo asmeninių kompiuterių, iki mobiliųjų telefonų, tapo mažesni, geresni ir pigesni. Artimiausiu metu nanothechnologija gali būti panaudota vandens valymui. Tai galėtų pagerinti ekologiją ir gamtosaugą, padėtų kovoti su vis augančiu gėlo vandens išteklių trūkumu. Šie nauji pasiekimai taip pat padės tiksliau apskaičiuoti ir modeliuoti vandens išteklius ir pagerinti saulės energijos sistemas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.