Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) epidemiologinių tyrimų duomenimis, švenčių metu gyventojai dažnai apsinuodija mišrainėmis ir ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Kai kurie suserga ūmiomis užkrečiamosiomis žarnyno ligomis ir atsidūrę ligoninėje ilgai gydosi.
Epidemiologinių tyrimų duomenys rodo, jog susirgimus dažniausiai sukelia higienos ir maisto ruošimo technologijos pažeidimai. Vieni iš jų – nepakankamai termiškai apdorotas (iškeptas ar išvirtas), netinkamai laikytas arba senas maistas, valgytas pasibaigus jo vartojimo laikui, nurodytam ant pakuotės.
„Žarnyno negalavimų išvengtume, jei būtume atidesni savo sveikatai. Jei namie gamindami, pjaustydami ar ilgiau vartodami paruoštą maistą visada laikytumėmės asmeninės švaros, higienos ir kitų reikalavimų. Stalui pakartotinai tiekdami mišrainę, šaltieną, žuvies, varškės, kreminės konditerijos gaminius, pagalvotume ar jie tebėra saugūs valgyti”,- sako Kauno visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytoja epidemiologė Elena Liakienė.
Pasak gydytojų epidemiologų, kalėdinių valgių saugumu ypač turi rūpintis šeimininkės. Gardžiuose patiekaluose slypi pavojingos bakterijos, pasiruošusios dėl kiekvienos žmogaus klaidos sparčiai daugintis, apnuodyti organizmą ir sukelti neaiškios kilmės viduriavimus, salmoneliozę, kitas ūmias užkrečiamas žarnyno ligas.
Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centro gydytojai epidemiologai apklausę daugiau kaip 200 kauniečių, susirgusių bakterinės maisto toksinės infekcijomis, nustatė, kad 41 proc. ligonių infekcija užsikrėtė valgydami netinkamai paruoštą ir laikytą mėsą ir jos gaminius, 13 proc. – mišraines, 12 proc. – pieną ir jo produktus, 8,6 proc. – žuvį
KVSC duomenimis, per šių metų 11 mėnesių, palyginus su 2005 m. tuo pačiu laikotarpiu, šiemet Kaune 11 proc. daugiau užregistruota susirgimų įvairiomis ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis (2006 m. 11 mėn. – 2433, 2005 m. 11 mėn. – 2175). Daugiau nei pusė ligonių – vaikai iki 18 metų.
Šiais metais (per 11 mėn.), palyginus su 2005 m. tuo pačiu laikotarpiu, Kaune gerokai padaugėjo (30 proc.) salmoneliozės susirgimų.. Salmonelioze dažniausiai sirgo vienerių – šešerių metų vaikai. Liga dažniausiai plito per netinkamai ruoštą ir nesaugiai laikytą vištieną, jos produktus ir kiaušinius.
Norintiems išvengti ūmių užkrečiamųjų žarnyno ligų KVSC gydytojai epidemiologai rekomenduoja:
§ žalią mėsą jau parduotuvėje įkiškite į plastikinį maišelį, o namuose nedelsiant įdėkite į šaldytuvą taip, kad jos sultys nelašėtų į paruoštą maistą. Taip išvengsite mėsoje esančių bakterijų dauginimosi;
§ apdoroję žalią paukštieną ar kitą mėsą, kruopščiai nuplaukite tekančiu šiltu vandeniu peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas;
§ šaldytą paukštieną ar kitą mėsą atitirpinkite šaldytuve, prieš gaminimą nuplaukite, gerai išvirkite ar iškepkite;
§ maistui vartokite tik šviežius, švarius ir nesuskilusius kiaušinius, laikykite juos šaldytuve, po to rūpestingai nusiplaukite rankas;
§ valgykite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius, juos suvartokite nedelsiant. Jei kiaušinio trynys skystas ar minkštas, vadinasi, kiaušinį netinkamai jį paruošėte. Tokio kaišinio nevalgykite.
§ venkite gaminių, savo sudėtyje turinčių žalio kiaušinio, ypač namuose gamintų ledų, kremo, tortų, plakto trynio su cukrumi;
§ nesuvalgytą maistą švenčių dienomis laikykite tik šaldytuve. Pakartotinai vartojant pakaitinkite. Neužmirškite, kad labai pavojingos mišrainės, ypač su majonezo užpilais;
§ negaminkite maisto viduriuodami, nes užkrėsite kitus.