„Gaida Ensemble”: su lietuviška muzika – po pasaulį

Nuo 2003 metų su lietuviškos muzikos programomis po pasaulį keliaujantis kolektyvas „Gaida Ensemble” ir šiemet gastroliuoja. Gruodžio pradžioje ansamblio solistai grįžo iš Linco (Austrija), kur gruodžio 6 d. koncertavo pagrindinėje šio miesto koncertų salėje „Brucknerhaus”, o gruodžio 22 d. su ta pačia programa jie pasirodys Toronte (Kanada), Karališkosios muzikos konservatorijos salėje.

Lince vykusį vilniečių pasirodymą galima laikyti platesnio bendradarbiavimo tarp dviejų 2009-ųjų Europos kultūros sostinių – Vilniaus ir Linco – pradžia. Ansamblio parengta programa „Homages.lt” yra patikrinta ne vienu pasirodymu ir visur šiltai sutinkama (ji jau skambėjo Seule, Geteborge, Klaipėdoje). Programa sudaryta iš šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūrinių, parašytų atiduodant pagarbos duoklę žymiems praeities kūrėjams – Mozartui, Schubertui, Mendelssohnui, Berliozui, Čiurlioniui, arba inspiruotų jų muzikos, taigi praeities ir dabarties sąsajos savaip atsiskleidžia kiekvienoje kompozicijoje: Osvaldo Balakausko „Rex Re” (2000), Onutės Narbutaitės „Winterserenade” (1997) ir „Mozartsommer 1991” (1991), Vidmanto Bartulio „I like H. Berlioz” (2003), Antano Kučinsko „Loop in D minor” (2004) bei Remigijaus Merkelio „MiKonst” (2000).

Lietuvių pasirodymas Lince įvyko tenykščio šiuolaikinio meno festivalio „4020” direktoriaus Peterio Leischo iniciatyva. Ansamblis yra pakviestas ir į 2008 metų festivalį: gegužės 7-10 dienomis Lince vyksiančiuose šio festivalio koncertuose bus pristatyta kompozitoriaus Ryčio Mažulio kūryba, kurią atliks „Gaida Ensemble” bei Latvijos radijo choro solistai.

Tuo tarpu kolektyvo kelionė į Torontą – tai 2005 metais užsimezgusio bendradarbiavimo su kanadiečių ansambliu „Ergo” rezultatas. „Gaida Ensemble” pasirodymas Kanadoje yra įtrauktas į Niagaros tarptautinio kamerinės muzikos festivalio programą. Šiuos lietuviškos muzikos sklaidos projektus kuruoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, remia Kultūros ir sporto rėmimo fondas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.