Apčiuopiama proza vietoj Kalėdų pasakos

Kai kurie Laisvės alėjos verslininkai savo parduotuvių vitrinas labiau linkę dekoruoti ne kalėdiniais atributais, o reklaminiais plakatais apie sumažintas kainas

Iki švenčių likus keletui dienų jau galima įsitikinti, ar tikrai į Laisvės alėjos vitrinas, kalėdiniam žibintui spindint, rogėse atkeliavo žiema. Būtent tokia oficiali šių metų vitrinų šventinio papuošimo konkurso tema. Kalėdinių vitrinų konkurso ištakos – praėjusio amžiaus devintasis dešimtmetis, kai ką tik atnaujinta Laisvės alėja diktuodavo šventinio dekoravimo madas visai Sovietų Sąjungai.

Neverta apžiūrinėti sutemus

Jei susimanytumėte adventinę vakaro atrakciją – apžiūrėti šventiškai papuoštas pagrindinės Kauno gatvės vitrinas, geriau persigalvokite. Besibaigiant darbo dienai Laisvės alėjoje tamsu, blausiai švyti paskutines dienas stumiantys šviestuvai (nuo Soboro pusės jie jau užgesę), žmonės juda palei pastatus, iš kurių pirmųjų aukštų vitrinų sklinda kiek daugiau šviesos. Tačiau ji anaiptol nekalėdinė.

Pavakarės tamsa bent užmaskuoja tai, kas aiškiai matyti dieną. Laisvės alėja – nušiurusi, šventinės dvasios joje neįmanoma sukurti vien tik papuošus vitrinas ir įžiebus keletą elektrinių fejerverkų. Pėsčiųjų gatvė išalkusi generalinio atnaujinimo. Nenuostabu, kad kai kurie verslininkai, nors ir asmeniškai Kauno mero paprašyti, numojo ranka į šventinę puošybą bei verčiau neša užtikrintai pirkėjams patiksiančią „kalėdinę naujieną” – nuolaidas. Snaigių siluetai švysčioja trečiajame plane.

Centralizuotai kuriama šventinė nuotaika

Kalėdinių vitrinų konkurso rezultatai bus paskelbti po Trijų karalių. Speciali Savivaldybės komisija ketina išrinkti tris gražiausias, puošniausias ir įdomiausias šventines dekoracijas.

Kalėdinių vitrinų konkurso komisijai teks spręsti dilemą. Ar šventinė vitrina, lygiai taip pat atrodanti Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Barselonoje ar Milane, gali pretenduoti į originaliausios titulą? Net jei ji iš tiesų estetiška? Žinomų prekybos tinklų parduotuvių atstovai neslepia, kad jų vitrinų puošyba kuriama centralizuotai ir neatsižvelgiant į jų kontekstą.

„Presto” kavinė ir arbatos parduotuvėlė papuošta dekoracija iš spalvingų krepšelių. „Žygio batų” vitrinoje dirbtinį sniegą spardo jaunuolių porelė iš padidintos nuotraukos. Estetiškai „teisingai sukaltos” ir tarptautinių tinklų atstovų „Mango” bei „United Colors of Benneton” kalėdinės vitrinos.

Iš šios kompanijos išsiskiria „Topo Centras”, savo vitrinose ant plaukuotų kailių paguldęs kompiuterio monitorių ir lygintuvą, o virš jų pakabinęs rytietišką haremą primenančius šviestuvus iš šilko siūlų. „Anekdotas: monitorius ir lygintuvas – du „gražuoliai”, siūlantys savo paslaugas”, – prie vitrinos kikeno dvi paauglės.

Vienintelė dekoracija „išėjo” laukan

Galimoms pretendentėms į kalėdinių vitrinų konkurso apdovanojimus suskaičiuoti šiemet užtektų abiejų rankų pirštų. Vienas šventinės puošybos Laisvės alėjoje lyderių „Optometrijos centras” šį kartą savo vitrinoje paskleidė iš rankų darbo popieriaus pagamintą „šerkšno” užuolaidą. Tiesa, trapiai dekoracijai tenka konkuruoti su greta kabančiu plakatu, reklamuojančiu nuolaidas.

„Metropolio” restorano languose šiemet įkurdintos sausos puokštės. Senovinėje knygoje tarp eglių šakų, apkibusių kankorėžiais, įrašyta šių metų šventinio vitrinų konkurso tema: „Kalėdiniam žibintui spindint, rogėse atkeliauja žiema”.

Nuoširdumu paperka „angelų skverelis” prie restorano „Miesto sodas”. Jis, beje, vienintelė šventinė dekoracija, „išėjusi” iš privačių uždarų patalpų laukan, į visiems miestiečiams priklausančią teritoriją.

Vaikai ypatingiausia vitrina, aišku, išrinktų Tado Ivanausko zoologijos muziejaus langą, kuriame sukurtas žiemos miško kampelis. Priešais esančios „Aušros” gimnazijos languose sučiulbo popieriniai paukšteliai, Centrinis paštas pasipuošė prie solidžios architektūros derančiomis reljefinėmis žvaigždėmis, greta įsikūrusios vaistinės lange šėlsta plunksninių snaigių pūga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.