Kainos vysis didėsiančias algas

Kitąmet sparčią ūkio plėtrą lydės pastebimai didėsiančios algos bei kiek mažesniu tempu kilsiančios kainos

Kiti metai bus paskutiniai, kuomet dar sparčiai plėsis ūkis, o dėl dujų ir naftos kainų pokyčių vidutinė metinė infliacija gali svyruoti nuo 3,1 iki 5,5 proc. Tokias patikslintas 2007-2008 metų prognozes vakar pristatė SEB Vilniaus banko ekspertai. Jie prognozuoja, kad infliacijos tempas neaplenks vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, kuris dėl efektyvios valdžios kovos su šešėliniais atlyginimais kitąmet didės 17,5 proc.

„Nesitikėjome, kad ji bus tokia sėkminga. Pavyzdžiui, statybų sektoriuje per porą mėnesių atlyginimai padidėjo 50-80 proc. Manau, tikrai ne dėl darbo jėgos trūkumo”, – sakė SEB Vilniaus banko prezidento patarėjas Nausėda.

Banko analitikai taip pat pakeitė šių metų prognozuojamą einamosios sąskaitos deficito (ESD) ir BVP santykį. Šiemet jis padidintas nuo 7,8 iki 9 proc., o kitąmet – nuo 7,5 iki 8,5 proc. Anot ekspertų, tai rodo ryškėjantį eksporto plėtros atsilikimą nuo importo, kurį skatina itin aktyvi vidaus rinka.

Infliaciją veiks nafta

SEB Vilniaus banko analitikai pabrėžia, kad Lietuvos, kaip ir visos ES, ekonomikos plėtra šiemet pasiekė piką ir nuo kitų metų tempas lėtės. Juo labiau kad Europos centrinis bankas bazinę palūkanų normą kitąmet didins bent vieną kartą 0,25 proc. punkto.

„Duodu daugiau nei 50 proc., kad palūkanų norma kitų metų gale bus padidinta ir antrą kartą ir sieks 4 proc. – jeigu nebus staigaus naftos kainų šuolio”, – sakė Nausėda.

SEB Vilniaus banko analitikai teigia, jog pasiūlos veiksniai ir valstybės išlaidos didelės įtakos infliacijai nedaro. Todėl jie prognozuoja, kad infliacija labai priklausys nuo naftos ir dujų kainų pokyčio bei lito ir JAV dolerio kurso.

Pagal banko pateikiamą labiausiai įtikimą scenarijų naftos kainos išliks didelės. Vidutinė naftos kaina sumažės nuo numatomų 66 dolerių už barelį iki 63 dolerių kitais metais ir vėliau iki 61 dolerio 2008 metais. Už tūkst. kubinių metrų gamtinių dujų kitąmet teks mokėti 200 JAV dolerių, o 2008 metais – 250 JAV dolerių. Pagal šį scenarijų infliacija kitąmet bus 4 proc., o 2008 metais – 3 proc.

Kompensuos atlyginimai

Ekonomikos lėtėjimą, brangstantį skolinimąsi ir nemažą infliaciją, pasak ekspertų, turėtų kompensuoti rekordiškai dideli vidutinio darbo užmokesčio kilimo tempai.

„Galima būtų net susilažinti, kad kitais metais piniginiai atlyginimai didės tikrai sparčiau nei infliacija. Nematau jokių prielaidų atlyginimų didėjimui lėtėti bent jau 2007 metais. Visi šiemet egzistavę veiksniai egzistuos ir ateinančiais metais: darbo jėgos trūkumas, sparti ekonomikos plėtra, šešėlinių atlyginimų lindimas į šviesą”, – teigė Nausėda.

Tačiau jis pripažino, kad paskolų rinkos tai neišgelbės nuo lėtesnės plėtros. Pasak analitikų, šiai tendencijai didelės įtakos turi pokyčiai būsto rinkoje, kur įsivyravo pirkėjo, o ne pardavėjo diktatas. „Pirkėjai tapo išrankesni, jie neperka pirmo pasitaikiusio buto. Be to, neaišku, kaip jie reaguos į pingantį jų nekilnojamąjį turtą”, – sakė Nausėda.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.