Valionis vėl stumiamas į ambasadorius

KGB rezervininko statusą turintis buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis netrukus gali tapti Lietuvos ambasadoriumi Argentinoje. Išsiųsti jį į diplomatinę misiją skubama, kol Seimas netarė galutinio žodžio dėl Liustracijos įstatymo pataisų.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) narius pasiekė Užsienio reikalų ministerijos (URM) teikimas socialliberalą Antaną Valionį skirti Lietuvos ambasadoriumi Argentinoje.

LŽ šaltinių teigimu, šis teikimas jau šiandien turėtų būti svarstomas URK posėdyje. Parlamente pasigirdo svarstymų, esą „išsiųsti” Valionį į tolimą šalį skubama, kol tam kelio neužkirto KGB rezervininkams nepalanki įstatymo pataisa.

Įstatyme – užkarda

Seimo seniūnų sueiga vakar nusprendė Liustracijos įstatymų pataisų paketo tolesnį svarstymą atidėti po Naujųjų metų – esą iki tol to padaryti fiziškai neįmanoma. Šis sprendimas labai patogus Valioniui, neslepiančiam, kad ambasadoriaus darbas jam mielesnis už tautos išrinktojo mandatą.

Porai Liustracijos įstatymo pataisų parlamentarai po svarstymo jau yra pritarę. Pagal vieną iš jų buvusiems KGB rezervininkams, tarp jų – ir Valioniui, būtų numatytas ribojimas dirbti valstybės tarnyboje. Pataisoje teigiama, kad į KGB rezervą buvę įrašyti asmenys kurį laiką negalėtų eiti aukštų pareigų, taip pat dirbti diplomatinio darbo.

LŽ kalbintas Seimo Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) seniūnės pavaduotojas Jurgis Razma sakė tikįs, kad gal dar pavyks į plenarinio posėdžio darbotvarkę grąžinti minėtą pataisą. „Nors šis klausimas kol kas neįtrauktas į darbotvarkę, manau, kad tai padaryti bus įmanoma. Balsavimas po svarstymo ir pagrindinio komiteto nuomonė (Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas yra pritaręs siūlomam apribojimui KGB rezervininkams dirbti valstybės tarnyboje – aut.) rodo, kad yra nemažai įvairių frakcijų atstovų, kurie nuosekliai laikosi tos nuomonės”, – teigė Razma.

Abejonių daugiau

Neoficialios žinios apie Valionio skyrimą ambasadoriumi vakar nustebino ne vieną parlamentarą. Ir ne tik dėl to, kad buvęs užsienio reikalų ministras priklausė KGB rezervui.

„Tai būtų nesusipratimas, rodantis, kad Užsienio reikalų ministerija apskritai nesusigaudo, kas vyksta. Skiriamas asmuo, kurio ministravimo laikotarpiu ambasada Argentinoje buvo tuščia net septynerius metus. Kyla klausimas, ar ne sau ji buvo laikoma? Be to, tuo metu buvo iškraipomas diplomatų rotacijos principas”, – LŽ piktinosi Seimo URK narys Audronius Ažubalis. Be to, jam susidarė įspūdis, kad pats Valionis nelabai suvokia, kas yra parlamentinė kontrolė.

Kitam URK nariui – Algirdui Paleckiui – išgirdus neoficialias žinias apie planuojamą eksministro karjeros vingį kilo kitokių abejonių. Socialdemokratas teigė nesąs tikras dėl buvusio ministro ispanų kalbos įgūdžių. Be to, jo nuomone, Valionis labiau tiktų atstovauti Lietuvai kurioje nors Europos valstybėje.

Seimo URK pirmininkas Justinas Karosas vakar nekomentavo pranešimų, kad Valionis teikiamas į ambasadorius Argentinoje, esą kalbėti apie tai draudžia įstatymas. Tokios pozicijos laikėsi ir pats Valionis, tačiau užsiminė niekada neslėpęs ketinimų grįžti į diplomatinę tarnybą.

Mįslingas posūkis

Priminsime, kad vieno mėginimo išrūpinti ambasadoriaus kėdę jau būta. Lapkričio pradžioje Seimo URK buvo priverstas atšaukti savo ankstesnį sprendimą pritarti Valionio skyrimui į ambasadoriaus Baltarusijoje postą.

Parlamentinis komitetas dar rugsėjo viduryje buvo patvirtinęs Valionio kandidatūrą, tačiau kiek vėliau URM nusprendė neprašyti agremano iš Baltarusijos. Toks posūkis motyvuotas galimu neigiamu Minsko atsakymu. Tačiau tuomet kai kurie politikai LŽ teigė, kad Aleksandro Lukašenkos režimas iš tiesų buvo nusiteikęs Valionį priimti.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu, kai tam pritaria Seimo URK. Jei Valionio kandidatūrai būtų pritarta, manoma, kad jo vietą Seime užimtų kitas socialliberalas, eksparlamentaras Alvydas Ramanauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Valionis vėl stumiamas į ambasadorius"

  1. Celestinas

    Rezervistas Valionis,kiek pamenu,iš pareigų atsistatydino.Taigi,kultūra ir intelektas aukštesnis,negu tų, kuriuos iš kėdžių reikia išspirti su skandalais,sukiršinimu ir komedijom.Ambasadoriaus vietos nusipelno.

  2. as

    Pritariu. Ne daug yra tokios aukstos kvalifikacijos diplomatu. Vertinkim, o tai loja tie, kurie patys nieko nesugeba. Bernatoni ir ta issiune – bet tikslu atsikratyti, o Valionis duotu naudos Lietuvai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.