Horoskopas teisiamojo likimo neatspėjo

Skandalingojoje paauglių viešnamio byloje – kaltinamųjų ir jų advokatų fiasko

Vakar Kauno apygardos teismo teisėjas Romas Aikevičius paskelbė nuosprendį beveik keturis mėnesius nagrinėtoje pačiame Garliavos centre veikusio viešnamio, kuriame prostitutėmis buvo įdarbintos septintų-aštuntų klasių moksleivės, byloje.

Smogta iš peties

Belaukiant šio nuosprendžio, dviem nepilnametėms liudytojoms ir vienai nukentėjusiajai buvo grasinama reikalaujant pakeisti ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, dėl to Kauno bei Kauno rajono policija yra pradėjusi mažiausiai du naujus ikiteisminius tyrimus. Neapsieita, kaip jau rašyta, ir be tarnybinio tyrimo, kokiomis aplinkybėmis vieno iš kaltinamųjų – 26-erių metų Tomo Mažūnos, kurį vakar teismas pripažino kaltu padėjus 12 metų vyresniam Elviui Bendoraičiui organizuoti, vadovauti ir pelnytis iš nepilnamečių prostitucijos, veide, belaukiant nuosprendžio Kauno tardymo izoliatoriuje, atsirado smurto žymės.

Jau ketvirtą kartą teisiamo 38-erių metų E.Bendoraičio, su kuriuo siejami, tačiau kol kas neįrodyta, visi minėti išpuoliai, tėvai vakar prieš lemiamą teismo posėdį studijavo horoskopus. Bulvariniams priskiriamas laikraštis aiškiai jiems suteikė vilčių. „Turbūt nebereikės rašyti skundo”, – konstatuota su palengvėjimu. Tačiau po poros valandų visos jų viltys sudužo į šipulius: E.Bendoraičiui skirta gana solidi 14-os metų laisvės atėmimo bausmė, kurią atlikęs jis turėtų išeiti į laisvę jau pradėjęs šeštą dešimtį. T.Mažūnai skirta 3-ejų metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Abiem į bausmės laiką įskaičiuota ir 11 suėmimo mėnesių, praleistų už grotų laukiant nuosprendžio.

Patenkinti visi ieškiniai

Teisėjas R.Aikevičius visiškai patenkino ir 5 iš 7 nukentėjusiųjų civilinius ieškinius dėl joms padarytos neturtinės žalos. Remiantis vakarykščiu nuosprendžiu, E.Bendoraitis turės joms visoms kartu sumokėti 100 tūkst. litų. Dvi nukentėjusiosios tokių pretenzijų jam nepareiškė: viena iš jų, bylą nagrinėjant teisme, pakeitė ir parodymus. Viena iš tų, kurios gaus reikalaujamus 20 tūkst., prašė, kad pinigai būtų priteisti iš E.Bendoraičio ir T.Mažūnos solidariai.

Tačiau teisėjas nusprendė, kad T.Mažūna tik vykdė vyresniojo bendro nurodymus, atlikdamas pagalbinius darbus. Minėtų faktų konstatavimas – tik dalis motyvų, kodėl T.Mažūnai nuspręsta skirti artimą minimaliai bausmę, nors jis pripažintas kaltu pagal visus keturis jam inkriminuotus nusikaltimus. Šio teisiamojo naudai bylojo ir tai, kad jis iki šiol neturėjo jokių reikalų su Temide.

E.Bendoraičio veikla pripažinta pavojinga visuomenei, ir nors jį gynęs advokatas Aidas Venckus prašė išteisinti savo atstovaujamą teisiamąjį pagal visus jam inkriminuotus 26 nusikaltimus, R.Aikevičius jam skyrė beveik tokią pačią bausmę, kokios prašė kaltinimą palaikiusi Kauno apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo prokurorė Rasa Verdnikovienė.

Kaip konstatuojama nuosprendyje, atsižvelgta į tai, kad traumuoti jaunų merginų gyvenimai, o E.Bendoraitis ne tik nelaiko savęs kaltu, bet dar ir linkęs gąsdinti nukentėjusiąsias, kad šios neturės ramybės visą gyvenimą. Be to, šios tęstinės veiklos, apimančios su pertraukomis nuo 2001-ųjų pavasario iki praėjusio sausio, kai buvo atlikta vakarykščiu nuosprendžiu pasibaigusi ilgai rengta Kauno rajono policijos operacija, E.Bendoraitis neturėjo jokio pragyvenimo šaltinio. Juo buvo nusikalstama veikla. Nustatyta, kad mažiau nei per pusmetį iki minėtos policijos operacijos, iš jam tuo metu dirbusių prostitučių paslaugų E.Bendoraitis uždirbo per 306 tūkst. litų. Šio teisiamojo nenaudai bylojo ir tai, kad jis įtraukė į nusikalstamą veiklą kitą asmenį.

Išteisintoji vos nenualpo

Trečia šios bylos kaltinamoji – neva taip pat padėjus E.Bendoraičiui organizuoti bei vadovauti prostitucijai, pačios prokurorės prašymu, išteisinta. Nustatyta, kad klientų užsakymus ši 24-erių metų jonavietė priiminėjo verčiama E.Bendoraičio, kuris nevengė naudoti ir fizinės jėgos. Vakarykščiame nuosprendyje konstatuojama, kad iš tikrųjų ši kaltinamosios statusą turėjusi 4 mažamečių vaikų motina skyrėsi nuo kitų E.Bendoraičio laikyto viešnamio prostitučių tik tuo, kad gyveno jo dviejų kambarių bute nuolatinai.

Po poros mėnesių penktą kartą gimdysiančiai išteisintajai, besiklausant daugiau kaip valandą skaityto apie 40 lapų nuosprendžio, pasidarė bloga. Kaip ir vienai, draugių teigimu, taip pat jau septintą mėnesį nėščiai nukentėjusiajai. Viso nuosprendžio stovint nepajėgė išklausyti ir dar dvi nukentėjusiosios. Nugeibo besiklausydama nesibaigiančio sūnaus padarytų nusikaltimų sąrašo ir E.Bendoraičio mama.

Nukentėjusiomis pripažintos nepilnametės neslėpė po patirtų išgyvenimų turinčios sveikatos problemų. Dvi iš nukentėjusiųjų, redakcijos žiniomis, bandė žudytis. Viena, dar neturinti 17-os, rodė vakar savo supjaustytas rankas ir pasakojo, kad to griebiasi, kai tik prisimena košmarą, patirtą E.Bendoraičio viešnamyje. Nepilnametė neslėpė, kad jau ir du kartus nuodijosi, tačiau sutrukdė mama. Kad „tarnyboje” pas E.Bendoraitį patirti išgyvenimai vaikščiojimą po teismo posėdžius esant nėščiai bei visas tai lydėjusias emocijas pavertė menkniekiu, vakar dienraščiui prisipažino ir išteisinta trečia kaltinamoji.

Tačiau stebint vakar situaciją iš šalies, aiškiai matėsi, kad visos dirbusiosios pas E.Bendoraitį prostitutėmis tebėra sukaustytos baimės, nors jis jau beveik metai už grotų. Konvojui vedant šį teisiamąjį į posėdžių salę, jos stengėsi nesipainioti buvusio „haremo” šeimininko kelyje.

Žvėris prabudo po nuosprendžio

Koks iš tikrųjų gali būti pagal amžių nukentėjusiosioms į tėvus tikęs E.Bendoraitis, savo kailiu vakar patyrė ir gana gausiai į paskutinį šios bylos posėdį susirinkę žiniasklaidos atstovai. E.Bendoraitis grasino ir šiems. Jį gynęs advokatas A.Venckus, kaip ir pastarojo kolega Ruslanas Mazurovas, taip pat prašęs išteisinti jo atstovaujamą T.Mažūną, skelbiant nuosprendį nedalyvavo. Kaip ir T.Mažūnos tėvas, anksčiau dienraščiui teigęs, kad, atrodo, nemokęs savo jau vedusio sūnaus daryti nusikaltimų, tačiau paslysti gali kiekvienas. E.Bendoraičio tėvai klausėsi nuosprendžio slėpdamiesi už nukentėjusiųjų nugarų.

Iš T.Mažūnos veido labiausiai buvo matyti, kad jis nepatenkintas teisėjo sprendimu konfiskuoti civilinių ieškinių išieškojimui per sulaikymą iš jo paimtą geltono metalo žiedą bei turėtus pinigus.

E.Bendoraitis bandė neišsiduoti, kad nervinasi, visą nuosprendžio skaitymo laiką įnirtingai kramtydamas gumą. Tačiau išvedamas iš teismo salės visą susikaupusį įniršį išliejo ant šį istorinį momentą (nors jis nuteistas jau ketvirtą kartą, tačiau realiai beveik ir nesėdėjo) fiksavusių žiniasklaidos fotoobjektyvų.

Nepilnametės nukentėjusiosios, kurių prašymu, teismas įsipareigojo, kad, nuteistuosius paleidžiant į laisvę, jos bus informuojamos, po nuosprendžio neslėpė norėjusios, kad bausmės E.Bendoraičiui ir T.Mažūnai būtų dar griežtesnės, tačiau džiaugėsi, kad išteisinta trečia kaltinamoji.

E.Bendoraičio tėvai bendrauti su žiniasklaida atsisakė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Horoskopas teisiamojo likimo neatspėjo"

  1. -

    👿 daug melo….. pazinojau visas sias merginas, ir tikrai galiu pasakyti, kad didzioji dauguma ju zodziu ir kaltinimu yra melas…….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.